fbpx

Lanserer OL til Telemark, Rjukan og Notodden

Radio Rjukan30. oktober 20177min
gaustatoppen-telemark_c2a0

Idag sprakk lanseringen av at vinter-OL i 2026 bør holdes i Telemark. For imorgen lanserer Telemark seg som kandidat til vinter-OL i 2026, og det med Notodden og Rjukan i spissen. Lanseringen skal presenteres på Telemarks tak, Gaustatoppen imorgen, torsdag.

""Med det kaster Telemark også da hele Norge inn i en ny internasjonal kamp om å få de gylne Olympiske vinterleker. Dagbladet vet at initiativtakerne i morgen skal presentere de luftige planene på fylkets tak, Gaustatoppen.

Bak planene for Telemark 2026 står en rekke mindre idrettslag med idrettsrådene på Notodden og i tinn i spissen, med Telemark Idrettskrets. I tillegg har kommunepolitikere, fylkespolitikere og andre aktører i nærings- og samfunnsliv blitt involvert i prosessen.
Ideen om et mulig OL ble klekket ut i våres, siden har en stor arbeidsgruppe ha jobbet fullt med prosjektet. 

– Vi holder en pressekonferanse på Gaustatoppen klokka 12 i morgen, sier leder i Notodden idrettsråd, Jonny Pettersen til Dagbladet.

""Gaustatoppen skal ifølge planene også bli arena for en av Nord-Europas mest spektakulære utforløyper, Telemarksløypa, med en høydeforskjell på over 1100 meter, som ble opprinnelig planlagt bygget til ski-VM i 1940, der Rjukan skulle ha alpinøvelsene, og Oslo resten, men ble stoppet av krigens utbrudd.

Det er likevel bare en skisse sompresenteres i konseptet, selv om Rjukan og Gaustablikk er blitt et av Norges største alpinanlegg. Her trekkes hele Telemark inn, også vestfold, Buskerud og Oslo.
Det ligger alt innenfor en biltur på omkring to timer, og det er tre flyplasser i nær tilknytning til områdene, Gardermoen, Torp og Notodden.
F.eks. er Vikersund og skibakkene selvsagte som arena.

Den store gruppa bak vil også vise verden at det går an å arrangere et bærekraftig og annerledes OL i et tradisjonelt snørikt område. et OLsom går back to basic i tanken om å være bærekraftig og miljøvennlig. 

Sotsji, langt sør i russland arrangerte OL i 2014. Pyeongchang i Sør-Korea har fått OL i 2018 og Beijing har fått vinter-OL i 2022. Da Beijing til slutt i 2015 fikk tildelt vinter-OL for 2022, var det bare den kinesiske hovedstaden og kasakhstanske Almaty som sto igjen som kandidater. Oslo, som lenge var en brennhet kandidat, trakk seg da det ikke ble garantert statsstøtte. 
Samtidig får Tokyo sommer-OL i 2020, og Asia har dermed tre olympiader på rad.

Vinterlige telemarksfjell og Den internasjonale olympiske komiteens (IOC) visjoner, kan tale  sterkt for at en søknad fra Norge og Telemarks vil bli tatt godt imot av IOC, ikke minst med Lillehammer 1994 i minne.
IOC har gjennomført en reform for å få vinter-OL tilbake til de tradisjonelle vinterstedene igjen, altså primært Europa og Nord-Amerika.

Telemark vil ifølge Dagbladet spille på å ta OL tilbake til røttene, lokale tradisjoner og den rike skihistorien i fylket, med Morgedal, som skisportens vugge, og Sondre Nordheim som den moderne skisportens far.

– Vi hilser alle positive initiativ rundt det å arrangere et vinter-OL/Paralympics velkommen. Det viser engasjement og store ambisjoner på grasrota i idretts-Norge rundt en eventuell ny søknad. Flere landsdeler har uttrykt interesse for å søke. Det vi gjør nå er å registrere disse, og ha tett dialog med myndighetene. Vi i Norges idrettsforbund er positive til alle engasjementene rundt omkring i landet om å arrangere vinter-OL og Paralympics, sier idrettspresident Tom Tvedt i en pressemelding i dag.

Det er sagt at japanske Sapporo, sveitsiske Sion, og Salt Lake City sees på som sterke motkandidater i 2026. Også Lillehammer har visst vurdert å søke på mesterskapet igjen.

Det er nå 13,5 år siden Rjukan gikk ut i januar 2004 og fikk med Oslo som OL-arrangør før det hele strandret med at oslo valgte Lillehammer i en skjønnhetskonkurranse før også Tromsø heiv seg på og ville arrangere OL for endel år siden.
Da vendte opinionen i folket seg imot tanken på et OL, selv om det var flertall for et OL i Oslo-befolkningen.
Nå venter en ny mulighet for Oslo til å bli med å skaffe OL til Norge igjen.

Radio Rjukan følger saken videre.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia