fbpx

Nye millioner til Verdensarven

Radio Rjukan23. april 20154min
ammonia-fix_eda7

– I mai skal jeg til Rjukan for å frede Vemork. Serien om tungtvannet har fått folk til å sitte klistret til skjermen i vinter, derfor er det spesielt gledelig å kunne støtte den innsatsen som gjøres for å ta vare på Ammonia og Storegut, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.
Ministeren er en av de som kommer for å delta på den nashonale markeringen på Rjukan 8. mai.
Bildet viser elever ved Notodden vgs som ble vist rundt i Tinn i deres felles verdensarv-prosjekt.

Med støtten på 5,8 millioner kroner fra Riksantikvaren vil fergeleiene ved Tinnoset og Mæl stasjon bli satt i stand på Rjukanbanen i år, slik at alt ligger til rette for drift både for fartøyer og lokomotiver. Riksantikvaren har fordelt årets tilskudd til istandsetting og vedlikehold av utvalgte tekniske og industrielle anlegg. Gjennom støtteordningen blir utvalgte anlegg tatt vare på, slik at de blir tilgjengelige for publikum.Bevilgningen var den største som ble gitt innenfor Riksantikvarens rammebudsjett for 2015.
– Det er gledelig at Riksantikvaren følger opp det nasjonale ansvaret som ligger i det å ta vare på og utvikle vår verdensarv, sier fylkesrådmann Evy-Anni Evensen.

Bare for kor ttid sende nvar det 7 millioner som kom til Rjukanbanen, og istansetting av materiell.
Stasjonsmesterboligen i Gransherad er også tildelt nesten 700.000 kroner til rehabilitering fra en annen pott.
Fremdeles gjenstår det utbedring og oppgradering av Tinosbanen. Da Stortingets familie- og kulturkomité besøkte Notodden tidligere denne uken, ble det gitt melding om at komitéen ville følge opp denne saken slik at Samferdselsdepartementet og Jernbaneverket ivaretar sin rolle som eier og driver av et svært viktig verdensarvobjekt.

Da det var møte i verdensarvrådet i forrige uke innvilget riksantikvar Jørn Holme søknaden om statlig finansiering av permanent drift av verdensarvrådet. Han sa også ja til en fast stilling som verdensarvkoordinator i Telemark fylkeskommune. Til sammen får verdensarvrådet og verdensarvstillingen 1,2 millioner kroner.

Oppgradering av Tinosbanen, Rjukanbanen, båtene Storegut og Ammonia, ferjeleiene på Mæl og Tinnoset er en sentral del av verdensarvsøknaden vi får svar på til sommeren.

UNESCOs verdensarvkomité avgjør verdensarvstatusen i Bonn i juli.

Hele saken fra Riksantikvaren

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia