fbpx

Gaustaløypa 85 år

Radio Rjukan11. januar 20245min
gaustaløypa

Ikke bare nøyaktig på dagen men på timen markerte ski-entusiastene at det er 85 år siden det første rennet i Gaustaløypa fant sted. Den 8. januar 1939 kl. 13.30 startet det aller første rennet i det som skulle være VM-løpa i 1940, og nå som Gaustaløypa er kjørbar igjen, så ble det nærmest nødvendig med en markering med flagg og nasjonalsangen. Bjørn Helge Malkomsen hadde funnet fram skia, og inviterte til en markering, selv om det var mandag midt på dagen.

–Ja, det er altså så begripelig rart å tenke på at det er altså 85 år siden at Gaustaløypa ble åpnet på dette klokkeslettet. At vi kan få oppleve dette at løypa er kjørbar igjen i samme trasé, det er jo bare en drøm. Vi har funnet fram skia og både norske og svenske flagg. Det har vært veldig bra interesse på Facebook, og flere hadde lyst til å komme. Men det er en hverdag og det er ikke alle som har anledning og tid til å bli med, sa Malkomsen, som ikke lot seg affisere av at det er litt «friskt» – det vil si 10 kuldegrader.

–Nei da, litt friskt er det, men ikke så gærent nå i forhold til hva det var for et par dager siden. Det er noen svinger nedenfor der jeg startet i 1961. Vi skal ned til sving 22 og da kommer vi ut på Svineroiveien. Det er jo blitt bra forhold. Det har jo kommet masse snø og det er helt eventyrlig. Snøen kom jo allerede i begynnelsen av november, så det var jo folk som begynte å kjøre allerede da. Og det sies at flere hundre har kjørt løypa ned allerede. Jeg har ikke gjort det enda, så jeg aner ikke hvordan det ser ut, før nå, sier Malkomsen.

–Jeg må jo bare si det; Det er jo bare utrolig mange som nå tenner på dette prosjektet. Foreløpig er det er jo bare en smal off-piste trasé, men vi håper jo på at vi kanskje kan få utvidet noe mer da med noen breddemetere til. Og så at vi kanskje får lov å preparere litt i begynnelsen av sesongen, så det blir et bedre underlag. Men nå har vi jo vært heldige da, for nå har det jo vært mildvær før mer snø, snøen har sunket sammen, konstaterer han.

Og det er både norske og svenske flagg her, og i sekken er det alkoholfri sjampanje.
–Vi har med både det norske og det svenske flagget, for tidlig i 1940 så var det nemlig et interskandinavisk renn her, og det er jo da omtrent like lenge siden.

De som har møtt opp er foruten Malkomsen Anita Nordheim, Anneli Pettersson, Kjerstin Sylvan, Hans Petterson Sylvan.

Så starer høytideligheten før man setter utfor. Bjørn Helge Malkomsen forteller kort om løypas historie fra 1939, om det første treningsrennet for 85 år siden, og VM 1940 som ikke ble arrangert på grunn av krigsutbruddet, om rennet i 1946, med både slalåm og storslalåm og at det skulle gå helt til 1961 og hva som er gjort nå med å rydde løypa.

–Vi hadde ikke stått her i dag uten facebookgruppa og Geir Kvalvik som som har gjort det mulig for å finne igjen løpa med gps-punkter og flyfoto fra 1961, og uten alle som har bidratt med nesten 200.000 kroner til spleisen.

–Så flott dere har møtt opp! Nå skal vi ta første vers av nasjonalsangen, sa Malkomsen, og delte ut teksten til svenskene. Så ble et sunget høyt og tydelig før skia ble spent på beina, og de satte utfor – 85 år etter at det skjedde for første gang.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia