fbpx

Snømannen på siste verset

Radio Rjukan14. mars 201611min
snomannen-smelter_a183

""I helga var det filming ved Gaustablikk, nærmere bestemt i Vatnedalen, og da er det også er stor sannsynlighet for at Gaustatoppen kommer med i bilderamma underveis i filmen. 
Allerede i 6-tida om morran ble folk i området vekket opp av hektisk snøscooter-trafikk. Film-produkskonen hadde leid inn et team på 15 snøscootere fra Tinn Snøscooterkubb til noen scener der.
Været i helga var stort sett glimrende, men tidlig på morgenen da filmteamet var igang, var sola ikke oppe, slik at de sannsynligvis fikk bildene de var ute etter.

Mandag var det stor aktivitet på Tinnsjøen.
Nå er den viktigste delen av Snømannen-produksjonen i Tinn over, og i løpet av mandagskvelden dro store deler av Filmteamet til Snømannen tilbake til Oslo for å filme i området ved Oslo S.
Det skal fortsatt filmes i Tinn noen dager, og det e rogså muligheter for at noe må skytes om, men det vet man først når man har sett på opptakene som er gjort. 
""– Jeg har fått beskjed om at det kan hende det blir litt mer i løpet av uka, sier Bjørn Iversen, som har hektet en ikke usentral rolle i filmen, og har vært med på settet i 14 dager.

– De fleste har nok dratt til Oslo, men det er folk og filmer her i Tinn noen dager til, sier filmens inkluderte lokalkjentmann Steinar Bergsland til Radio Rjukan.
Stills-fotogram Jack English har vært den eneste som har fått lov å spre fotos av skuespillerne underveis. han har da lagt ut noen svarthvitt-fotos av enkelte av dem, deriblant Michael Fassbender og regissør Tomas Alfredson og ikke mint fra locations som han har vært begeistret for. De blir spredd av filmbloggere rundt om, på sosiale medier.

Filmteamet har holdt en jernhånd rundt både bruk av fotoapparater og mobiltelefoner underveis, og fler esom har brukt mobil har fått den konfiskert på settet, og først utlevert etter arbeidsdagens slutt med klare formaninger om at det vil være rett ut av produksjonen dersom det blirt sett igjen.

""Snømannens første del av filmsirkuset i Tinn er iferd med å gå mot slutten. Den neste kommer først når det nærmer seg premiere seinhøsten neste år. (Filmens ordinære premiere er 13.oktober.) Det kan muligens bli førpremiere på Rjukan et par dager før.  
Imens har mildværet satt inn for fullt i helga, noe som tærer hardt på Harry Snømann på torget. Geipen henger ganske langt ned nå, og med 12-13 varmegrader et par dager til, er det spennende å se hvordan han kommer til å se ut de nærmeste dagene.
Mildværet vil nok ta knekken på gigantsnømannen, kanskje allerede før påske, dersom ikke det skjer et lite under, dvs. kaldere temperaturer enn meldt de nærmeste dagene.

Ikke engang Aftenposten på spesialoppdrag, som første til en tresiders reportasje fikk så mye som snakke med noen av skuespillerne på Rjukan, men en kommentar fra regissør Tomas alfredson fikk de. I lørdagens reportasje "Snømannen som skal få ballen til å rulle", forteller journalist Jan Gunnar Furuly om jerngrepet om produksjonen på vei opp til Damvokterboligen ved Vemork. (Se faksimile av oppslagsside til høyre.)
"""Vi ankommer på snøscooter etter å ha passert en kontrollpost med bryske vektere som sørger for at uvedkommende ikke slipper inn. … Vi var på location her i fjor sommer og skulle egentliog se på rørgatene da vi snublet over disse husene og betongbygget jeg umidelbart fattet interesse for. Det får nå en viktig rolle i filmen etter at nye scene ble skrevet inn i mabus, forteller alfredson i en pause mellom to opptak. Aftenposten får føle noen av dagens opptak med Michael Fassbender og Jakob Oftebro på monitor inne i et rotete uthus, der det også ligger henslengt tre blodige plasthøner uten hode."

Hele 58 av 60 innspillingsdager i filmen gjøres i Norge, noe som er bortimot unikt for en utenlandsk storproduksjon. Det skjer takket være at filmen ble tildelt 40,5 millioner i norske filmincentiver. 
Avisa har også fått snakke med den sør-afrikanske produsenten Robin Slovo.
– Denne filmen blir en fabelaktig start for den norske filmincentivordningen … og vi er veldig lykkelige over å kunne ta i bruk kjente nortske steder og ikoniske bygninger i filmatiseringen, sier hun. 
Opprinnelig var det bare planer om to ukers filming i Oslo, for å gi akkurat passe dose med Harry Holes kjente miljø. resten skulle skytes i Sverige.
– Det er ren luksus å få gjøre så og si hele filmen i Norge. det var det jeg hele tiden ville, men først da den norske incentivordningen kom på plass, gikk det iorden med henblik på budsjettet vårt, opplyser Alfredson til Aftenposten.

– Vi er strålende fornøyd, men kunne helt sikkert fått enda større rabatter andre steder. For oss var det likevel svært sentralt å lage snømannen i det miljøet forfatteren Jo  Nesbø plasserte sine karakterer. Vi vil ære ham og det unike han har skapt, med denne filmen, sier produsent og styreformann Eric Fellner i produksjonsselskapet Working Title til avisa.
Han sier at om Snømannen lykkes, kan det fort bli flere filmer om Harry Hole.

Aftenposten har fått noen ord med double-skuespillerne til hovedrolleinnehaver Fassbender og Rebecca Fergusson, henholdsvis Daniel Frikstad og Heidi Sandbukten. De har gått igjennom scenene på forhånd, før Hollywood-stjernene gjør det hele om igjen, etter at lys og detaljer er justert.
""Avisa forteller at nede på Rjukan er en annen av stjernene, Chloë Sevigny, i gang med filming av noen bilkjøring, som filmes med drone. 

Avisa har også fått noen ord med statister Linda Gardsteig og Øyvind Mørk som har fått fri av arbeidsgiver til å bidra i filmen. De skal spille åstedsgranskere i flere scener i filmen.
– Jeg ser fram til premieren på Rjukan kino. Det blir en stor happening, sier Linda Gardsteig til Aftenpostens utsendte.

Den Oscar-vinnende sjefsfotografen Dion Beebe har postet litt fra filminnspillingen på sin instagram-konto.
Blant annet en liten film om filmforholdene på Ulriken i Bergen.

Linker:
Mer fra Aftenpostens reportasje (Bak betalingsmur)

Fotos: John English (Svarthvitt), Erik Wang (Vatnedalen) og Radio Rjukan.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia