fbpx

Film-Kjakan er funnet

Radio Rjukan11. oktober 20234min
sønsteby-brean
Glenn Røkeberg / SF Studios Glenn Røkeberg / SF Studios

Det er Sjur Vatne Brean (24) som har kapret hovedrollen som den yngre utgaven av krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby i den nye filmsatsingen som har fått navnet «Nr. 24» etter Kjakans kodenavn. Det ble offentliggjort idag, og filmen begynner innspilling i Oslo idag, og lokalt knytter det seg spenning til hvor mye av filmen som vil filmes på Rjukan.

– Det føles helt uvirkelig, jeg kjenner på en stor ærefrykt overfor denne mannen. Det er veldig interessant som skuespiller, det er en mann som er vanskelig å forstå. Å få prøve å portrettere han er veldig gøy, men også veldig skummelt, sier Brean til VG.

– Det er en mann som veldig mange har respekt for og som jeg har respekt for selv. Men til syvende og sist er han jo et menneske han også, så jeg prøver å gå inn i det som jeg skulle spilt en hvilken som helst annen person, sier Brean.

Nå får vi altså filmen om Norges største og mest dekorerte krigshelt Gunnar «Kjakan» Sønsteby (1918–2012), født og oppvokst på Rjukan men som opererte som sentral motstandsmann i Oslo under andre verdenskrig. Han hadde uttallige kodenavn, men ble kjent under navnet «Kjakan» da ett av hans kodenavn var «Kjakabråten» og han var han høyt på Gestapos liste over ettersøkte menn.

Tyskerne visste om hans dekknavn, men ikke hvem som var mannen bak. Det var først mot slutten av krigen at tyskerne ble kjent med Kjakans virkelige navn.

Sønsteby var leder av sabotasjegruppen som ble kalt Oslogjengen, en aksjonsgruppe under Milorgs sentralledelse (SL). Fra våren 1944 og frem til 1945 var han edderkoppen i motstandsarbeidet og ledet en rekke aksjoner mot den tyske okkupasjonsmakten og det norske okkupasjonsstyret.

– Det å få være en del av å videreføre det viktige arbeidet Gunnar gjorde i etterkrigstiden med å formidle hans erfaringer og budskap til de neste generasjoner, ser jeg på som en ære, sier Brean til VG.

Han er blitt kjent for sin rolle som Sivert i NRK-serien «Rådebank», der han ble nominert til Gullruten i klassen beste skuespiller. Han spiller også i flere filmer og TV-serier, blant annet filmen «Ut og stjæle hester» (2019).

Det er de samme folka bak denne filmen som skapte kjempesuksess med Netflix-filmen «Troll» som satte rekord for ikke-engelskspråklig film hos Netflix. Filmen skal regisseres av John Andreas Andersen og produseres av Motion Blur. Kinopremiere blir høsten 2024, melder distributøren SF Norge.

John Andreas Andersen, som er mest kjent for suksessene Skjelvet og Nordsjøen. Filmen tar utgangspunkt i unikt kildemateriale fra blant annet Sønsteby-stiftelsen, deler av det ikke tidligere kjent for offentligheten. Manuset er skrevet av Erlend Loe, etter et originalmanus av Espen von Ibenfeldt. Filmens produsenter er Espen Horn, Kristian Strand Sinkerud og Terje Strømstad i Motion Blur sammen med ikke ukjente John M. Jacobsen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia