fbpx

Rjukan mistet Apple-kontrakt

Radio Rjukan12. mars 20157min
green-mountain-svadde1_dfd6

Rjukan er igang med datalagring, men norske etableringer strever med spesial-norsk el-avgift. Nå kommer det fram at to års kamp for å få Apple til å etablere grønn datalagring i Norge, og dermed enorme investeringer, er tapt.

Apple har et enormt behov for grønn datalagring, og har som krav at den skal lagres med fornybar miljøvennlig energi, noe man får i norge. Det danske nettstedet Ingeniøren.dk og digi.no opplyser at den danske el-avgiften på norskimportert strøm er 0,5 øre per kilowatt-time, mens prisen i Norge er 12.39 øre i elavgift. El-avgiften pålegges norsk strøm først når den benyttes i Norge, og Danmark får dermed innført billigere strøm enn noen i Norge.
– Senteret blir lagt nær transformatoren Tjele, hvor energi fra Norge blir konvertert og matet inn i det danske el-nettet, skriver ingeniøren.dk.

– Det er nok hovedårsaken til at Apple velger å benytte datasenter-tjenester på Jylland i Danmark, sier næringssjef Audun Mogen. Apple skal speile anlegget i norge med et tilsvarende anlegg i Irland, og skal bygge for 15 milliarder kroner.
Han bekrefter overfor RA at Rjukan var med i kampen om gigantkontrakten med Apple, men tapte på målstreken.
Apple skal ha datalagringshall på 166.000 kvadratmeter, som skal stå klar i 2017.
Apple skal speile anlegget i Danmark med et tilsvarende anlegg i Irland, og skal bygge for 15 milliarder kroner. det er med andre ord enorme investeringer Norge og rjukan har gått glipp av når Apple har falt av kroken.

Det har vært fler datalagringsprosjekter på gang på rjukan, men foreløpig er det bare Green Mountain Datacentre som er igang, med norske kunder. De ønsker å kunne tilby grønn datalagring på Rjukan og i Rennesøy også for store utenlandske aktører.
Foreløpig opplever de at andre, ikke minst nordiske aktører, er harde konkurrenter. 

Leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er også styreleder i Rjukan Næringsutvikling, krever nå at regjeringen tar grep. Norge blir forbigått av Island, Finland, Sverige og nå Danmark på det store vekstområdet grønn datalagring.
Han mener regjeringen har somlet fælt med å legge til rette for den nye industrien i Norge, og at vi her til lands må få den samme lave el-avgiften på kraftkrevende tjenesteproduksjon, som det Finland, Island, Sverige og Danmark har gjort.
Nå har de nordiske landene store konkurransefortrinn på datalagringsvirksomhet, og denne tregheten hemmer næringsutviklingen i Norge, og på Rjukan.
– Nå må regjeringen få ut fingeren. de er kjent med problemstillingen, men evner ikke å få gjort noe, sier stein lier Hansen til RA.
Nå er interesseforeningen Norsk Industri satt på saken, som også IKT Norge lenge har jobbet for at politikerne skal få opp øynene for.

Tapet av Apple er et stort tap for norsk Industri. IKT Norge har i hemmelioghet jobbert i mer enn to år for på få Apple til å etablere seg med datasenter i Norge, skriver digi.no.
Nå er den jobbingen bortkastet, siden Apple har valgt norsk strøm som er billigere i Danmark enn i Norge på grunn av norsk avgiftspolitikk.

Les mer:
Digi.no: Danmark vant Apple med norsk energi
Digi.no: Hemmelig oppdrag for apple i to år
Digi.no: Apple valgte datasenter i Danmark
Computerworld: Apple bygger miljødatasenter i Danmark
Fjernvarme.no: Apple gjør databruk til fjernvarme i Danmark
E24.no: Danskene bruker norsk vannkraft til å danke ut Norge
Tek.no: Dette er Apples enorme datalagringssenter (Krever aktivert annonsevisning)
 

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia