fbpx

– Surrealistisk og historisk når NRK gir fra seg FM-frekvensene

Radio Rjukan25. april 20178min
img_5458_3433_3bfe

Klokka 11.10 onsdag 26. april 2017 ruller de siste tonene fra NRK Hedmark og Oppland, NRK Buskerud og NRK Telemark ut på FM-nettet. Da kobles senderne ut, og NRK har bestemt seg for at de ikke vil ta ibruk igjen FM-nettet.
Det til tross for stor nedgang i lyttertallene i fylkene de har gått av FM tidligere i år.

""Mens du kan fortsette å høre på radio Rjukan på FM i minst fem år, og nesten garantert lenger, vil P4 og Radio Norge sende på FM fram til 16. juni.

– Det er surrealistisk, men det er som om avisene plutselig en dag lar være å komme ut på papir, og bestemmer seg for å bare legge saker på nett, eller omvendt, sier redaktør Tveito.
– Eller om man skulle gjeninnføre Musikkassetten på bekostning av CD, selv mens internett er der.
Siden 1990-tallet en gang har den ellers progressive redaktøren aldri forstått at DAB noensinne skal kunne erstatte FM, eller være en kanal som på noen måte skulle være fremtidsrettet. 
– 25 år etter mener jeg fortsatt det samme. jeg har store problemer med å forstå hva de holder på med i Norkring og NRK, og for deres del håper jeg at jeg tar feil, sier Tveito.

– Jeg har inntil DAB-kjøret begynte hatt svært stor sans for statsfinansiert allmennkringkasting uten reklame, også selv ""om jeg har drevet med privat lokalradio. men med denne DAB-kampanjen og NRKs vranginformasjon om DAB og FM har virkelig statkanalens troverdighet fått en alvorlig knekk.
– Det ha nesten gått på nerven løs denne storkampanjen for å fortelle av FM feilaktig er død. De er leit å måtte innrømme at kritikerne av NRK har hatt rett. De jobber ikke til samfunnets beste, men er ute ette rå knuse konkurrenter, noe de iallefall ser ut til å gjøre nå med P4 og Radio Norge der DAB+ har overtatt for FM.

Men Radio Rjukans mange medarbeiderne vil sende på FM som før, og minst i 5- 10 år framover.
Det gjelder Kyrre Dahl, Jan Roger Næset, Odd Terje Mathisen, Jostein Nevervei, Eirik Stand, Sander Kruse og de andre som sørger for at Tinn har stoff på lokalradio.

""Tveito mener DAB+ er utdatert.
– Jeg prøvde allerede tidlig på 90-tallet å få greie på av eksperten hvorfor de ikke satset på en distribusjonsform som ga interaktivitet med lytterne. Istedet satser man på en løsning som er det samme som FM, bare med dårligere lydkvalitet. Det er jo ufattelig, mener Tveito, som innerst inne i mange år har trodd at fiaskoen vil måtte komme de ansvarlige for øye før de fikk brukt for mye penger.

– Jeg har selv 12-13 radioer, og vil aldri ta meg råd til å skaffe adaptere til alle. I veteranbilen blir det bare lokalradio heretter, samt MC. Jeg vurderer å skaffe DAB+-radio på badet for morgennyheter, men sannsynligvis vil det bli internettlytting istedet. P2 er viktig nok til det.
Men de andre radioene i huset forblir kun med FM.

– Vi får et uovertruffent fortinn i en god periode, og jeg håper jo at NRK og rikskanalene aldri vil komme over dette grepet. De har uansett gått i fella med åpne øyne.
Samtidig håper jeg vi får sende FM med sterkere signaler, og med nye sendere i åra som kommer, ikke minst for alle ""utenlandske turister som ikke engang vet hva DAB er for noe.

Beredskapen er det som forbløffer Tveito mest.
– Jeg kan ikke forstå noe annet enn at dette beredskapsmessig er fullstendig ute å kjøre. Radio mister sin viktige beredskapssfunksjon, og nå er det Telenors suverene dekning, eller linjebrudd, som skal sikre at folk ikke dør i storm på fjellet, ler Tveito.
– Her har DSB ikke gjort jobben sin, tør jeg påstå, ved å bare være enige med NRK og Norkring om at dette er godt nok, og like godt som FM er idag, for på fjellet er DAB-dekningen en vits. Like stor vits som den er langs veiene i fjell-Telemark.
– De turene jeg har kjørt med DAB i test-kjøring har vært en selsom opplevelse med "lægging" som minner om da vi hadde oppringt internett med 92 kb-linje, sier Tveito og rister på hue.

NRK Telemark sender en ekstra radiosending på NRK P1 fra 11.05 til 12.00 fra kjøpesenteret Herkules i Skien og fra Fristadsenteret i Vinje. De har blant annet ha med seg NRKs distribusjonssjef Bjarne Andre Myklebust og radiovogna fra Digitalradio Norge til Skien slik at alle som har spørsmål kan få svar på dem.

Fra klokka 11.11 hører du radiosendingene kun digitalt. De i Grenland kan en tid høre på NRK på FM via Vestfold-senderne. En av dem er Vealøs!

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia