fbpx

Samler aggretater til Ukraina

Radio Rjukan27. desember 20226min
aggregat

Vi feirer jul til rekordhøye strømpriser i Norge, men i Ukraina skal de feire jul uten strøm og varme en rekke steder. Mange i Ukraina feirer jul først om en uke, men uansett jul eller ikke, Lions i Holmestrand har startet en innsamling av aggregater som skal sendes til Ukraina i januar, og Rjukan Lions Club har hivd seg med på innsamlingen i solidaritet med Ukraina.

– Vi responderte med én gang, for nå fryser folk i Ukraina, og de reiser langt for å få ladet mobiltelefoner og powerbanker, sier president i Lionsklubben på Rjukan Thor Einar Holmgard.

– Derfor går vi nå ut og spør om folk i Tinn har aggregater de ikke bruker, gamle som nye, som de er villige til å donere til folk i Ukraina. Vi kan hente og vil bringe videre, og sørge for at de kommer til de som sårt trenger dem, sier Holmgard, som har opplevd umiddelbar respons, blant annet fra Hydro Energi.

– Vi har fått et stort aggregat på 250 kW samt tre transformatorer fra Hydro Energi. Det er allerede planlagt at det aggregatet skal til et sykehus i øst-Ukraina. Stor takk til Hydro Energi og Vidar Jensen. Vi arbeider nå for å få på plass transport av dette til Holmestrand. Vi ser på forskjellige alternativer. Målsettingen er å få transport ned i løpet av 1-2 uker, sier Holmgard.

Vidar Jensen, selv medlem av Lions, fikk SMS’en om innsamlingsaksjonen, og undersøkte umiddelbart internt i Hydro-systemet, der han visste det stod ting på lager som ikke var i bruk.

– Det er ett stort dieselaggregat, og tre store trafoer vi har besluttet å donere til Ukraina. Det er ganske store greier. Det er svære kraftige aggregat og trafoer som gir mye strøm og kommer til god nytte der, garantert, de gir god kapasitet, men de bråker en del, sier Jensen, som undersøkte hva de kunne bidra med da han fikk henvendelsen.

– Jeg snakka litt med dem på jobb, og i og med at jeg er i Lions, sa jeg at vi var på jakt etter dieselaggregater til Ukraina. «Ta det derre som står oppe på Syretippen på fabrikken, der vi har flere aggregater» fikk jeg til svar. Det er slike vi har hatt stående hvis strømmen går på stasjonen våre, for å drifte pumper og forskjellige ting, og vi har flere som står klare og kobler seg automatisk inn.

– Og så er det slike stasjonstrafoer vi har brukt ute på anlegg, med trafoer på 250 kW, som kan levere strøm. Det er ikke dieselaggregater, men hvis de har mye som er ødelagt er det mulig å sette inn disse. De ar stått siden ’81, men de er ikke mye brukt. De er brukt i forbindelse med en tunnel i Månalia en gang, og de er ikke lenger i bruk. Så det beste er at de kommer i bruk. I tillegg er det endel tilleggsutstyr og deler. Det finner de ut av. Det er flinke folk der som veit hvordan de skal drive dette, sier Jensen.

I tillegg skal det samles inn vintertøy. Det kan bli like kaldt i Ukraina som i Norge, og med den situasjonen der de russiske aggressorene nå slår ut sentral infrastruktur som energiverk, i tillegg til at mange opplever at deres hjem er bombet, er det mange som fryser.

– Det er også stort behov for vintertøy. Vi ønsker også å få ut informasjon om at Lions samtidig tar i mot alle typer vintertøy og at det kan leveres ved Ballonghallen på Granli her på Rjukan. Det er viktig at det er rent og godt pakket inn i plastsekker. Men vent med det inntil vi har fått organisert mottaket i romjula, sier Holmgard.

– I tillegg vil vi jobbe med at det skal bli mulig å bidra økonomisk ved å vippse til klubben. Innsamling – transport etc. koster, og alle bidrag vil komme til nytte. De som vil kan allerede vippse til vår aksjonskonto med Vippsnummer 655452, sier han.

– Mer informasjon om dette kommer når det er klart. Jeg kommer til å legge info ut på vår Facebook side om dette og vi skal også sette inn en annonse i RA, sier Holmgard som forteller at de nå organiserer noen Lions-medlemmer som tar et ekstra ansvar for vintertøydelen av aktiviteten.

– Det er planlagt en stor forsendelse fra Norge til Ukraina i midten av januar. Vi har derfor noen uker på oss til å samle inn små aggregater og vintertøy, sier Holmgard, som benytter sjansen til å ønske alle en god jul samtidig som man skjenker en tanke til de som nå sliter i jula, ikke minst i krigsrammede Ukraina.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia