fbpx

Ap vil forhandle med SP om Rjukan sykehus etter valget

Radio Rjukan9. august 20175min
img_8038_cb8c

Mandag var de to partitoppene i Sp Per Olaf Lundteigen og Kjersti Toppe på Rjukan, og i en pressekonferanse utenmfor Rjukan sykehus lovte de å gjenåpne Rjukan sykehus med stor andel statlig drift.

Sp ønsker å gjenåpne Rjukan sykehus, men kommer ikke til å gå inn for å gjenopprette sykehusets kirurgiske akuttfunksjon ikke ulik den som er blitt gjort ved sykestua i Ål, noe som innebærer at det ikke blir en gjenoppretting av sykehusets akuttfunksjon. Dette fordi hun ikke tror et slikt forslag vil få støtte fra Stortinget.

Partiet har tenkt ut en løsning der det vil være døgnbemannede sengeposter med akuttmedisinsk beredskap. Denne beredskapen vil komme ved siden av blant annet røntgen- og CT-tjenester, samt tjenester drevet av private aktører.
– Om vi får det til, avhenger av to ting. For det første må Senterpartiet gjøre et godt valg i 2017, for det andre må vi lykkes i eventuelle regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet, sier Birkeland i en kommentar til Dagbladet.

Ordføreren har trua på at Arbeiderpartiet kan være villige til å støtte prosjektet hans eget parti skisserer.

Dagbladet har vært i kontakt med Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, og han utelukker ikke han at partiet vil støtte nye helsetjenester på Rjukan. Samtidig ønsker han ikke å love noe.

– Dette må vi sette oss ned og snakke om etter valget, sier Micaelsen.
– Generelt sett, så er vi positive til å flytte tjenester nært der folk bor. Samtidig mener vi at man ikke skal styre sykehusene direkte fra Stortinget, legger Arbeiderpartiets politiker til.

Micaelsens parti støttet ikke Senterpartiets i å bevare Rjukan sykehus tilbake i 2014. Dette på grunn av en situasjon Micaelsen omtaler som spesiell.
– Et stort flertall av kommunene var for en utviklingsplan som innebar omlegging av sykehusets funksjoner, samtidig som helseministeren, som har både rett og plikt til å gripe inn, begrunnet nedleggelsen med pasientsikkerhet, sier Micaelsen til Dagbladet. Ap-politikeren viser til Sykehuset Telemarks vurderinger.

Foretaket mente at mangel på et fagmiljø, samtidig som det var krevende å holde på fagfolk, gjorde det vanskelig for sykehuset å kunne utføre helsetjenester i samsvar med lovbestemte beslutninger om pasientsikkerhet.
– Vi mente at det var uansvarlig å ikke lytte til helseforetaket, sier Micaelsen om Arbeiderpartiets beslutning tilbake i 2014. Jeg innrømmer at det var en veldig vanskelig beslutning. Rjukan er et veldig bra sted, som er rikt på bra folk, og turisme og i det hele tatt. Samtidig er det et mindre sted. I bunn og grunn dreide det seg ikke i hovedsak om økonomi, men om tilgang til å bygge et fagmiljø som kunne håndtere de akutte hendelsene, sier Torgeir Micaelsen til Dagbladet.

Dette er argumenter som ordfører Birkeland er uenig med, når han snakker med Dagbladet. Han forstår at Micaelsen ikke ønsker å love noe ennå, men gir et ganske annet bilde av det sykehuset som lå på Rjukan.

– Når det gjelder pasienttilfredshet, kom Rjukan sykehus på tredjeplass i landet, blant annet etter Radiumhospitalet. Et annet parameter for kvalitet, er hvor mange som får infeksjoner mens de er på sykehuset. Det var tilnærmet null, sier Birkeland til Dagbladet.
– Vi hadde også mindre komplikasjoner på hjerte- og karsykdommer enn snittet, legger Birkeland til.

Hele saken i Dagbladet

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia