fbpx

Fantastisk litteraturfestivalåpning

Radio Rjukan4. november 20165min
littfestaaan16-3_59cd

""Det er fullt mulig de visste det, men de syntes likevel overrasket, Rjukan Biblioteks og Tinn kulturkontors ansatte, for første dag at den første utgaven av Rjukan Litteraturfestival gikk ikveld inn i historien som en kanonsuksess.
All mulig uttalt frykt for at det er for mange arrangementer og for lite marked i Tinn ble gjort til skamme.

Biblioteksjef Tine Kaae Andersen strålte i spissen for en elektrisk gjeng kommunalt ansatte på bibliotek og kulturkontor.
Alle de inviterte leverte til fulle. 

Men flere timer før det, var det hele igang for de yngste. Fra første arrangement klokka 11 i kinosalen fredag var fullsatt, og over 50 møtte på åpningen av kunstsutstillingen "Arv" i kinogslleriet, og etter at et stort publikum hadde fått med seg en interessant stund med Kristoffer Uppdal-biograf Arild Bye med mye rallarhistorie og lokalt rjukanstoff, der Bye også fortalte at en helt nyuttgitt bok med Uppdals "rjukanpapirer" nettopp er gjort tilgjengelig i bokhandelen.  så kom tida for den offisielle åpningen ble gjort med fynd og klem, med litt om Det Røde Bibliotek og bokbrenning i Tyskland, litteraturprisutdeling og trekkspillmusikk fra Rjukan Trekkspillklubb. Alt dette, altså før et fyverkeri av en nasjonalskald, Edvard Hoem, tok et stappfullt Rjukan Bibliotek med sjarm og storm.

Alle som var tilstede ble grepet av en flott stemning, som toppet seg ved åpningen da en tilsynelatende beskjeden Edvard Hoem, som hadde sittet stille som en mus på første rad en havtimes tid, tok fullstendig luven av den drevne bokbader Randi Mossing. Ikke ville han ha ørelappstolen i skinn som var satt fram, men en høyere stol, og han overtok styringa, før han bestemte seg for at seansen skulle skje oppreist slik at alle kunne se.
""Hoem var i storform, og påkalte latter og applaus med rettfram-tale om både familieforhold og egne litterære produkter, mens Mossing hadde hendene fulle med å turnere den produktive og allsidige forfatteren som til sin egen forbløffelse måtte innrømme at det nok var første gang han var på Rjukan.

Det gikk ikke 1005 knirkefritt, for oppslutningen satte arrangørene på prøve, og langt fra alle fikk sitteplass. Men som en førstegangsopplevelse var det strålende. Så får arrangøren finne ut hjvordan kapasitetsproblemene skal løses ved seinere anledninger.

– Fantastisk kveld. Jeg er imponert, og det viser at det er en enorm litterær interesse her lokalt, sa Tinns rådmann Rune Lødøen, som synes det er viktig at biblioteket markerer seg med en festival. Han registrerte også mange vest-telemarkinger i salen, som hadde tatt turen over fjellet, til tross for årets første snøfall.

Fredag kveld fortsatte det med utsolgt lilerær quiz-aften på Kinokaféen, og det blir sikkert også en suksess med dobbel nattkino for både eventyr og skrekkfrelste etter klokka 23 ikveld.
Første dag av Rjukans nye festival, som er det 27. store årlige arrangementet i året, er en suksess, og det er allerede klart at det er starteten ny tradisjon.

Morgendagens program for festivalen kan du lese mer om her!

Se mange flere bilder fra åpningen i biblioteket i bildegalleriet nedenfor!
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia