fbpx

Filmbransjen lærer av Snømannen

Radio Rjukan14. mars 20167min
maarvik_fleger_100216_b_5_1c9e

 

Snømannen-filmen blir avgjørende for insentivordningens videre skjebne. Fagbladet Rushprint har snakket med tre av de norske fagsjefene som jobber på produksjonen om deres erfaringer så langt: om hvor vi mangler kompetanse, og hva vi kan lære av denne første produksjonen i ordningen.

En stor del av norsk filmbransje er blitt involvert i produksjonen, og svært mange norske filmfolk har lært godt Rjukan og Tinn og kjenne også, noe som kan bli en stor fordel for Rjukan som filmby i fortsettelsen.

 

Pål Morten Hverven driver Fiksern AS, et firma som er totalleverandør av spesialeffekter til film, TV og teater. Effektmakeren hjelper Snømannen-produksjonen primært med snø, men leverer også våpen og andre effekter til rekvisitt- og kostymeavdelingen. Han kan fortelle om filmproduksjon som har bydd på helt nye utfordringer.

""– Den er større enn noen annen produksjon jeg har vært med på i Norge. Det har vært gøy og lærerikt å se fra innsiden hvordan den er organisert.

Anne Pedersen har jobbet på en lang rekke norske filmproduksjoner. Hun ble i oktober oppringt av den norske produksjonslederen som sjekket tilgjengelighet og lurte på om hun ville komme på intervju med den engelske medprodusenten.

– Noen uker senere, da det var bestemt hvem som skulle være kostymedesigner, og etter en samtale på telefon med kostymedesigner Julian Day, ble jeg ansatt som Costume Supervisor. Jeg begynte å jobbe i midten av november. I samarbeid med Costume Designer og Assistent Costume Designer har vi bygget opp avdelingen og jeg har funnet folk til de forskjellige stillingene. Det er totalt fem engelske og seks norske fulltidsansatte, men i lange perioder har vi vært mange fler, opptil sytten på det meste. Det er flere på sett hver dag enn vi er vant til, hovedrollene har sin egen settkostymør og det er egne folk som bare jobber med statister.

""– De er også mektig imponert over Norsk Film Kostyme. Vi har leid mange kostymer fra kostymelageret på Jar. Det er utrolig viktig at vi også kan tilby norske kostymer til utenlandske filmer som kommer hit gjennom insentivordningen. På Snømannen har det vært fokus på å ha et norsk og skandinavisk uttrykk, og det har vært helt avgjørende for kostymedesignen å ha tilgang på både gammel og ny norsk design og håndverk. Dette viser igjen hvor skandaløst det ville være å legge ned Filmparken og dermed også Norsk Film Kostyme. Utlendinger som kommer for å filme i Norge er ikke bare interessert i fjell og fjorder! Vi må kunne tilby andre viktige deler av filmproduksjon også.

Filminnspillingen av Snømannen har blant annet foregått på en fjellhylle 600-700 meter i luftlinje ovenfor den ikoniske kraftstasjonen på Vemork. 200 filmarbeidere har vært i aksjon i Rjukan-området de siste ukene, i tillegg til skuespillere og statister.

Tord Moberg har jobbet i filmbransjen som snekker, byggeleder, rekvisitør, rekvisittmaker, siden 2003. Han var i ferd med å ferdigstille den første bolken av den kommende TV-serien Valkyrien da han ble kontaktet av den norske produksjonslederen på Snømannen, Bjørn Fjærestad.
"" Vi har jobbet sammen ved flere anledninger tidligere og han ville gjerne ha med meg på Snømannen som Construction Manager. Etter litt betenkningstid takket jeg ja til dette, da det virket som en sjanse til å være med på noe spesielt, en mulighet til å utfordre meg selv. Min rolle så ganske annerledes ut enn det jeg vanligvis er vant med på norske prosjekter. Størrelsen og ambisjonsnivået på prosjektet alene tilsa at jeg i mye større grad ville ha en administrativ lederrolle i en avdeling med etterhvert rundt 30 ansatte til og fra, sier Fjærestad.

(Det er mye mer i saken på Rushprint.no)
Les hele saken på Rushprint.no 

Fotos: Hans-Dieter Fleger / www.fleger.com 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia