fbpx

176 på verdensarvkonferanse i Tinn

Radio Rjukan5. september 20223min
vemork (1)

Fra tirsdag til og med torsdag 6.-8- september arrangeres Verdensarvkonferansen 2022. Verdensarven Rjukan-Notodden industriarv ved Verdensarvsenteret arrangerer den nordiske konferansen for første gang i samarbeid med Vinje, Tinn og Notodden kommuner og Vestfold og Telemark fylkeskommune.

– Konferansen samler personer som arbeider med verdensarv i de nordiske landene til tre dager med faglig påfyll, diskusjoner og nettverksbygging, og det er naturligvis en fantastisk mulighet til å vise frem vår egen Verdensarv til et stort publikum. Årets konferanse har temaet «Vern og verdiskaping», forteller NIAs informajsonsansvarlig Rita Engedalen.

Konferansen har rekordstor påmelding i år, med 176 delegater, opplyser NIA i en pressemelding de har sendt ut om arrangementet.

Konferansen starter opp tirsdag 6. september på Gaustablikk Fjellresort med foredrag av blant annet Riksantikvar Hanna Geiran, seksjonleder i Miljødirektoratet Knut Fossum.

Onsdag deles delegatene i to grupper, hvor en reiser til Hardangervidda nasjonalparksenter og får en tur med Fjellvåken på Møsvatn, mens den andre gruppen har sine foredrag på Rjukanhuset etter en tur med Krossobanen. Onsdag kveld er det duket for storstilt festmiddag og musikk fra Telemark i Maskinhallen på Vemork.

Alle vil få oppleve industriarvkatedralen på Vemork som var verdens største kraftverk i 1911 og et besøk i den historiske Tungtvannskjelleren.

Torsdag fortsetter konferansen på Bok- og Blueshuset på Notodden. Innholdet i konferansen er en god blanding av foredrag og eksempler fra de nordiske verdensarvstedene og opplevelser i vår egen verdensarv.

Konferansedelegatene kommer fra hele Norge og Norden forøvrig, og det er lagt opp til et omfattende program, med presentasjon av store deler av den lokale verdensarven.

Det er altså første gang denne konferansen arrangeres i Rjukan-Notodden industriarv, og det er litt av hvert å se på når konferansen kommer til Rjukan og Notodden.

Rjukan-Notodden industriarv strekker seg 92 km fra Møsvatn i Vinje til Heddalsvannet på Notodden, med til sammen 97 signifikante objekter i tre kommuner. Rjukan-Notodden Industriarv er et av åtte verdensarvsteder i Norge og blant over 1100 verdensarvsteder i Verden.

Det var 5. juli 2015 at Rjukan-Notodden industriarv ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Innskrivingen bygger på en epokegjørende oppfinnelse; industriell fremstilling av gjødsel til landbruket ved hjelp av vannkraft.

Verdensarvstatus er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et område kan få og medfører ansvar for å sikre verdensarvstedene for ettertiden.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia