fbpx

– Helge Songe fikk dårlig sykehusbehandling

Radio Rjukan13. mars 20155min
ambulanse-vinter_52d5

Fylkeslegens konklusjon er totalslakt av den behandlingen tinndølen fikk på sykehuset: Manglende informasjon til bakvakten. Utilstrekkelig observasjon påfølgende natt. Mangelfullt legetilsyn neste morgen. For sen oppfølging med CT. Utilstrekkelig journalføring.
Det slår fylkeslegen fast etter at han nå har sett på hva som skjedde – og hva som ikke skjedde da tinndølen ble sendt til Notodden i begynnelsen av desember.

Den tidligere Varden-journalisten og kulturpersonligheten Helge Songe fra Miland i Tinn ble sendt til sykehuset på Notodden etter at legevaktlegen på Rjukan hadde mistanke om nyrestein. Det skulle vise seg ikke å stamme, skriver Varden.no.
Helge songe møtte i studio på Radio Rjukan og fortalte om episoden. 
Helge Songe sa også da at han ville innklage Notodden sykehus for dårlig behandling. Nå har fylkeslegen svart.

Songe ble innlagt på kveldstid 3. desember, og først 17 timer senere ble det tatt en CT-sjekk som påviste sprukken hovedpulsåre. Da hadde han ligget i sterke smerter uten å ha bli tatt på alvor. Dermed ble han sendt videre til Rikshospitalet for operasjon.

Fylkeslegen er veldig lite fornøyd med den behandlingen han fikk på sykehuset:
Manglende informasjon til bakvakten. Utilstrekkelig observasjon påfølgende natt, mangelfullt legetilsyn neste morgen, for sen oppfølging med CT og utilstrekkelig journalføring, skriver Varden.

Fylkeslege Steinar Aase konkluderer derfor med at sykehuset brøt helselovens krav til faglig forsvarlighet. Nå ber han sykehuset om å rette seg etter de anmerkningene som er gitt for å redusere risikoen for liknende feil i framtiden.

Klinikksjef Eirik Eliassen ved sier til avisa at han legger seg flat for kritikken mot dårlig journalføring, men han kan ikke se at den medisinske behandlingen kunne vært gjort veldig annerledes, selv om man bommet på diagnosen i første omgang, ifølge avisa Telen.

Songe (65) klaget Notodden sykehus inn for fylkeslegen. 
– Alle punktene er faktorer som har medvirket til at diagnose og behandling ble forsinket, skriver fylkeslege Steinar Aase i sin rapport. Nå ber fylkeslegen sykehuset rette seg etter de anmerkningene som er gitt og gjennom sin internkontroll reduserer risikoen for liknende feil i framtiden.

Klinikksjef Eirik Eliassen sier han legger seg flat for kritikken mot dårlig journalføring. Her vil sykehuset skjerpe inn rutinene. Han kan imidlertid ikke se at den medisinske behandlingen kunne vært gjort veldig annerledes, selv om man bommet på diagnosen i første omgang.

– Husk at fylkeslegens vurderinger er gjort etter at fasiten er lagt på bordet, sier klinikksjefen. Likevel innrømmer han at terskelen for å kontakte personell med høyere kompetanse skal være lav, innrømmer han.
Eliassen mener det ikke var grunnlag for å trykke på knappen og kalle inn ekstra personell slik sykdomsforløpet artet seg. At ting kanskje burde skjedd noe raskere morgenen etter kan han imidlertid være enig i.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia