fbpx

Antallet konkurser sterkt redusert i 2020

Radio Rjukan3. november 20206min
Per Ivar Kristensen - Experian-bredde

Ferske tall fra analyseselskapet Experian viser en prosentvis nedgang i antall konkurser på 9,6 prosent i år. Oktober sammenlignet med oktober viser en nedgang på 16,5 prosent.

I oktober gikk 324 aksjeselskap konkurs, hvilket er 13 flere enn forrige måned. Sammenlignet med oktober 2019, er det en nedgang i antall konkurser på 16,5 prosent. Sees alle bedriftsformer samlet var det 386 bedrifter som gikk konkurs i oktober. Hittil i år har 2925 aksjeselskap gått konkurs, hvilket er en nedgang på 9,6 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
Interessant er det også å se at antall nyregistreringer fortsetter å øke. I oktober ble det registret 2821 nye aksjeselskap, hvilket er synonymt med en økning på 9,2 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Det eneste stedet vi ser en nedgang er i antall tvangsavviklinger som har økt med 9,8 prosent sammenlignet med fjoråret.

Mot tidligere prognoser
Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier tallene er interessante da de går imot tidligere prognoser om et konkursras som følge av Covid-19.
– Det er tydelig at kombinasjonen av fleksible kreditorer, offentlige tiltakspakker og moderate lønnsoppgjør, sikrer at mange bedrifter som har opplevd fall i inntjeningen inntil videre klarer å opprettholde driften, sier han.

Usikre tider fremover
En ny oppblussing av Covid-19 i Norge og Europa kan utvilsomt ramme norske bedrifter.
– Økte smittetall i Europa og Norge gjør næringslivet utsatt generelt. Anbefalinger som sosial distansering og tiltak som begrensede serveringstider vil naturlig nok ha store konsekvenser for enkelte næringer med ytterligere ringvirkninger. Vi er inne i en kritisk periode som sannsynligvis vil bety flere konkurser i tiden som kommer. Omfang avhenger av hvordan pandemien utvikler seg, noe dessverre få kan svare på, sier Per Ivar Kristiansen.

Utsatte bransjer
Selv om Norge samlet sett opplevde færre konkurser i oktober sammenlignet med fjoråret, skiller sektoren transport og lagring seg negativt ut med en økning på 38,5 prosent i antall konkurser. Samtidig er det viktig å påpeke at dette er en næring med generelt lave konkurstall, og økningen kan derfor skyldes tilfeldigheter.

Derimot er det ingen hemmelighet at det er tøffe tider for overnattings- og serveringsbransjen. I første halvdel av 2020 opplevde bransjen flere konkurser enn normalt, mens det de siste månedene har vært færre konkurser enn tilsvarende periode i fjor. Når oktober sammenlignes med oktober i fjor er det en prosentvis konkursnedgang på 23,5 prosent. Hittil i år har det vært en økning på 10,4 prosent.

– Dette er en bransje vi dessverre frykter en markant konkursøkning i. Normalt er dette en bransje som går inn i en hektisk periode med julebord, hvilket naturlig nok blir svært begrenset i år, sier Per Ivar Kristiansen.

Få konkurser i bygg og anlegg og varehandelen
Varehandelen fortsetter trenden med få konkurser. Totalt gikk 71 bedrifter i dette segmentet konkurs i oktober, hvilket er en prosentvis nedgang på 27,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Så langt i år har det vært en nedgang på 18,3 prosent. Som i varehandelen er det også få konkurser i bygg- og anleggsbransjen. Oktober mot oktober ser vi en prosentvis nedgang på 11,8 prosent, mens det er en nedgang på 18,3 prosent når året sees under ett.
– En hypotese er at nordmenn har vridd forbruket sitt fra ferie og aktiviteter til varehandel i form av oppussing, sport og teknologi. Det blir spennende å se utviklingen her når samfunnet går tilbake «til normalen», sier Per Ivar Kristiansen.
– I tillegg spår NHO at julehandelen vokser med 7,6 prosent fra 2019 til 2020, hvilket innebærer at den i år vil nå svimlende 126 milliarder kroner. Vi har rett og slett mer penger å bruke på butikken nå. Ikke fordi vi har bedre råd, men fordi vi tvinges til å bruke pengene på denne måten, legger han til.

Kun to fylker med flere konkurser
De ferske tallene fra Experian viser at det kun er to fylker med flere konkurser enn i fjor når oktober sammenlignes med oktober. Vestfold og Telemark og Nordland hadde en prosentvis økning på henholdsvis 115,8 og 50 prosent. Nominelt sett var det Oslo som hadde flest konkurser der 68 bedrifter måtte melde pass. Det er likevel en nedgang på 12,8 prosent sammenlignet med oktober 2019.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia