fbpx

Bygginnovasjon fra Tinn

Radio Rjukan5. oktober 201610min
becosmodul-skisse_5f2c

– Vi har gleden av å meddele, at bECOs AS nettopp har landet første kontrakt om å levere 16 boliger i Vinje i Telemark, samt at vi har fått Innovasjon Norge-støtte for etablering av produksjonsanlegg gjennom datterselskapet Tinn Prebuild, opplyste Tinn-selskapet bECOs AS på sin facebookside like før sommeren. Og siden da har det gått fort takket være hjelp fra Innovasjon Norges virkemiddelapparat og Rjukan Næringsutvikling og Notodden Utvikling.

""Nå har selskapet gjennom datterselskapet Tinn Prebuild AS inngått leieavtale i Becromal-hallen i Notodden for å starte produksjonen, og fler enye kontrakter i Oslo, Arendal, Grenland og et par steder i Vestfold er rett rundt hjørnet.

Rolf Hagen i Aritektkontoret Context som syår bak idéen og selskapet presenterte planene på RNU's frokostmøte onsdag.
Navnet bECOs står for "Building ECO-solutions", og etableringen regnes som en svært viktig etablering for øvre Telemark.

– Det er en viktig milemæl i utviklingen av bECOs at vi nettopp landet første kontrakt og har fått Innovasjon Norge-støtte for etablering av produksjonsanlegg, som inntil videre vil finne sted på Notodden, sier Rolf Hagen.
Det er foreløpig to konsepter som har navnet "becosstudent" og "becossharedliving" som er med i startlanseringen.

– Gjennom årene har vi som arkitekter basert i Tinn og Oslo jobbet mye med pilotprosjekter, og vi har oppfattet at det er bedre måter å gjøre ting på med nye prosesser, nye materialer og produkter og ikke minst med hvordan bygg settes ""sammen, fungerer og hvordan materialer virker sammen med hverandre, sa Hagen, som mente at byggebransjen egentlig ikke er kommet så langt de siste 100 årene. Mye gjøres fortsatt på samme måte.

– I 2013 tok vi initiativ til de to lokale selskapene, utviklingsselskapet bECOs As og produksjonsselskapet Tinn Prebuild, der også Fjellerud Bygg er med, og vi fikk Innovasjon Norges Telemarksavdeling med i godt samarbed med RNU. Med hjelp av IN fikk vi investert i et "proof-of-concept-prosjekt", der vi utviklet demonstrasjonsløsninger for studentboliger, forteller Hagen.
– Det er snakk om industriell produksjon av bygg med høy miljøteknologi og helt nye typer vinduer som ikke tidligere er produsert i Norge, som gjør at vi unngår aluminiumsprofiler mellom vinduer og materialer og dermed unngår kuldebroer. Siden 2015 har vi hatt dialog med studentsamskipnader og en rekke utbyggere med å bygge for å få sikkerhet og tryggheten vi trenger for å sette igang med en rekke prosjekter basert på den nye teknikken.
Vi har gjort en rekke ulike skisser, og har nå skisser for ulike typer byggemoduler. 

– Resultatet av arbeidet er at vi nå er sikre på at vi kan levere bygg som konkurrerer godt med vanlige byggekostnader, men som halverer klimagassutslipp fra materialforbruk, som nesten halverer energibruk i bruksfase, og som et 100% fri ""for miljøgifter. I tillegg er det fritt for høyemiterende materialer som påvirker bomiljøer og helse, forteller Hagen.
– Vi kan kontraktsfeste at dette er inneklimavennlige bygg, lavenergibygg i høy kvalitet.
Og det finnes ingen andre slike produsenter i verden. Det er altså helt nytt, sa Hagen.

– Valget av massivtre-konstruksjon ga disse resultatene. Når vi bygger på den måten vi gjør, klarer vi å kutte kostnader, og blir fullt konkurransedyktige på pris, fortalte Hagen.
Nå er de invitert til ulike konferanser, men ønsker å utsette deltakelse til de har fått reist et bygg.

– Og dette er også lokalt, i Vinje. Og prioduksjonen vil også finne sted lokalt. Vi er Tinn-basert, og pga. mange hensyn vil vi ha produksjoner og leverandører i Telemark, og vi ønsker å bruke lokale leverandører, sa Hagen.

7. juli landet bECOs AS og Tinn Prebuild AS første kontrakt med 16 boliger i Vinje, som skal stå ferdig 1. juli 2017.
– Vi har løsinger på stidentboliger der arkitektur ligger i høysetet. Vi er jo arkitekter!
""Testmodulen er testet med bruk, ventiasjon og alt mulig, og nå går vi også inn i boligløsninger i Telemark og Vestfold, samt Arendal og Oslo, som vi nå utvikler. Det samme byggsystemet ligger til grunn.

Utviklingsselskapet bECOs AS bli værende er på Rjukan, og jobbe herfra med utvikling. Produksjon blir de første årene på Notodden.
– Så håper vi på sikt å bygge egen skreddersydd hall med linjeløsninger og plansystemer og dimensjoner som er skreddsydd behovet om noen år. Plasseringen er fleksibel, men vi er basert i Tinn, og Fjellerud Bygg er med på eiersiden Tinn Prebuild, presiserer Hagen. 
– Verdisksapningen dette representere skal tilfalle Tinn, sa Hagen, og forteller at produksjonen starter 1. desember.
Innovasjon Norges virklemidler de siste årene har vært helt sentrale, og vi har fått mye hjelp av både ​IN, RNU og Notodden Utviliking, sier Hagen.

Aktuelle linker:
bECOs AS sin nettside
bECOs AS sin facebookside
Context AS sin nettside
Context AS sin facebookside
Fjellerud Bygg sin nettside
Rjukan Næringsutviklings nettside
Rjukan Næringsutviklings facebookside
Innovasjon Norges nettside

Fotos: bECOs AS

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia