fbpx

Bokbad-suksess på 101-årsdagen

Radio Rjukan8. november 20155min
bokbad2015-1_db66

Tidligere journalist, og nå kommunasjonsrådgiver ved Fylkesmannen i Telemark, Anne Spånem, som også naturligvis er utflytta rjukanjente, har fått god erfaring med å intervjue forfattere og bokbade dem på Litteraturhuset i Skien. Det var derfor en proff og interessant seanse fredag, der hun tok inn én etter én fra bakrommet til lesesalen, til sittegruppa som var satt opp foran en fullsatt lesesal – og det sågar på en gullrekkekveld.
""Først ut var en gammel bekjent av henne, Aasne Linnestå, som hun kjente fra sine skoledager og som venninne på Rjukan. Hun var da også den mest etablerte av forfattergjestene. Deretter fulgte Ole-Petter Arneberg, oppvokst i Skriugata, akkurat som Linnestå, før Espen Selmer-Torgersen fikk gjøre entre. Torgersen er født på Rjukan, men oppvokst i Atrå. 

Alle tre fikk lese en liten bit fra sitt forfatterskap og fortelle om sine planer, der Linnestå leste fra debutboka med tama fra Rjukan, mens de to andre leste hittil uutgitt materiale. Arneberg imponerte og fikk ovasjoner med sin kortprosatekst som rullet i vlll fart nedover til hele verden var dratt inn. Men det var stadig ellers også at applausen satt løst i den ærverdige og tradisjonsrike lesesalen, som i seg selv fikk mye skryt sammen med Det røde Bibliotek generelt.
– Verdens beste bibliotek, sa Aasne Linnestå, og levnet ingen tvil. Biblioteket har betydd mye både for forfatterne, og også for de to andre bokbransjefolka som var invitert, Cathrine Nilsen fra Aschehoug og Marit Borkenhagen, festivalsjefen for Litteraturdagene ""på Lillehammer, Skandianvias største litteraturfestival. Begge naturligvis også "gamle rjukanjenter", og nå sentrale i norsk bokbransje.

Rjukan ble en del godord til del fra alle parter.
– Et godt sted å vokse opp, selv om man var sær bokorm og forfatterspire, mente man generelt.

Anne Spånem røpte allerede fredag for Radio Rjukan at hun hadde hatt en forfatter i magen, og leste da fra en refusert roman før hun dro det hele igang. Noe hun også fikk stor applaus for. Teksten hadde ikke blitt refusert av de fremmøtte, det må være sikkert!

En annen felles nevner, for alle andre enn Spånem selv, var at de fem ipanelet hadde hatt Trygve Solvang som norsklærer på videregående skole. Han ble svært mange godord til del, som en lærer som oppfordret og inspirerte til å skrive, og også gå utenfor allfarvei i sin skriving.
– Det er synd Solvang selv ikke er tilstede, var panelet enige om. Og det var det, for maken til prisning av en lærer som han ble til del, ville nok gledet stort.

Noen nyheter om forfatternes videre planer ble også sluppet, men den største nyheten hadde Marit Borkenhagen, da hun fortalte at hun hadde brukt dagen på å snakke med de bibliotekansatte om muligheten for å lage en egen litteraturfestival på Rjukan, etter idé fra Sanja Pasovic. Hun igjen var inspirert av Aasne Linnstå, ette rsamtaler om muligheten for å få til noe slikt som taubanepoesi og lignende idéer på tidligere inspirerende møter og bokkvelder. 
Etter responsen å dømme, er dette litteraturfestival som det må bli noe av!

Radio Rjukan tok opp Bokbadet og vil sende det snart, og igjen i reprise ved juletider.
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia