fbpx

Suksess for Rjukan Litteraturfestival

Radio Rjukan15. november 20216min
litteraturfest2021a (5)

Den tredje utgaven av Rjukan Litteraturfestival ble vel gjennomført og alle virket fornøyde etterpå.
– Jeg er så fornøyd! Jeg synes alt har gått på skinner. Vi har virkelig kost oss underveis, og det har vært utrolig mye bra. Så nå puster vi bare lettet ut, sier biblioteksjef Tine Kaae Andersen etter at helgas festival var iferd med å gå mot slutten.

Vi har fått bokbad med Nina Lykke, i regi av Radi Mossing, Standup-quiz med Tor Olav Kåsa og Ruben Kvålseth, og sterkt bokforedrag med Anne-Britt Harsem samt bokbad med Caterina Catanneo, Nina Grünfeld og Tom Egeland som ble bokbadet av henholdsvis Tom Egeland (!), Aasne Linnestå og Espen Selmer Torgersen.

Det var bare «Mord til Maten» igjen på Rjukan Admini, der de skulle serveres tre-retter med teaterforestilling med publikum som mordgåteløsere. Der skulle også bibliotekets ansatte være med, sammen med forfattere som har vært i ilden i løpet av de to dagene festivalen varte.

– Jeg synes alle har levert over all forventning, og vi er virkelig forøyde. Nå gleder vi oss til middagen og og en trivelig slutt på festivalen, sa Kaae Andersen.
På vei bort var også Tom Egeland, Nina Grünfeld og Aasne Linnestå. De har kost seg, og kommer mer enn gjerne tilbake.

– Det å komme til Admini er litt spøkelsesaktig i seg selv, og være med en krimforfatter som Tom, blir stas, sier Nina Grünfeld.

– Jeg aner ingenting, annet enn at jeg sa ja til å bli med. Kanskje vi får blodklubb, lurer Tom Egeland som liker Rjukan, men synes det er en skrekkelig lang by.

– Jeg har kost med veldig. Jeg er jo med Aasne som jo er fra Rjukan, men som jeg har kjent mer enn halve mitt liv, og det er ganske fantastisk å se denne byen, og det er hyggelig å se byen slik. Og Rjukanhuset er et perfekt sted å holde festivalen.

– Ja, herlig dette Rjukanhuset, sier Egeland.
– Jeg blir veldig tilfreds når man er et sted der man har unnet seg et ordentlig kulturhus. Slike arrangementer som dette er et grunnfjell i kulturen. Det er jo slikt vi liker.

Festivalen har gått slag i slag siden fredag, og alle de inviterte har levert til de grader innenfor temaet som har vært «Svik».
Folk var fengslet av både foredraget til Anne-Britt Harsem som snakket om flere av sine bøker, særlig med fokus på «Overgrepene i Tysfjord og den nye boka om naboene på Utøya.

Caterina Cattaneo fengslet de fremmøtte med sin samtale med Tom Egeland om temaet spedalske i Bergen, som faktisk også var en morsom seanse, på linje med Nina Lykke på fredag.

Stand-up quizen var en stor suksess fredag. Tor Olav Kåsa og Ruben Kvålseth satte et perfekt punktum for første dag, med et arrangement som også tiltrakk seg delvis et helt annet publikum enn under resten av festivalen.


Alle solgte godt med bøker etterpå, men den som tok kaka på det området var Nina Grünfeld som ble badet av sin venn Aasne Linnestå. Sterk skildring av hennes jakt på sin stammor, som var gatepike i Tsjekkia, og mor til den kjente psykiater Berthold Grünfeld.
Tom Egelands samtale med Espen Selmer Torgersen fascinerte også til et stort boksalg. Egeland hadde bare et eksemplar igjen da han forlot Rjukanhuset.

Marispelets venner så ut til å selge godt underveis, og det var ikke rart, for de hadde litt av hvert å by på. Det gikk i både kaker, vafler, kaffe, baguetter og karbonadesmørbrød. Rjukanhuset egnet seg svært godt for festivalen. Utfordringen blir å få flere til å innse at de bør komme. Det er plass til mange flere i storesalen, og arrangementet er sannelig verdt at også flere møter, også selv om de ikke er store boklesere. Det er god underholdning dette.

Det er første gang den har blitt utelukkende arrangert der, og det bør friste til gjentagelse, ikke minst organisasjonsmessig. Det var perfekt gjennomført med både lyd, lys og god stemning.

Flere av bokbadene ble strømmet direkte underveis, og Radio Rjukan vil også sende opptak av dem i romjula.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia