fbpx

Færre konkurser i 2019 – men større i Telemark og Vestfold

Radio Rjukan7. februar 20205min
per-ivar-bilde_578b

Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier at selv om antall konkurser og tvangsavviklinger blant aksjeselskap er omtrent uendret de siste 12 månedene, så er realiteten at antall konkurser har steget med 2,9 prosent mens antall tvangsavviklinger har gått ned med 6,8%.
– Bare i januar gikk 356 aksjeselskap konkurs. Hvilket er en prosentvis økning på 9,5 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Sammenlignet med januar i 2018 har det vært en økning på hele 16,72 prosent, sier han.

Januar er historisk sett en måned med mange konkurser. I desember gikk 289 aksjeselskap konkurs. Hvilket tilsvarer en vekst i antall konkurser på 23,2 prosent.""
– For å få et så korrekt utviklingsbilde som mulig er det mer relevant å sammenligne måned for måned eller år for år, sier Per Ivar Kristiansen.

Fylkene Vestfold og Telemark, Agder og Møre og Romsdal hadde en økning i antall konkurser blant aksjeselskap på over 50 prosent sammenlignet med januar 2019, der Møre og Romsdal nesten hadde en dobling fra 12 til 23 konkurser. Vestfold og Telemark og Agder hadde en konkursøkning på henholdsvis 52 og 77 prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Omtrent 18 prosent av aktive aksjeselskap er registrert i et av disse fylkene og representerer 22 prosent av alle konkursene i januar. Dermed gikk fylkene fra å ligge godt under landsgjennomsnittet i januar 2019 til å ligge noe over snittet i januar i år. Samtidig er det gledelig å se at fylkene Innlandet, Vestland, Trøndelag og Nordland hadde en reduksjon i antall konkurser i januar sammenlignet med tilsvarende måned i fjor, sier Per Ivar Kristiansen.

I varehandelssegmentet var det hele 90 aksjeselskaper som gikk konkurs i januar. Hvilket er en nedgang på 10 prosent sammenlignet med januar 2018. Per Ivar Kristiansen sier også at langtidstrendene er positive med en nedgang i konkurser på 6,7 prosent de siste 12 månedene.
– Det hersker ingen tvil om at varehandelen er inne i knalltøff periode. Noe blant annet sjokkbeskjeden om Gresvig-konkursen vitner om. Når en knallsterk merkevare som Gresvig med en markedsandel rett under 30 prosent går under, er det selvsagt grunn til bekymring, sier han.

På spørsmål om hvorfor varehandelsbransjen er under sterkt press, ønsker han ikke å konkludere, men sier at mange muligens sliter med å omstille seg til den nye forretningsvirkeligheten.
– Mange har nok stivnet i en gammeldags forretningsmodell. Det er viktigere enn noen gang å ta innover seg ny kunnskap for å forstå den nye måten å drive butikk på. Jeg tenker da spesielt på netthandelen. Hva er det du kan tilby i butikk som ikke kan tilbys på nett? Jeg tror det er det viktigste spørsmålet å stille seg selv, sier han.

Bygg- og anleggsbransjen og overnattings- og serveringsbransjen hadde begge 12 flere konkurser i januar enn i tilsvarende periode i fjor. Hvilket betyr en prosentvis økning på henholdsvis 15,8 og 30 prosent.
– Bygg- og anleggsbransjen og overnattings- og serveringsbransjen er prissensitive og svært konkurranseutsatte bransjer der det for mange skal lite til for å bli vippet av pinnen. Noe de ferske tallene vitner om. Konkurstallene gir et løpende bilde av hvordan det går med norsk næringsliv generelt og for bransjer. Konkurser gir kraftige ringvirkninger for andre bedrifter som kan bli med i dragsuget. Det er derfor ekstremt viktig å sjekke kredittevnen til virksomheter man handler med, avslutter Per Ivar Kristiansen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia