fbpx

Massiv dyretragedie ved Kalhovd

Radio Rjukan28. august 20164min
reinsdyrdoed_f2b4

Det var fredag kveld at en jaktoppsynsmann i Statens naturoppsyn (SNO) oppdaget den massive dyretragedien på Hardangervidda, midt mellom Møsvatn og Kalhovd, i nærheten av Nusstjønn, nærmere bestemt Vråsjågryvlun, mellom Mellom Vesle Saura og Vråsjåen.

Reinsdyrene har etter all sannsynlighet blitt drept av lynnedslag. Det gikk et ganske hardt tordenvær i området på ettermiddagen. Flokken er nok truffet av lyn, og har stått tett sammen som følge av uværet.

Ansatte fra SNO og NINA var på stedet søndag for å telle de døde dyrene og ta biologiske prøver av dem.

– De har telt seg frem til at det er 322 dyr som er drept, sier Knut Nylend ved SNOs operasjonssentral på Skinnarbu.

– De lå døde i et ganske konsentrert område, så de har sikkert stått ganske tett. Rein står ofte slik, sier Nylend, som karakteriserer dette som sjeldent og spesielt, og at funnet kom overraskende på dem.
– Det er veldig spesielt. Jeg har hørt om storfe som er blitt drept av lynet, men ikke i så voldsomme mengder, sier oppsynsmannen.
.  Jeg kan ikke erindre at vi har hørt om lynnedslag som har tatt livet av dyr i et slikt omfang. Det er veldig mange, og forholdsvis spesielt i denne settingen, sier Nylend til nrk.no

Hardangervidda har en bestand på vel 10 000 villrein, ifølge Norsk Villreinsenter.
Tragedien skjer émn uke inn i årets villreinjakt, som har en kvote på 8000 dyr. Vanligvis blir ikke mer enn 2-3000 dyr felt under jakta. Det er foreløpig ikke klart om hvordan tragedien vil påvirke årets jakt på Hardangervdda.

Prøvene som blir tatt av de døde dyrene skal nå undersøkes for hjernesykdommen CWD («skrantesyke»), som ble påvist på villrein tidligere i år.
– Vi utnytter denne muligheten til å sjekke om det er noen som er smittet, sier Nylend.

Hva som skjer med villreinene etter at prøvene er tatt, er ikke klart.
– Det blir opp til Mattilsynet og andre ansvarlige aktører å beslutte om de skal fraktes ut, eller hvordan det skal håndteres, sier Nylend.

Foto: Håvard Kjønstvedt/SNO
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia