fbpx

Nostalgi-reisen med Rjukanbanen

Radio Rjukan20. desember 20184min
rjukanbanenlansering_rjukan_libris_d905

Rjukanbanen er blitt Verdensarv, og de tre journalistene Anne Spånem, Trond Lepperød og Gary Payton, blant annet med fortid i helholdsvis varden og RA, står bak "Reisen med Rjukanbanen gjennom krig og fred" på deres eget Maana Forlag. En litt unnselig men lekkert anlagt bok av utseende, men stor på innhold.

Lepperød og Payton har i årevis vært blant banens forkjempere, lenge før det ble Verdensarv. De forfattet også faktaverket "Rjukanbanen" som idag er sjelden gjev lektyre å finne på loppemarked, der det går år mellom hver gang den dukker opp. Men denne gang får vi noe annet.

Spånem tar oss med på barndommens ferjereise – eller ungdommens om du vil – akkurat slik vi husker den med nogo attåt. Den gang det tok to timer å krysse Tinnsjøen, og vi var ute på langtur.
Tida har reist fra banen og ferjeturen som befordringsmiddel, men ikke fra minnene, og når man leser innledningen innser man hvor stor del av en selv banen og fergene var, enten det var på vei til Tigerstaden eller på tyttebærtur til tyttebærriket Tinnoset.

""Deretter får vi bli med på historien om transportåren som ikke ville dø. Om storhetstida, tungtvannsaksjonene og til dagens verdensarvstatus. Gjennom nitid innsamling har man hentet fram mye du neppe har visst fra før. Og slik legger bokas innhold alen til historien om Rjukanbanen.
Sømløst binder boka historiske fakta og dagens drift sammen, og vi får møte både ansatte på bane og ferge og de mer ukjente ofrene og heltene i Hydro-senkinga. Med en rikholdig kildeliste kan du ledes til mer, men boka vil glede både nostalgikere og historie-interesserte, og slik sett er den et "must" i lokalbokhylla.

Velskrevet og interessant, og et tidsriktig oppdatert bilde av den historien om Norges største privatbane. En bok som føyer seg fint inn i den gjeve lektyren som Verdensarven fortjener.   

"Reisen med Rjukanbanen – gjennom krig og fred"
Trond Lepperød og Gary Payton. Innledning av Anne Spånem.
Maana Forlag 2018 
ISBN: 978-8-26-907751-3
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia