fbpx

13% av de voksne i Norge tror på julenissen!

Radio Rjukan30. november 20225min
Nikolai Kiim (2)

At barn tror på julenissen, er både fint og lite oppsiktsvekkende. Derimot er det mer overraskende at mer enn én av ti voksne i vårt langstrakte land tror på den skjeggete mannen som hvert år tar turen ned pipen.

De oppsiktsvekkende tallene kommer fra en fersk YouGov-undersøkelse gjennomført på vegne av Gavefabrikken som er Nordens største leverandør av firmagaver. På spørsmålet om respondentene tror på julenissen, svarer så mange som 13 prosent ja. Fire prosent sier de ikke vet.

– Interessant er det også å se at det flere menn enn kvinner som tror på julenissen. Hele 16 prosent av de mannlige respondentene tror på julenissen, mens tilsvarende tall for kvinner er på 10 prosent, sier Nikolai Kiim som er eier og grunnlegger av Gavefabrikken.

– Undersøkelsen viser også at det er flest mellom 55 og 64 år som sier de tror på julenissen. Mens 16 prosent i denne aldersgruppen sier at julenissen finnes, er det kun 7 prosent av de over 65 år som sier det samme. 14 prosent av de mellom 35 og 54 år sier de tror på julenissen, mens tilsvarende tall for de mellom 18 og 34 år svarer det samme, legger han til.

Ribbe og Grandiosa til bords

Den samme undersøkelsen viser at flest nordmenn foretrekker ribbe på julaften. Mens 53 prosent sier de skal spise ribbe, svarer 44 prosent pinnekjøtt. Kanskje overraskende er det at det er flere som foretrekke svinestek enn lutefisk. Kun 4 prosent sier det blir lutefisk å finne på tallerkenen, mens fem prosent svarer svinestek. 3 prosent sier de skal spise torsk, og 2 prosent sier rype eller annet vilt. For å ikke glemme Grandiosa som også 2 prosent skal kose seg med på julaften.

Ikke spesielt religiøs jul

Julen er den yngste av kirkens store fester. Den ble til på 300-tallet i Roma der de kristne begynte å feire Jesu fødselsdag den 25. desember de første tiårene etter at kristendommen ble innført som religion i Romerriket. Med andre ord skulle man tro at kristendommen fortsatt sto i sentrum i julen. Men nei da. Undersøkelsen viser nemlig at hele 40 prosent av nordmenn i vårt langstrakte land ikke bryr seg om religion i det hele tatt i julen.

– På spørsmål i hvilken grad religion spiller en rolle i julen, svarer så mange som 40 prosent ingenting. 29 prosent svarer lite, og 21 prosent svarer til en viss grad. Kun 9 prosent sier religion har en sentral plass i feiringen, sier Nikolai Kiim.

Glad for at så mange tror på julenissen

Nikolai Kiim sier han blir varm i hjertet når undersøkelsen viser at så mange faktisk tror på julenissen.

– Hele vår forretningsidé handler om gavmildhet i form av å gleden ved å gi til andre. Dette er julenissen et sterkt symbol på. Han er selve definisjonen på barnlig glede, sier han.

Misunner julenissens logistikk

Gavefabrikken som er Nordens største gaveleverandør, setter til tross for usikre tider ny rekord med tosifret omsetningsvekst. Det til tross for store investeringer og økte fraktkostnader. Selskapet leverer mer enn én million julegaver til skandinaviske bedrifter og organisasjoner.

– Vi ser at bedrifter til tross for usikre økonomiske tider ønsker å være rause med sine ansatte i form av fine julegaver. Vi har aldri hatt mer å gjøre, og derfor misunner jeg logistikken til julenissen. Tenk å klare å levere alle gaver med en flokk reinsdyr? Det er ikke annet enn beundringsverdig. Til neste år skal vi invitere han til en workshop så vi kan lære litt av denne personen vi alle håper tar turen innom i julen, avslutter Nikolai Kiim.

GaveFabrikken samarbeider i Norge med stiftelsen Sykehusbarn og Redd Barna. I Danmark bidrar selskapet hvert år for å arrangere jul for sosialt utsatte.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia