fbpx

Vemork og Heddal stavkirke sett fra oven i ny National Geographic-dokumentar

Radio Rjukan17. september 20215min
301_Norway_EuropeFromAbove_011
Exhibition manager with the Vemork Plant in the background. (National Geographic)

I flere måneder har National Geographic filmet Norge fra lufta. Nå kommer dokumentarserien «Europa fra oven». Serien starter på søndag, med episoden fra Norge, som skal vises for millioner av TV-seere over hele verden. To av ni historier er hentet fra Telemark.

Episoden fra Norge i «Europa fra oven» kan sees kun på TV-kanalen National Geographic søndag 19. september klokka 21. Resten av serien sendes hver søndag til samme tid.
I «Norge fra oven» møter vi både NIAs utstillingsansvarlige Gunhild Lurås, som tar seerne med tilbake til tungtvannsaksjonen på Vemork, og håndverker og tømrer Ingmar Kroken, som driver med tjærebreing av Heddal stavkirke.

«Norge fra oven» sendes på tv-kanalen National Geographic søndag 19. september kl. 21.00. Programmet på 60 minutter er en del av dokumentarserien «Europa fra oven», som denne sesongen også inkluderer egne episoder fra Island, Irland, Sveits, Portugal og Kroatia.

Det er nå over ett år siden National Geographic var på besøk på Vemork, og intervjuet historiker og prosjektleder Gunhild Lurås, som jobber med formidling og utstillinger i NIA. Hun er glad for at søkelyset fortsatt settes på denne viktige delen av historien.
– Det er viktig å fortelle historien om Tungtvannsaksjonene til nye generasjoner. Det er en stor del av vår historie, og minner oss på hvordan sabotørene risikerte livet for en sak som er større enn dem selv. At National Geographic også synes historiene er verdt å fortelle er godt å vite, sier Lurås. Nå håper Gunhild Lurås at lokalene igjen snart blir fylt opp med turister fra hele verden.

Maintenance worker fixing the roof of the Heddal Stave Church. (National Geographic)

Heddal stavkirke får også stor oppmerksomhet i den nye dokumentaren. Her får vi bli med håndverker og tømrer Ingmar Kroken, mens han vedlikeholder stavkirken med tjærebreing av taket.
– Filmteamet var på besøk i hele to dager, og filmet mye fra droner mens jeg jobbet oppe i høyden. De virket veldig interessert i det tradisjonelle håndverket og hvordan vi jobber med å vedlikeholde disse gamle stavkirkene. Forhåpentligvis vil programmet gi en økt interesse for både hvordan man jobber med å ta vare på kulturarven, og kanskje øke besøkstallet til de unike stavkirkene vi har i Norge, sier Kroken.

Programmet fra Norge tar oss også med til både snøbrøyting i Trollstigen, togtur på Flåmbana, kabellegging i Suldal i Rogaland, biltur på Atlanterhavsveien, besøk i fjordbyen Oslo og hundesledekjøring i Innset i Troms og Finnmark. De fleste opptakene er gjort av et team på to fotografer og dronepiloter, som har jaktet på både spektakulære opptak og gode historier.

– Vi gjorde en omfattende research for å finne akkurat disse menneskene og stedene. Vi er to steder i Telemark, noe som er spesielt. Norge er et veldig vakkert og spennende land, og enda mer utrolig fra luften. Siden publikummet både er nordmenn og seere fra hele verden, vil noe være kjent for noen, mens andre innslag vil være helt nye, også for norske seere, sider produsent Mark Bridge.

Episoden fra Norge i «Europa fra oven» sendes eksklusivt på TV-kanalen National Geographic søndag 19. september kl 21, og resten av serien sendes hver søndag til samme tid.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia