fbpx

Lanserte becos to første miljøvennlige byggeprosjekter

Radio Rjukan22. mars 20179min
becosrauland_1a7d

""

Utviklingsselskapet for de ny og utslippsvennlige modulene for industrielt produserte, bærekraftige boliger – becos AS – er for fullt igang på Rjukan og på Notodden er produksjonsselskapet Tinn Prebuild AS også full drift i den tidligere Becromal-hallen i Hydro-næringsparken ved havna på Notodden.

En hall som onsdag var foll av de første 16 boenhetene som er iferd med å bli levert til Rehabiliteringssenteret AIR på Rauland. 
Media fikk ikke lov å fotografere i hallen, men vi har fått bruke noen bilder som forteller om raulandsprosjektet, og også hvor det nye og andre prosjektet skal ""igang på Kongerød i Grenland.

Den spennende Innovasjon Norge-støttede bedriftsetableringen som dro igang i oktober, åpner på sikt for at byggebransjen i Tinn og Notodden kan levere ekstremt miljøvennlige og utslippsreduserte byggeprosjekter til hele Østlandet.

Selskapene jobber også med en rekke andre prosjekter og intensjonen er en permanent fullskala etablering i egen hall i en fullskalaetablering vil innebære minst 30-40 nye arbeidsplasser.

""Det er Rolf Hagen og Katie Hagen, kjent fra arkitektfirmaet Context AS, som står bak byggetableringene sammen med Bjørn Gunnar Fjellerud i det tinnbaserte Fjellerud Bygg i de to selskapene, der begge er eiere av produksjonsselskapet Tinn Preebuild.

– Vi gleden av å meddele at det neste becos prosjektet vil offentliggjøres på denne befaringen, sa Hagen til det oppmøtte presseoppbudet.

Man tar ett og ett prosjekt om gangen i startfasen, og det ble lagt frem hvilke fordeler som finnes med den miljøvennlige byggemetoden.

""– Prosjektet ligger i Grenland, og vil tilby 25-30 "Shared Living" boliger med massivtrekonstruksjoner, innovative fellesløsninger og miljøegenskaper på pilotprosjektnivå. Dette blir et unikt prosjekt og en viktig milepæl for satsingen, fortalte Hagen, og viste fram hvor prosjektet skal settes opp på en toimt på Kongerød ved Skien.

Hagen fortalte at byggeprosjektet i Rauland går på skinner.
– Det første prosjektet er i rute og når våre ambisiøse målsettinger, sa Hagen, og viste til målsettingene om sterkt reduserte utslipp i produksjonen og bruken av byggene.
– Det innebærer 50% redusert klimagassutslipp, 40% redusert energiforbruk i tillegg til at det er 100% fritt for skadelige emisjoner, 100% fritt for miljøfarlige kjemikalier.

""Becos byggsystem har vært under utvikling siden 2014. Nå er produksjonen i full gang i hallen, mens det til sommeren skal settes opp, det som er det første fullskala prosjektet – 16 boenheter til Rehabiliteringssenteret AIR i Rauland i Telemark.
14 leiligheter og to eneboliger skal leveres ut fra om noen uker, og stå ferdig i begynnelsen av juli.

– becos er unikt i internasjonal sammen-heng, sa Hagen.
Et Telemarks-produkt basert på kostnadseffektiv massivtre arkitektur med eksepsjonell miljø-ytelse, nordiske produkter og lokal verdiskaping, fortalte Hagen.

– Det har vært et langt utviklingsarbeid, men den siste tiden har det gått fort, og nå er det et modent produkt og da er det mer interessant.

Oppdragsgiver for det første prosjektet, Rehabiliteringssenteret AIR, som er basert på det tidligere attføringssenteret, bygger en sosial arena der folk kan bo.
""– Det var behov for å leie ut rom til folk, og vi drøfta hva vi ville vektlegge. Da kom den sosiale tankegangen opp, der folk kan møtes hvis de vil, sa Jon Hovda, som synes det er veldig spennende.

Bjørn Gunnar Fjelleud fortalte at det er et langsiktig ønske å få bygget en spesial-produksjonshall på Rjukan.
– I utgangspunktet er det våre egne ansatte som gjør jobben, både her og på stedet boligene skal settes ut. Fjellerud er 43 ansatte idag.
– Det er et ønske å gjøre mer av denne byggemetoden i fortsettelsen, men det å produsere mer prefabrikert er hensiktsmessig, sa Fjellerud, som gjerne vil redusere snømåking på vinteren.

""– Vi har satset på dette for å bygge noe som kan utvikles videre til en mer industrialisert produksjon, og en skreddersydd industrihall i løpet av 3 år, hvis utviklingen blir slik.

De har dialog med tre prosjekter til både i Grenland og innover mot Oslo. 
– Vi får ta ett prosjekt om gangen, så får vi se hvor det ender, sier Hagen.

Aktuelle linker:
bECOs AS sin nettside
bECOs AS sin facebookside
Context AS sin nettside
Context AS sin facebookside
Fjellerud Bygg sin nettside
Rjukan Næringsutviklings nettside
Rjukan Næringsutviklings facebookside
Innovasjon Norges nettside

Fotos: becos AS

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia