fbpx

Lys på Rjukans tennishistorie i nytt historieverk

Radio Rjukan12. juni 20174min
braavollparken_f724

Det er i en posting på facebooksiden Norsk tennishistorie vi kan lese om at RIL Tennis – tidligere Rjukan Tennisklubb har en ærerik historie, og er en del av Verdensarven.
Ikke nok med det. Tennisklubben, som nå er gått inn som en gruppe i Rjukan IL, ble dannet allerede i 1897, 13 år før RIL Turngruppe og RIL Fotballgruppe ble etablert, og 14 år før Rjukan IL så dagens lys. (Rjukan IL er stiftet 11. februar 1911.)

– Rjukan er på UNESCOs Verdensarvliste. Det fikk en så tullete konsekvens for tennisklubben at det nær kostet den livet, kan vi lese.

– På Rjukan ble Saaheim tennisklubb stiftet i 1897. Det gjør klubben eldre enn stedet Rjukan. Det var etter initiativ av Sam Eyde som begynte kraft- og industriutbygging på stedet i 1907. I 1934 bygget Norsk Hydro verdens første kommersielle tungtvannsanlegg på Vemork på Rjukan. Bystatus fikk ikke Rjukan før i 1996.

""Tennis er udiskutabelt en viktig del av Rjukans idrettshistorie. Den første banen lå på Krokan. Men det skal ikke være lett å være gammel og trofast i en by som er på Verdensarvlisten. Da klubben møysommelig hadde spart opp nærmer kr 200.000,- i egenkapital og ville legge kunstdekke skjedde noe merkelig;

Kultursjefen var nemlig veldig klar på at disse grusbanene var en del av verdensarven og ønsket ikke et vedlikeholdsfritt dekke, men grus. Det ble til slutt inngått et kompromiss, mot klubbens ønske, om at klubben brukte sine oppsparte midler på å oppgradere anlegget. Tinn Kommune skulle så ta ansvar for vedlikeholdet.

Hva skjedde så? Historien kan du lese i boken om norsk tennishistorie, teaser man videre i Norsk Tennishistorie.

Boken på hele 434 sider rikt illustrert med bilder, er i ni salg fra Norges Tennisforbund.

I facebbok-posten står det videre:
– Harde slag – Norsk tennishistorie fra 1872 er en imponerende utgivelse. Innbinding, papir og grafisk design gjør den til en lekker bok for kaffebordet. Men ikke bare la den ligge der, – bla i den og les den! Boken bør ha stor interesse for alle som har spilt tennis. Den har et imponerende antall bilder fra hele landet, derfor er den morsom å bla i. Teksten er delt opp i korte avsnitt og de gode mellomtitlene pirrer leselysten. Redaktør Torger Bjørnstad har gjort en fenomenal jobb og lykkes med en spennende historiefortelling. Detaljene er mange, og det er gøy å lese om hvordan norsk tennis har utviklet seg. Boken er et «must» for alle som har holdt i en tennisracket! Tormod Bjørnstad” 

Linker:
Posting på facebook

Fotos: Norsk Tennishistorie og RIL Tennis.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia