fbpx

– En utstilling for hele familien i sommer

Radio Rjukan28. april 20236min
IMG_8516_Hepsø_foto_MålfridVangen_NIA

Sommerens store nye utstilling på Telemark kunstmuseum er noe helt utenom det vanlige, også for muséet og NIA. «Manesje» er nemlig en stor samling av dyreskulpturer laget av billedhuggeren Petter Hepsø (f. 1973).

Elefanter som balanserer på snabelen, sauer som sover på rygg, hunder som kjenner på verdens smerte. I Petter Hepsøs kunstneriske verden er det dyrene som gjelder! Utstillingen er retrospektiv og viser bredden i et rikt kunstnerskap fra store deler av karrieren, der verker er hentet inn fra en rekke steder.

– Jeg er ganske sikker på at det er noe både for små og store, og det har vi vektlagt i utstillingen, sier Hepsø, som til tross for at han har holdt på lenge har sin første store utstilling på denne måten på Telemark kunstgalleri.

– Det var veldig artig, for de ringte meg å lurte på om dette var mulig, og det er veldig spennende da jeg kom opp og så lokalene ble jeg veldig imponert. Jeg sa ja med én gang. Dette blir veldig spennende, sier Hepsø som har brukt uka sammen med de museumsansatte for å montere utstillingen.

Det har vært litt av en logistikk for kunstverkene er lånt inn fra en rekke steder.
– For meg er det veldig spesielt å se dem uten for sin vanlige plass, og at de har kommet inn her på galleriet. Jeg har aldri sett dem samlet slik på ett sted, sier Hepsø.

– Det er ganske spennende altså, og jeg kan love at man ikke har sett noe lignede i Telemark kunstmuseum, sier daglig leder Helene Brekke.

Hun forteller at utstillingen skal holde åpent helt til 13. august og åpner midt på dagen førstkommende lørdag, med en åpningstale av kunstanmelder og kulturjournalist Lars Elton og med musikalske innslag av sanger og låtskriver Ellen Marie Løkslid, som den siste tida har hatt stor suksess på Radio Rjukan med sine to nye norskspråklige singler.

– Det er snakk om dyr i helt uventede posisjoner, slik vi ikke er vant til å se dem. De underfundige dyreskulpturene er ikke anatomiske gjengivelser av dyr, men gjengir heller spennet i menneskets sjeleliv, sier Brekke.

– Jeg jobber sjeldent, nest inntil aldri, med levende modeller. Så for meg er det viktig å få med en viss grad av troverdig anatomi. Men jeg jobber jo egentlig med mennesker. Så hvis du gjør det til for mye dyr så blir det som et observert vesen. Det kan godt være mange abstrakte kvaliteter i det jeg gjør også, sier Petter Hepsø, som storgleder seg til åpningen.

– Flere av skulpturene er i en tilstand av vektløshet og bryter fysikkens lover om tyngdekraft og balanse. Kanskje vi kan si at dette dreier seg om et uttrykk for å strekke seg etter det umulige, og oppheve våre fysiske begrensninger. Om å være nærværende og fraværende på samme tid, sier kunstneren.

For de fleste er Hepsø en kunstner de er kjent med gjennom det offentlige rommet. Han har en mengde offentlige utsmykningsoppdrag bak seg og en lang rekke norske skoler, sykehus, parker og torg har hans skulpturer plassert til glede for publikum. På Notodden smykker Hepsøs kunst på Sætre barneskole.

– Dette er en utstilling å bli glad av, og vi gleder oss til å presentere Petter Hepsøs kunstneriske verden for vårt publikum. Vandrer du i Hepsøs univers er det vanskelig å ikke trekke på smilebåndet. Kunstneren setter det kunstneriske håndverket høyt og er en av Norges beste på sitt felt, sier Helene Brekke, som i tillegg til å være daglig leder for kunstmueséet og er NIAs leder for Forskning, utstilling og utvikling.

Hun legger til at utstillingen er kuratert av Susanne Grina Lange og Kathrine Lund ved Telemark kunstmuseum.

Fotos: Målfrid vangen og Thomas Linder.

Arrangementsfakta:
Manesje – utstilling av skulptør Petter Hepsø
Telemark Kunstmuseum fram til 13. august
Åpning: Lørdag 29. april kl. 13.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia