fbpx

Vil granske sykehussikkerheten

Radio Rjukan23. januar 20168min
faksismile_590a

Fylkeslegen i Telemark drar i gang med en større gransking av Sykehuset Telemark. Det skjer etter at han i fjor høst kritiserte sykehuset for alvorlig feilbehandling av to pasienter som døde. Fylkeslegen vil finne ut om rutinebruddene, og hvorfor de ikke følges opp.

I ett av tilfellene var det en 63 år gammel kvinne som døde etter magesmerter at hun hadde ligget i over ett døgn uten tilsyn og medisinsk behandling på Sykehusrt Telemark i april ifjor. Magen hennes stod ut som en ball, uten at noen brydde seg på en avdelking som hadde stort overbelegg og stresset sykehuspersonale. Etter et døgn kunne livet ikke reddes.

Fylkeslege i Telemark Steinar Aase gikk ifjor ut og kritiserte sykehuset for alvorlig feilbehandling av to pasienter som døde på avdelinger med stort overbelegg. I tillegg har sykehuset glemt å varsle pasienter om alvorlige diagnoser. Fylkeslegen ser disse sakene i sammenheng med stort overbelegg og høyt arbeidspress.
– Etter flere avvik i fjor og overbelegg over lang tid gir det grunn til å stille spørsmål om driften er forsvarlig, sier Aase ti, NRK
Flere avdelinger ved Sykehuset Telemark har i lang tid behandlet flere pasienter enn de har beregnet senger og ansatte til.

Fredag morgen møtte fylkeslegen og hans stab uanmeldt opp for å starte en større gransking av sykehuset, en såkalt systemrevisjon.
– De siste årene har det i lange perioder vært et veldig høyt antall pasienter på en del sengeposter. Også i dag har vi funnet at fem sengeposter har klart overbelegg. Jeg venter med å konkludere om dette er uforsvarlig, men det er helt klart at det er et stort press på noen av sengepostene, sier fylkeslegen, til NRK.

– Dette kom helt overraskende på meg, sier klinikksjef Per Urdahl, som er glad for systemrevisjonen.
– Sykehuset gjør så godt det kan hele tiden. Jeg er ikke sikker på at vi har gjort nok for å unngå korridorpasienter. Når det gjelder feilbehandlinger prøver vi å unngå det, men det vil av og til oppstå feil og det er vi lei oss for. Men vi prøver å lære av det, sier Urdahl.
– Vi jobber for å få ned belegget. Vi jobber også hele tiden med pasientsikkerheten. Det er trygt å ligge på Sykehuset Telemark.

Lokalt i Tinn, der tilliten til Sykehuset Telemark er minimal etter nedleggelsen av Rjukan Sykehus, kommer det stadig tips om overbelegg på Sykehuset Telemark, og om pasineter som må skrike seg til hjelp i korridorer.
Radio Rjukan bar bedt folk melde fra om slike ting til Fylkeslegen.

""– Det holder ikke å si at man er lei seg når man ikke gjør det man skal, sier en pasient som vil være anonym til Radio Rjukan, som er kraftig provosert over hvordan ledelsen i ST takler problemet med overbelegg.
I Telemark har man fjernet sengene ved Rjukan Sykeus og Kragerø Kombinerte Helseinstitusjon, i tillegg til at man har fhjernet åtte senger ved Notodden Sykehus. 

I en lengre feature-sak i Dagens Næringsliv idag, med toittelen "Maktkamp på helsa løs" behandles maktkampen som finner sted i Sykehus-Norge (se faksimile).

– Det som skjer ved Sykehuset Telemark er uakseptabelt, uttalte SPs helsepolitiske talsperson, Kjersti Toppe, etter nyhetene om pasientdød ved overfylte avdelinger.
For kapasiteten ved sykehusene i Skien og på Notodden er ikke økt, slik den skulle vært. Toppe mener utviklingsplanen ikke er fulgt etter at sykehusene på Rjukan og i Kragerø ble lagt ned.

Helseminister Bent Høie har velsignet det som skjer på Sykjehuset Telemark, til torss for at saker er tatt op av opposisjone ved en lang rekke anledninger.
Det er imidlertid et regelverk om rutiner som sier noe om pasoentsikkerhet som må følges. Det er dette som Fylkeslegen nå vil granske.

De siste årene har det vært påpekt gjentatte lovbrudd ved driften i Sykehuset Telemark som viser at ledelsen ikke er på høyde nav problemene. Svaret er et standardsvar der man sier "man er lei seg" og at man "jobber for å stadig bli bedre".
Denne typen unnskyldninger holder ikke for Fylkeslegen.

Linker:
Starter større grasking av ST (NRK)
Pasienter døde under overbelegg (Radio Rjukan)
– De som skjer ved ST er uakseptabelt (NRK)
Høie innfører ikke pasientgrense (NRK) 
Høie avviser korridorproblemet (Radio Rjukan)
Notodden Sykehus kuytter sengeposter (Radio Rjukan)
ST kritiseres for blodhåndtering (Radio Rjukan)
Lovbrudd av sykehusledelsen (Radio Rjukan)

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia