fbpx

Skal inspirere til en penere by

Radio Rjukan8. juni 20207min
vigdis-rosshammer_262c

Vel-foreningen blir nå formelt registrert og får et styre, med base på frivilligsentralen.
– Vi har flat struktur i Rjukan Vel, og ingen i styret er opptatt av å fronte noen forening, men vi er opptatt av at flest mulig er med på å gjøre byen penere både for fastboende og turister, sier Røsshammer som ikke er i tvil om at velets idé blir stadig sterkere, etter to år med interrimstyre i foreningen som har tilleggstittelen "Vi jobber for verdensarven". Nå har de ny offisiell facebookside for å vise til hva de driver med, mens den lukkede, der det er stort engasjement og mye ros, fortsetter som interne diskusjoner.

– I år har det skjedd mer enn noensinne, og vi blir stadig flere, og det er en fryd å se frivillige i alle aldre som har lyst til å ta et tak for at byen skal se bedre ut. Og i år skal du se det bli bedre enn noensinne. Vi skal ha ny dugnad tirsdag, blant annet rundt Rjukanhuset og da håper vi nye melder seg til å bli med, gjerne for å ta et område de er spesielt opptatt av. Men man kan gjøre ting akkurat når men selv vil, og så bidrar vi til å utvikle idéen. Nå er det flere og flere som adopterer et område som de tar ansvaret for, og Rjukan vel er med å legitimere at det er greit å bry seg, sier Røsshammer.
– Det er flott å se når et nabolag går sammen for å holde et område fint, og når ploggere plukker søppel mens de går. Samtidig er det mye mer ta tak i, og vi håper jo det skal gå sport i å gjøre byen pen, og kanskje også gi beskjeder når noe må gjøres, sier Røsshammer som synes koblingen mot Rjukan frivilligsentral er viktig. Det gir dem en fysisk tilknytning, og et sted å kontakte når noen vil bidra, eller når f.eks. eldre trenger hjelp til å holde en hekk.

Rjukan Vel oppstod etter "broslaget" på Birkelandsbrua da mange meningberettigede i byen var lei av at kommunen ikke lenger gjorde pynting og vedlikehold som de tok før, og når en bro i sentrum var nedgrodd av grus og mose. Men nå er dialogen med kommunen på topp og alle konflikter er over. Rjukan Vel er ikke så opptatt av hvem som gjør ting, bare noen gjør det.
– Vi har jevnlig kontakt, og med frivilligsentralen Åshild Langeland som mellomledd, og vi fikk i utgangspunktet vaskekonaparken og kinoparken, forteller Røsshammer. Men siden da har det blitt stadig mer. Noen i Tveitoparken, andre rundt kirken, Storgata etc.
– Noen har vært svært ivrige, men så blir det flott også. Vi har mer å diskutere, men vil være i samspill med kommunen, som forøvrig nå har vært flinke med å plante før sommeren, til tross for hva som ble sagt før sommeren. Allerede nå kommer det mye skryt fra turister, sier Røsshammer.

Men det dreier seg ikke bare om blomster, søppelrydding, raking og kvisting. Rjukan vel er også opptatt av at stygge ting blir penere. Der vi møter Røsshammer i kinoparken ser vi rett over på et søppelstativ som er blåst over ende i vinter og som den borteboende huseieren ikke vet om. Da vi velet forsøke å få kontakt gjennom kommunen.
– Sånn kan det jo ikke se ut når turisten kommer, så vi håper jo bidra til at byen tar seg ut når turistene kommer for alvor, sier Røsshammer, som lover at flere vil få en vennlig henvendelse fra vel'et.
– vi vil inspirere til at folk kommer igang selv, men vil også prøve å finne noen som tar for seg områder der de bor, og går sammen om å gjøre litt dugnad. Vi håper å legitimere at det er greit å gjøre noe, og at man liksom ikke er en tulling som går rundt å luker og plukker søppel, mens man håper ingen ser det, ler Røsshammer.
– Nå kan man stilt si at man jobber frivillig for verdensarven, så bli med. Det kreves ikke medlemskap eller noe, bare en iver for en penere by, sier Røsshammer, og håper flest mulig tar opp tråden.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia