fbpx

Damer i Blues live på Rjukanhuset

Radio Rjukan13. oktober 202310min
20231005_150035

Damer i Blues er Rita Engedalen og Margit Bakken, og lørdag er de på scenen i Rjukanhuset for første gang – og med band. Det er noe de ser fram til. På den 35. Notodden Bluesfestival hadde de plateslipp med sitt nye album – Women in Blues «My precious blues».

– Mesteparten av låtene er jo spilt inn i Juke Joint Studio på Notodden, men denne gangen så tok vi også en liten tur til Skogbygda på Hedmarken. Vi hadde lyst til å få litt, kanskje litt nye drakter og litt nye stemminger på noen av låtene på plata, og tenkte at vi skulle ta en tur opp til Amund og Henrik Maarud, som har Snacksville Studio. Der ble noen av låtene Rita har skrevet spilt inn. Du hører jo godt at det er en dame som har et budskap her, ler Margit Bakken som har tatt turen til Rjukan for en prat.

– Det var kjempespennende å besøke Maarud-gutta, og det gjør jo at plata har fått en veldig stor variasjon. Det er jo dette veldig kreative og dyktige musikere, og kanskje ifra utgangspunktet hvor man hadde tenkt låtene, så flyttet det seg litt. Det skjedde veldig mye spontane ting i studio, noe som var veldig moro, sier Bakken, som er fra Sauherad, og har spilt musikk og sunget siden hun var i tenårene, ulike sjangere opp igjennom.

– Det var en stund siden forrige skiva, helt tilbake i 2012, Broken Soul Blues. Rita har jo gitt ut soloalbum underveis, og i fjor og da hadde vi bestemt oss for at når soloalbumet hennes var ute når Damer i Blues ble 20 år i 2023 ville det være veldig naturlig å markere med en plateinnspilling og en utgivelse.

– Vi kom sammen i 2003 via Kristin Berglund, som vi velger å kalle «mor i bluesen» i Norge. Det var en 8. marsmarkering, og vi ble bedt som gjester med på hennes show, «Bluesens tøffe damer». Og det var første gangen vi sto sammen på ei scene, og vi fant veldig tonen, og harmoniene våre i vokal og alt var veldig spesielt. Og etter det så ble faktisk Damer i Blues dannet. Men Kristin gikk jo dessverre bort i 2006, så vi måtte fortsette uten, men vi har jo med Kristin hele tida føler vi.

– Vi gir hyllester til Kristin i alle våre konserter og forteller viktigheten av det hun har gjort. Den siste plata hun ga ut, «Women rock the cradle of the blues», der hun har skrevet låter som handler om kvinner i bluesens historie. Og hun var en fantastisk låtskriver, gitarist, sanger, produsent. Så vi har også valgt på den nye plata nå å ta med en låt av Kristin, en av hennes mer personlige låter. Så hun er med i ånden.

– Så videre så var vi jo da i gang, sakte men sikkert, og prosjektet vårt er jo forankret i «En hylles til kvinner i bluesens historie». Det var så mange av de viktige kvinnene som kanskje har blitt litt glemt. Så det å løfte frem dem og fortelle om hva de har gjort, og hvilke foregangskvinner de har vært, det er jo en viktig sak for Damer i Blues. Det er jo egentlig hele prosjektet.

Notodden Bluesfestival er og har vært en veldig viktig arena for Damer i Blues.

– Der har vi jo også fått muligheten til å ha mange viktige samarbeidsprosjekter med andre kvinnelige musikere. Og vi har hatt med både norske og utenlandske kvinnelige artister på konserter på Notodden. Så de er flinke til å få inn damene på programmet. Jeg tror også at Damer i Blues har vært viktig for Notodden Bluesfestival også, akkurat når det gjelder dette her med å få til den balansen.

– Vi hadde jo release-konsert på Bok- og Blueshuset fredag 4. august, og der hadde vi jo også med flere av musikerne. Amund Maarud var med som gjest. Og vi hadde jo Morten Omlid på gitar, Knut Hem på trommer, og vi hadde også med Thea Paulsrud som er med på kor på plata, og Bård Gunnar Moe på bass. Så vi var en fin gjeng på scena, på release-konserten.

– Og i tillegg til det så hadde vi jo også en utstilling, Kvinner i kamp, som var festivalutstilling i år på Bok og Blueshuset. Så vi hadde mange, mange prosjekter under festivalen. Så det var en veldig fin festival for oss.

Vi kommer sammen med Knut Hem på trommer og Morten Omlid på gitar. Så vi var litt flere på scena under festivalen, men det blir en konsert som både vil få det nære og vare akustiske uttrykket til at det kommer til å svinge mer og bli litt mer rocka på noen låter. Så det vil bli en variasjon, men som jeg pleier når vi har konserter, så har vi også litt fortellinger mellom låtene, for å knytte litt opp mot låtene vi har. Så det blir en god variasjon, så jeg håper mange tar turen. Vi har med den ny plata for salg der, også.

– Det blir gøy! Egentlig en perfekt scene tror jeg. Jeg liker at det har vært Folkets Hus, og at det stod ferdig i 1930 – det er samtidig med låta til Memphis Minnie kom ut, og det er jo snart 100 år siden, så vi tar liksom med noe av den historien til Rjukan inn i dette verdensarvbygget. Jeg håper å se mye folk, og så skal vi gjøre vårt for å skape god stemning!

– Vi er jo veldig heldige som har Juke Joint studio på Notodden, og det er jo et spesielt studio, analogt studio. Og der har vi jo spilt inn mesteparten av låtene våre, med Halvor Halvorsen som tekniker, og så har det vært Rita som har vært produsent på albumet, og jeg har stått ved hennes side som medprodusent. Så det betyr mye å ha et studio i Notodden.

Og så har de fått en god medlsing om den nye skiva.

– Ja, det var en kjempefin melding å få, at vi hadde blitt plukket ut som månedens album på noe som heter Digital Blues. Og det er jo en radiostasjon som sendes ut i store deler i verden, 16 ganger i uka. Det er både i Storbritannia, Frankrike, New Zealand, USA. Så den blir jo spilt veldig mye, og det betyr jo at flere av våre låter kommer ut. Og det betyr at du kan søke opp podkaster også om dette, og høre det på nettradio.

– Men Rita hadde jo også en veldig stor suksess med sitt album som kom i fjor. Og da ble jo hun plukket ut til månedens album i en enda større organisasjon som heter IBA. Det er en forening der de samler mange radiostasjoner, med veldig mange medlemmer. Og hun fikk jo låtene ut på 60 ulike radiostasjoner i noen måneder. Hun la nok et godt grunnlag for den nye utgivelsen som kom med Damer i Blues, for de satte jo veldig pris på albumet hennes «Sun will come», avslutter Margit Bakken.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia