fbpx

Narvik-filmen utsatt for 3. gang.

Radio Rjukan5. mars 20224min
kampenomnarvik3

Nordisk film har kommet til den tunge beslutningen om at de utsetter premieren av krigsfilmen «Kampen om Narvik – Hitlers første nederlag» på grunn av Ukraina-krigen.

Kinopremieren på «Kampen om Narvik» skulle vært 18. mars, men den utsettes på ubestemt tid som følge av krigen i Ukraina.
Det er etter en nøye vurdering man har kommet til beslutningen, der man ser at en rekke spørsmål stilles rundt hva som er riktig å sende ut nå. Det er samtidig ikke klart hvordan publikum vil ta imot en krigsfilm med det utgangspunkt at krig plutselig er kommet på dørstokken til Norge igjen.

Det er tredje gang filmpremieren til filmen som har hatt en svært brogete vei til lerretet utsettes. Filmen skulle hatt premiere 25. desember 2020, og igjen 25. desember 2021, men begge ganger ble det utsatt av koronapandemien.

Først var det full stopp i produksjonen som gjorde at siste opptaksdag på Rjukan, eller nærmere bestemt Mæl stasjon, ble stoppet brått 13. mars 2020 da det ble full nedstengning av Norge, noe som førte til at filmproduksjonen ble mange millioner dyrere og at man måtte vente til en ny vinter før man kunne filme fortsettelsen av vinterkrigen, men så ble det ny virusoppblomstring seinhøsten 2021 som førte til ny utsettelse.

– Det er selvfølgelig tungt å utsette. Under de nåværende omstendighetene har vi likevel kommet fram til at det er det eneste riktige å gjøre, sier filmens produsent Aage Aaberge hos Nordisk Film til NTB.

– Nordisk Film har vurdert om filmen kunne tjent som bidrag til å forstå hva krig er, og hvilke konsekvenser som følger. Vi har imidlertid landet på at det går et skille mellom å søke kunnskap om krig, og det å oppleve et realistisk krigsdrama i en kinosal, sier Aaberge.

Rjukans lokalhistoriker og filmentusiast Bjørn Iversen har for kort tid siden takket ja til invitasjonen om å bli med på før-premiere på Colosseum kino i Oslo 16. mars i kraft av å hvert medhjelper på filmproduksjonen. Han har nettopp fått beskjed at det ikke blir noe om 13 dager.

– Ja, dessverre. Men jeg skjønner beslutningen. Vi ser jo at det har blitt diskusjon rundt TV-serien Kompani Lauritzen nå, og selv om dette er en helt annen type dramatisering, så er det ikke godt å vite hvordan det ville slå ut. Så jeg har full forståelse for at det blir en ny utsettelse, sier Iversen.
– Vi får vente til den rette tida kommer, sier Iversen som nå har sett fram til å se filmen siden desember 2020.

Bjørn Iversen er selv statist i filmen, men har først og fremst vært med å på lære opp og drille skuespillere og satsister som spiller soldater i filmen, i tillegg til at han har bidratt med utlån av rekvisitter.

Det er foreløpig ikke satt en ny dato for kinopremiere.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia