fbpx

Det skjer i vinterferien på Vemork

Radio Rjukan11. februar 20204min
vemork-2_3858

""I perioden 15. februar til 1. mars er det mulig å bli med på omvisninger i Tungtvannskjelleren på Vemork, og det er mye annet som skjer også. Her er en oversikt.

Hvem var Sam Eyde?
– Hva slags oppvekst hadde han, og hva gjorde at han hadde en skaperkraft vi sjelden ser maken til?  I vinterferien kan du lære mer om Sam Eyde sin barndom, da han strøk på eksamen, da han traff professor Kristian Birkeland og da han planla og fikk bygget en hel by.  NIA inviterer til eventyrstund i maskinhallen hver dag i uke 8 og 9 kl. 13 og 15. Eventyrstunden passer best for barn i alderen 4-10 år i følge med foresatte, forteller Hilde Flor.

Tungtvannskjelleren
– Det er med stolthet og glede vi igjen kan ønske velkommen til omvisninger i Tungtvannskjelleren på Vemork.  Nå nærmer det seg byggestart for byggeprosjektet og mulighetene for å bli med på besøk i Tungtvannskjelleren blir færre og færre. Tungtvannskjelleren på Vemork er stedet en av andre verdenskrigs mest berømte sabotasjeaksjoner fant sted. Natt til 28. februar 1943 klarte en gruppe norske soldater å gjennomføre en aksjon som i en perioden tungtvannsproduksjonen på Vemork.Tungtvannet ble benyttet i tyskernes uranprosjekt hvor målet var å utvikle en atombombe, forteller Halvor Sælebakke i NIAs verdensarvsenter.

I sabotørenes fotspor
– 27. februar inviterer NIA i samarbeid med Rjukan fjellstue til hyggelig samvær, historier om sabotasjeaksjonen og sabotørene og reinsdyrgryte på Rjukan fjellstue kl. 18.00. Ca kl. 20.00 spenner vi på oss truger, tar på vinterkamuflasjen og følger i sabotørenes fotspor til Tungtvannskjelleren på Vemork med Tor Nicolaysen som kjentmann.  Vi regner med å være ca 00.30 natt til 28. februar, – på nøyaktig samme tidspunkt som sabotørene kom dit 76 år tidligere, forteller Sælebakke.

Tor Nicolaysen, eier og driver av Rjukan Fjellstue er en fjellets mann og har igjennom mange år tilegnet seg mang en kunnskap om historien om Rjukan og Kampen om tungtvannet.
– Tor formidler krigshistorien med en fantastisk fortellerglede og er svært kunnskapsrik. Han har også hatt en nært vennskapsforhold til flere av sabotørene og Claus Helberg spesielt.En guidet tur med Tor Nicolaysen er en opplevelse du sent vil glemme, mener han.

– Dette vil bli en særegen og fantastisk opplevelse for de 20 personene som får være med på turen, sier Sælebakke. – Det vil være mulig å kun delta på middagen på Rjukan fjellstue. Hver dag i vinterferien inviterer vi barn og unge til lærerike aktiviteter med hydrogenfabrikken på Vemork som bakteppe og hvor barna selv skal spore opp biter av denne viktige historien på Vemork.

Fotos:
Vemork vinter : Ian Brodie
Ansatte på Vemork :  Foto Rita E / NIA

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia