fbpx

Konsert på Vemork lørdag

Radio Rjukan8. juni 20244min
AM

Repertoaret for konserten er satt sammen med tanke på selve lokalet. En krafthall. Mye og ulik etterklangstid er både spennende og utfordrende. Acta Musicae vil fylle Maskinhallen på Vemork med klangkraft, utforsking av rommet, utforsking av stemmen og utforsking av lydene.

Det er dirigent Liv Hukkelberg som står bak lørdagens konsert i Maskinhallen på Vemork der hun har med seg kongsbergkoret Acta Musicae. Konserten er gratis og inkludert i museumsbilletten, og går kl. 12.30.

– Akta Musica det er et kvinnekor fra Kongsberg, med en rekke ambisiøse kvinner 30-35 i tallet i alderen fra 20-30 årene og opp til 60 faktisk, og forrige søndag, 26. mai, hadde vi to tilsvarende konserter på Labro utenfor Kongsberg, i en hall som også tilhører et kraftverk, under Labrodagen, forteller Hukkelberg.

– Jeg var på Vemork rundt juletider og beså hallen og prøvde akustikken der. Det ble det sånn wow-effekt når jeg kom inn. Ikke bare å se denne hallen, flotte hallen, men den akustikken! Og så ble det til at jeg gikk rundt der, og jeg prøvde å dunke litt på disse turbinene og banke litt på det. Og så var det noen kumlokk der, og så var det noen skovlhjul, og så var det noen takrenner. Og de ga så fin akustikk. Så jeg ble bare så inspirert til å omsette min begeistring og opplevelse av lokalet og lyden, og omsette det til musikk, forteller hun.

– Fascinasjonen over rommet og klangen, og mulighetene som lå i alle lydene på maskinene i hallen ble stor, og måtte bare bli til et musikkstykke. Så det var rett hjem og få ned ideene. Og det har jeg da gjort. Så det har blitt til et stykke som heter Kraftklang. Det er altså Maskinhallen på Vemork som har inspirert meg spesielt. Det er jo liksom fantastisk å tenke på hva en krafthall er eller har vært og hva den har forsynt oss av kraft. Og nå tenkte jeg vi kan jo prøve på vår måte å forsyne den med vår kraft, sangkraft og klangkraft tilbake. Det er liksom ideen bak dette her da!

På Labro hadde de med perkusjonselever fra Kongsberg Kulturskole, og de hadde også med koret derifra, et barne- og ungdomskor. Men de er jo ikke med nå til Vemork lørdag.

– Så nå får vi ikke spille på så mange strenger kan du si. Men det var veldig spennende å spille der, men det blir minst like spennende på lørdag. Nå har vi en søppelkasse til rådighet, og vi har kumlokk, og vi finner nok noe annet å banke på.

– Jeg har hørt at det her er det 11 sekunders etterklangtid på Vemork. Det blir jo litt mer etterklang å forholde seg til på Vemork enn på Labro, og muligens må sangene gå litt saktere, eller at vi må utnytte klangen på en annen måte. Så det blir spennende å prøve på lørdag før vi skal ha konserten. Dette er jo en enkeltkonsert, og folk bare må ta turen for å få den med seg.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia