fbpx

Kirk Douglas død – hyllestene strømmer på

Radio Rjukan6. februar 20204min
kirk-douglas_ef28

Kirk Douglas, den største av stjernene i storfilmen Heroes of Telemark, døde onsdag 103 år gammel. Og det fører til oppslag over det hele, der bilder fra Rjukan figurerer. Han var utenlands mest kjent for Spartacus og Stanley Kubricks Paths of Glory, mens Oppgjør i OK Corral og Heroes of Telemark nok var mer populære på kino i Norge. Han spilt ei 92 produsjoner, hvorav 75 filmer, og regnes som en av de aller største i Hollywood.

Han var nominert til 3 Oscars, men fikk den først som en Honorary Oscar i 2008, etter at han hadde fått et slag.

Helter i Telemark var en enorm produksjon da Benton Films med regissør Anthony Mann inntok Rjukan tidlig på året 1963. Det var en av tidenes dyreste filmproduksjoner som kom, med det som i dagens kroneverdi hadde vært et milliardbudsjett. Og det viste seg også at det ble Benton Films undergang, for filmen klarte ikke å spille inn det enorme budsjettet, til tross for at filmen fikk god oppmerksomhet verden over. I Norge og på Rjukan var det nok en av de største kulturelle begivenheter som skjedde i det forrige århundre, dømt i oppmerksomhet utenfra.
Rjukan ble satt på hodet i flere uker, torget ble bygget om til nazi-bastion og det var mange på Rjukan som fikk både oppdrag og statistjobber. Verst var det imidlertid at filminnspillingen hadde brukt noen store lyskastere i Rjukan kirke, etter scenene der Kirk Douglas er i kirken. Det endte med brann på natta, og alt innvendig i ærverdige Rjukan kirke, innviet i 1915, brant fullstendig opp.

Her er et filmlipp fra NRKs arkiver fra Heroes of Telemark, med intervjuer med Michael Douglas, Kirk Douglas, Ulla Jacobsson, Ben Joseph og Knut Haukelid.

Filmen hadde verdenspremiere i London 23. november 1965 og Norges-premiere på Colosseum kino i Oslo 11. desember 1965, og dagen etter fikk man se filmen på Verdensteatret Rjukan Kino. ​

Og hvis du aldri har fått sett fillmen, så ligger den faktisk ute i sin helhet på youtube:

 

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia