fbpx

Ordføreren gratulerte 100-årige Kjersti

Radio Rjukan17. januar 201610min
100-aaring-k-gunleiksrud_ff95

– Jeg har alltid spoist det jeg har lyst på uansett. Og jeg drikker bare en kopp kaffe om morgenen. Ikke mer. Jeg er ikke så glad i å drikke mye kaffe. Men den ene koppen må jeg ha. Og så fryser jeg ned blåbær, og spiser fem hver dag. det har jeg gjort helt siden jeg var 20 år, sa Kjersti. Kanskje det er hemmeligheten?
– Du var ganske forut for din tid da du skjønte det, sa ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland som brukte fredagskvelden på å feire en usedvanlig kvikk 100-åring, som stortrives i sin egen leilighet på Eldres hus.
Dett er hans første tur som ordfører for å gratulere en av Tinns 100-åringer. Hans forgjenger Steinar Birkeland måtte titt og ofte på et slikt besøk. Det er etterhvert mange som blir hundre år i Tinn.

Kjersti kjenner mange i denne alderen.
""– Det er flere som også er over 100 år nå, sier Kjersti, som ikke har bestemt seg om hvor gammel hun skal bli.
Hun ser imidlertid ut til å være sprek nok til å holde på en god stund til.
– Jeg har nå ikke lagt noen planer, det har jeg ikke tenkt på engang, ler Kjersti.

– Her kunne jeg ikke ha det bedre. Dette er verdens beste sted, sier Kjersti, og fortalte at hun hadde vært her de siste seks åra. Den koselige leiligheten er dekorert med blomster, og hun måtte få hjelp til å lage vindusbrett.
– Jeg har ingenting å klage på, og dette er det beste etter det å være hjemme, men vindusbrett måtte jeg ha til blomster, så hvis det er noe som kan forbedres må det være det, sier Kjersti, som har Flittig Lise som sin favorittblomst, og er den eneste som har vinduskarm på rommet på eldres hus.
Ordføreren merket seg det. På vinduskarmen står tre blomsterpotter, og utsikten er ut mot sansehagen.

Kjersti Gunleiksrud er født i januar 1916, og husker at hun som barn satt på hesteryggen på vei inn til bestemora på setra i Skirvedalen allerede fra hun var tre år.
– Somrene der inne var fantastiske, forteller hun, der hun gjette dyra. Hun så aldri et eneste farlig dyr de åra.

Hun har brevet signert "Harald R" på stuebordet, med hologram i gull. Det er stas å få gratulasjonsbrev fra Hans Majestet Kongen sjøl. Brevet gratulerer hjerteligst med 100-årsdagen. Det skal naturligvis få æresplass i leiligheten.

Kjersti trives i hverdagen på eldres hus, og følger med på det som skjer. RA leser hun hver dag, og Radio Rjukan er på på radioen. Hun liker å høre hvem som vinner på radiobingo hver eneste uke.
Og radioen er stas. Hun følger med på alt av sport, og vintersport er favoritten. Nå har hun fulgt med på skiskyting og at det ble medalje i skiflyging. Skøyter har alltid vært en favoritt, der hun pleide å notere rundetider på Bislett før i tida. Nå synes hun at det er stas at Norge begynner å gjøre det bra på jentesida i skøytesporten.
– Det er lenge siden det nå, så det er gøy. Og at de kommer i alpinsporten også. Det er like gøy, mener Kjersti.

Hun forteller at det har vært store endringer fra da hun var ung, og bodde på hemsen med søsknene. De hadde ikke seng, men det gikk bra likevel å sovne oppe på hemsen etter å ha gått opp stigen.

""Det er imidlertid mye som ikke har gått rette veien etter at Norge gikk fra fattig til rikt land på disse 100 årene.
– Jeg liker å handle, å bruke tid på å se i hyllene etter hva jeg skal ha. Hun husker hun likte da det ble selvbetjeningsbutikker. Da handlet hun Samvirkelaget. Nå er det Kiwi ved Eldres hus som er stedet. Ofte med hjelp til å bære.
– De er så flinke til å hjelpe meg, men jeg bruker litt tid da, for jeg liker å handle, ler Kjersti.

Det største problemet i verden idag er at folk ikke tar seg tid til ting, mener Kjersti.
– Alle har det så travelt. Det er ikke bra. Det er ikke bra for helsa, sier 100-åringen, som mener folk ville ha godt av å stresse ned.
– Stress er ikke bra, og folk tar seg ikke tid til noen ting, mener Kjersti, og ber oss lytte til det.
– Det er største feilen med samfunnet idag.

– Da jeg så de skulle åpne Admini, tenkte jeg at der vil jeg opp å se, og nå skjer det på 100-årsfeiringa.
Nå skal hun feires på Admini med middag og kake på søndag. Det har hun selv valgt som feiringssted.
– Mannen min var gartner på admini, men jeg har aldri vært der inne. Så det blir stas, sier Kjersti, som har fulgt med i lokalmedia på hva som har skjedd på Admini og med Rjukan.

Politikk er Kjersti ikke glad i. Det må ordfører fint sitte å høre.
– Nei politikk har jeg ikke noe greie på. Kommunesammenslåing og slikt er ikke det jeg vil følge med på. Det får andre ta seg av, men jeg følger med! 

Hun er opptatt av å skryte av de som jobber på Eldres Hus.
– Her er det bra å komme, så ingen må grue seg til det. Alle folka her er så snille og flinke, forteller hun ordføreren, som har overrakt en bukett med flotte blomster som er satt i vase midt på stuebordet like før Radio Rjukan kom. 

Mandag sender Radio Rjukan et lengre intervju med hundreåringen, som du kan høre klokka 11 og 18, og igjen på onsdag etter Radiobingo. Mulig at Kjersti vil høre på seg sjøl også den dagen!

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia