fbpx

– Svært pinlig sykehusorientering

Radio Rjukan9. juni 20167min
bjorn-sverre-b-paalandsmote_d063

En rekke politikere som var tilstede på Telemark fylkestings samling idag var hoderystende til Sykehuset Telemarks sykehusdirektør Bess Frøyshov og styreleder Tom Jørgensens orientering for fylkestinget onsdag. 
De var invitert for å kommentere den oppståtte situsasjon rundt tilsynsrapporten og vanskelighetene Telemarks to sykehus er oppe i med manglende kommunikasjon mellom ledelse og de ansatte, og der ledelsen hevder at alt går på skinner, til tross for at Fylkesmannen har konkludert med at flere pasienter er omkommet som følge av overbelegg i korridorer, og at sykehuset ikke har oversikt over pasientene de har inne.

Til tross for at fylkesordføreren presiserte at det bare avsatt 30 minutter til orientering og 15 minutter med spørsmålsrunde, holdt styreleder Tom Jørgensen og direktør Bess Frøyshov det som må betegnes som et kjedelig, belærende og til dels intetsigende foredrag i 45 minutter, og snakket om alt annet enn det politikerne hadde invitert dem til, uten å kommentere den ekstraordinære kritikken organisasjonen er utsatt for.
Fylkesordføreren måtte da også utvide hele sesansen med en halv time for at fylkestinget skulle få stille spørsmål og få svar fra Frøyshov på den alvorlige tillitssituasjonen Sykehuset Telemark er kommet opp i.

Se Tom Jørgensen og Bess Frøyshovs foredrag i opptak her (Det starter på 3:43:30)
(Dessverre stopper opptaket etter første kommentar fordi de foredragsholderne hadde brukt tiden utover det tilmålte tida.)

– Det var en nesten surrealistisk og selsom, ja svært pinlig forestilling, som det er umulig å ha tillit til, sier Tinns ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland (Sp). Han er også styreleder i Kommunenes Interesseforening for Lokalsykehus.

– For meg var det veldig rart og ikke minst vondt, og høre på denne forestillingen i Telemark fylkesting i dag.
Jeg hørte en styreleder og en direktør i STHF, som er så fullstendig "bortreist" fra min virkelighet. De innrømmer ingen feil, eller noen form for uttrykt ydmykhet. Det er Fylkeslegen i Telemark som tar feil. Slik jeg hører dette, og for meg er dette en arroganse som mangler sidestykke i Norsk helsevesen, sier Birkeland.

– Hvordan kan vi kunne ha tillit til en direktør i STHF, som bagatelliserer det som er avdekket, og som selv ikke har tillit til de kontrollerende helsemyndighetene i Norge, sier Birkeland.
– Kan vi i Telemark i realiteten leve med det at vi har en styreleder og et styre som ikke oppfatter realiteten?

Sykehusdirektøren og styrelederen fikk da også høre det etterpå, da en rekke av fylkespolitikerne kommenterte saken og stilte spørsmål i etterkant.
– Det var en tydelig lettet fylkesordfører da han fikk avsluttet seansen, og foregående fylkesordfører Terje iis Johansen (Sp), var den første som kritiserte redegjørelsen for å være innholdssløs i forhold til hva de hadde bedt om. 
– Vi er ekstremt godt klar over at vi ikke er i den beslutningslinja som dere operere i, sa han til den belærende delen av foredraget til Jørgensen.
– Det er vår jobb å være bekymra på vegne av befolkningen i Telemark når vi åpner dagens Varden, og ser en tilsynsmyndighet som sier at bekymringsmeldingen er alarmerende, og var spent på å høre mer om det idag.
– For meg fremstår dette litt enkelt som at det er for liten kapasitet, og så la vi ned 42 sengeplasser ifjor! Vi skulle ikke lagt ned de plassene vi la ned ifjor.
– Jeg håper dere kan utdype det, sa en lettere oppgitt Riis-Johansen.

Også Per Lykke, Vidar Stang, Birger Hovden, Olav Lund og en rekke andre stilte kritiske spørsmål til sykehusledelse, som svarte uten at noen ble særlig klokere. Det som kom frem var at alt er i den skjønneste orden, bare man får utviklet et nytt pasienttellesystem, og at fylkeslegen tar feil, men at STHF likevel skal samarbeide og følge opp punktene som tas opp i kritikken til tilsynsmyndighetene.

– Hele seansen var surrealistisk, og ledelsen hevder at det ikke finnes noe problem, og at Fylkesmannen tar feil i sin harde kritikk. Det eneste de innrømmer er at de har et system som teller sengepasienter dobbelt, og med det begrunner overbelegget,  sier en oppgitt Birkeland til Radio Rjukan.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia