fbpx

Snømannen får 40,5 incentiv-millioner

Radio Rjukan2. mars 20168min
snomannen-dag1-6_3015

Av de fire filmene som har søkt om midler fra tidenes første incentivpott, stIkker Snømannen av med nesten hele potten, nærmere bestemt 40,5 millioner, som går til Jo Nesbø filmatiseringen, mens resten, 4,5 millioner kroner går til Matt Damons nye film, Downsizing, opplyses det i en pressemelding fra Norsk filminstitutt, etter at de har hatt sitt første vedtaksmøte der søknader til den nye insentivordningen for film- og serieproduksjoner har blitt behandlet.

Forskrift om insentivordning for film- og serieproduksjoner trådte i kraft 1. januar 2016, etter at Norges forrige kulturminister foreslo ordningen, og Norges nye kulturminister offentligjorde ordningen bevigningen før nyttår. En ordning som kom på plass etter blant annet etter hard jobbing fra leder i Norsk industri Steiun Lier-Hanssen og påtrykk fra Tinn kommune og den norske filmbransjen selv,som har ønsket seg slike ordninger i lang tid, etter å ha sett dette fra en rekke populære filmland. 

""Da søknadsfristen gikk ut den 21. januar i år hadde Norsk filminstitutt mottatt fire søknader med totalt budsjetterte kostnader i Norge på 384 millioner kroner. Tilskuddsordningen forvaltes av Norsk Filminstitutt og har en ramme på 45 millioner kroner for 2016. Det har vært viktig for politikerne i Oslo og på Stortinget å få Snømannen-produksjonen hit, og det har lykkes i fullt monn. 

Filmen startet produksjonen i januar og de har holdt korta tett til brystet. Da en av de mest omfattende scenene til filmen ble spilt inn i og rundt Rådhuset i Oslo fikk ikke engang statistene vite hva de skulle gjøre på forhånd. Samme type hemmelighold ventes også i tinn, selv om selve filmteamet blir godt synlig på Tinn Billagsplassen de første 14 dagene i mars.

Downsizing er den Oscar-nominerte regissøren Alexander Paynes nye film. Planen er at innspillingen av Downsizing med superstjernen Matt Damon i hovedrollen skal starte til høsten. Filmen er satt i en tidsalder der mennesker krympes for å gjøre de mindre ressurskrevende. Damon, som nylig ble nominert til Oscar for sin rolle i The Martian, spiller en amerikansk mann som blir krympet og som må flytte til et av verdens nyopprettede samfunn for krympede mennesker.

""– Dette er en film med mer enn 200 ansatte, kjente skuespillere og en kjent regissør. Hvis ikke filmen spilles inn her, vil Norge gå glipp av betydelige inntekter og internasjonal markedsføring, sa Per Henry Borch i januar, filmens norske linjeprodusent ifølge Dagbladet. Borch fryktet at  da at Snømannen allerede hadde blitt lovet store deler av insentivpotten og at Damon-filmen derfor ikke hadde en reel mulighet. 

– Planen nå er at syv til åtte prosent av filmingen skal foregå i Norge. Hvis ikke filmen blir en del av insentivordningen blir det nok kun en liten promille som blir filmet her, sa han til avisa. Nå har filmen da fått en liten bit av kaka, så nå kan altså Matt Damon dukke opp her til lands.

Hvis de vil søke på ny, må de flytte produksjonen ett år frem i tid, støtten er basert på når produksjonen starter, sier avdelingsdirektør for lansering i Norsk filminstitutt. Instituttet har jobbet grundig med å etablere en metode for å vurdere filmene som har sendt inn søknader, slik at denne kan fungere på sikt. 

To norske TV-serier har dermed tapt i kappløpet om de aller første tildelingene av norske incentiver.

Tre av søknader var kvalifiserte og oppfylte kravene som var satt. Formålet med ordningen er at den skal bidra med å få store internasjonale serier og filmer til Norge og bidra til økt erfaring og kunnskap i filmbransjen, skriver Dagbladet.

I vurderingen av – og rangeringen mellom søkere har NFI vektlagt produksjonenes internasjonale potensial- og størrelse, i hvilken grad prosjektet vil bidra til en reell økning i produksjonsaktiviteten i Norge og hvorvidt den norske budsjettandelen vil styrke den norske filmbransjen ved å skape vekst, økt erfaring og kunnskap.

Snømannen har fått det den søkte på, så fikk Downsizing resten av potten. Det var ikke mer penger i årets bevilgning. Downsizing har et budsjett på 41 millioner kroner, mens «Snømannen» har et budsjett på over 180 millioner kroner.
Det betyr at downsizng har fått ahlvparten av beløpet de søkte på, og diskusjonene er allerede igang om hvilke signaler dette sender til filmbransjen.
Det er nå fullt muligf at downsizing istedet vil bli spilt inn i et land som gir 25% incentiv-refusjon.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia