fbpx

Etablerer ladestasjon på Det Glade Hjørne

Radio Rjukan9. desember 20215min
ladestasjonbest

Kommunedirektøren har laget en innstilling der det gis dispensasjon for å bygge ladestasjon for elbil i parkeringsområdet ved Det Glade Hjørne – området som heter Sam Eydes gate 55.
«Fordelene ved å gi dispensasjon vurderes å være større enn ulempene,» heter det i konklusjonen som var oppe til behandling i det siste møtet i kommunens samfunns- og miljøutvalg.

Det er snakk om en ladestasjon med takoverbygg, som skal bygges på en del av arealet som er regulert til park. Det vil starte ved Best-skiltet og strekke seg 13,6 meter mot pumpene. Sett fra fylkesveien vil ikke skuret ta noe sikt fra krysset. Parken vil ikke oppleves særlig annerledes, da det gjennomsiktige skuret danner en glasskjerm mot parkerte biler.

– Jeg har hatt planer over lang tid å etablere ladestasjon for elbiler, og nå er det endelig på gang. Parkeringsplassen blir som den er og ladestasjonen blir innpå 1,3 meter av gresset, og vi rører ikke treet som er juletre nå, så det blir fortsatt en grønn lunge, sier Bjørn Berge som er fornøyd med at saken er gjennom samfunns- og miljøutvalget.

– Nå står det på transformatoren, som Stannum skal sette opp, og jeg håper det går raskt. Ladestasjon kommer hit om ikke lenge. Den er satt i bestilling for flere måneder siden. Jeg vil berømme Stannum som har vært på hele veien. De skal ha mye av æren for at vi får det til, sier Berge som er klar på at dette er nødvendig.

– Vi trenger det på grunn av bilberginga, for det er stadig elbiler som går tomme for strøm, og det bør bli bra for forretningsstanden å få det opp her. Alle i området her er veldig positive, og og som bensinstasjon må vi tenke framtid, uansett om det kommer andre måter å drive bil enn el også i framtida. Vi må være omstillingsdyktige hele tida, sier Berge.

– Normalt drivstoff fases vel sakte men sikkert ut over noen tiår nå. Foreløpig merker vi det ikke. Det er omtrent som det har vært, men vi må også legge til rette for elbil slik som storsamfunnet satser nå.

– Men det tar vel noen parkeringsplasser?

– Nei, det betyr at vi må tenke annerledes. Det er like mange parkeringsplasser, hvis vi flytter våre biler og hengere så blir det like mange effektive parkeringsplasser. Det kommer nok en ting til, men det vil jeg ikke si så mye om ennå, sier Berge hemmelighetsfullt.

– Men vi må legge til rette for alle typer reisende, og for oss er det viktige at kunden stopper her i byen på vei gjennom, og besøker oss og butikkene, sier Berge som er opptatt av at folk gjerne drar til Rjukan, og anbefaler det for andre.

Ladestasjoner er meget strømkrevende og det er behov for ny transformator i sentrum.

«Stannum AS ønsker å «pynte» Rallarparken med en transformatorstasjon», står det i sakspapirene til det kommunale utvalget. Det skal allerede være lagt kabelrør under fylkesvegen, da trafostasjonen blir på motsatt side av Fv37.
Transformatoren i parken mot elva er derimot ikke noen forskjønnelse av rallarparken, heter det i innstillingen.

«Nærheten til parkeringsplassen medfører at den vil oppleves som en avgrensing. Det kan diskuteres om ikke grønt i parken bør beskyttes og at man heller bør ofre en P-plass. Regulert formål vurderes til ikke å være vesentlig tilsidesatt . Dersom trafoen plasseres på en P-plass er ikke hensikten bak reguleringen berørt.»

«Det er en ulempe at grøntarealer bygges ned. Derimot må det vurderes som en fordel med samfunnsmessig nytte at det etableres parkering med lademuligheter. En stor del av norsk bilpark blir etter hvert elektrisk. En annen fordel er at det blir økonomiske interesser som passer på at offentlig parkering ikke blir misbrukt til utleiebiler og utleietilhengere. Det er mer vanlig med elbil. Slik sett vil P-plassene opptas i kortere tid med «vanlige» biler i stedet for tilhengere og annet. Fordelene er derfor sterkt i overvekt,» heter det videre i innstillingen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia