fbpx

Flott start på Rjukan Litteraturfestival

Radio Rjukan13. november 20215min
Litteraturfest2021 (1)

Rjukan litteraturfestival går også lørdag, og alle arrangementene på Rjukanhuset fra klokka 13 til 20 er gratis, og uten billettbestillinger. det er bare å møte opp.

Rjukan Litteraturfestival startet fredag med sine opplegg med Maria Kjos Fonn for videregående og med Mari Moen Holsve barneskolene, og med en flott kunstutstillingsåpning med kommunens kunst i Kinogalleriet som inneholder skatter de færreste vet at kommunen har, men den egentlige åpningen fant sted i Rjukanhusets storesal, der biblioteksjef Tine Kaae Andersen ønsket alle velkommen og introduserte Øystein Haugan som konferansier.

Han kvitterte med et usedvanlig flott historisk tilbakeblikk som både trakk linjer til arbeiderbevegelsens opptatthet av kultur og litteratur, og der Rjukans første biblioteksjef Henrik J. Hjartøy som bygget opp Det røde bibliotek og sørget for at Rjukan var en av de mest beleste byer i landet før han dro til Oslo for å sjefe for Deichmanske.

Vi fikk også litt bibliotek- og torghistorie og en flott introduksjon til en festival som også skal foregå hele lørdagen.
– Hjartøy opplevde i det som nå er musikkhuset at Rjukan hadde det høyeste bokutlånet i landet, med 3 bøker per innbygger, og snart vokste biblioteket ut at det lokalet, og Hjartøy stod bak lanene om et nytt og større bibliotek, som etterhvert ble bygget på torget etter Sam Eydes ønske. Torget var opprinnelig tiltenkt Rjukan kirke, men Sa Eyde mente at det kom til å være for mye støy fra kraftverket som ville forstyrre prestens taler, så kirken ble plassert der den nå ligger. Eyde fikk det som vanlig som han ville, sa Haugan.

Før det hadde vi som innledning på åpningen fått flotte musikkinnslag ved Tuva og Vilje Lurås som spilte hver sine låter med Harald Nesse.

– Slike kulturarrangementer som Rjukan Litteraturfestival er ikke lovpålagte, sa Haugan ble et lite spark til kommunens nylig fremlagte budsjett som barberer kultursektoren på femte året. I disse budsjettider er vi avhengige av politikere som er det. Kunnskap og kultur er opplevelser som også koster, kunnskap er ikke lenger selvsagt, kunnskap må forsvares, sa Haugan for en godt besøkt storesal.

Haugan ønsket lykke til med festivalen og introduserte fire friske ungdomskoleungdommer Espen, Halvor, Heine og Ahmed som fremførte et selvlaget sceneinnslag som de ble belønnet med kinobilletter for.

Som siste del av åpningen leste Roger Gjerde to av sine egne dikt til stormende applaus. Det er første gang han fremfører sine dikt uten for familiære kretser. Det ble tatt godt imot.

Deretter var det klart for at Randi Mossing skulle inn i sitt andre bokbad på 3 dager, der hun hadde en underholdende samtale med Nina Lykke. kvelden ble avsluttet med Standup-quiz med Tor Olav Kåsa og Ruben Kvålseth, der det var solgt godt med billetter.

Rjukan Litteraturfestival fortsetter på Rjukanhuset fra klokka 13 på lørdag, da Anne-Britt Harsem skal holde foredrag og vil får bokbad med Caterina Catanneo, Nina Grünfeld og Tom Egeland skal bokbades av henholdsvis Tom Egeland (!), Aasne Linnestå og Espen Selmer Torgersen.

Alle disse arrangementene er gratis og du trenger ingen billett. Det er bare å møte på Rjukanhuset.

Kongsbergs Teaterlags treretters krimkveld på Admini som avslutter festivalen er helt utsolgt.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia