fbpx

Styret i Atrå samfunnshus hardt ut mot Atråskole-planene

Radio Rjukan20. mars 201710min
atraa-uskule-2_039e

Styret i samfunnshuset tar til orde for at kommunen bør starte på nytt og heretter kun tenke ny ungdomsskole, noe som var utgangspunktet i dette prosjektet, og spare mange millioner.
– Disse sparte rivekostnadene kan man bruke på ventilasjonsanlegg, brannsikring og oppgradering av kjøkkenet så har man et samfunnshus uten store vedlikeholdsbehov de neste 30 årene, mener de.

Styret fikk med de fleste av disse kravene og ønskene i rom og funksjonsprogrammet, mens areal til kafeteria og garderobeanlegg ble ikke tatt med til styrets frustrasjon.
Etter arkitektkonkurransen der det er kommet inn tre arkitektforslag på ny 1-10 skole med integrert nytt samfunnshus, er styret ikke imponert over noen av dem, og mener at de innkomne forslagene ikke tilfredsstiller samfunnshusets krav.

Leserinnlegget i sin helhet:

ATRÅ SAMFUNNSHUS – HVA NÅ ?

De fleste har vel fått med seg at det pågår en prosess med å bygge ny Atrå Ungdomsskole. I prosessen med å bygge ut ungdomsskolen er også Atrå samfunnshus blitt en del av prosessen, noe som i og for seg er fornuftig da samfunnshuset og ungdomskolen er ett bygg.
I kommunestyremøte den 16. april 2015, K-sak 20/15 fikk administrasjonen klarsignal til å gå i gang med et forprosjekt med alternativet med gammelt eller med nytt samfunnshus.
Den 11 april 2016 ble styret i samfunnshuset og flere andre lag og foreninger innkalt til et informasjonsmøte om prosessen og hvordan brukermedvirkningen ville bli fremover. Kommunen var i ferd med å lage et Rom og Funksjons Program (RFP) og det ville bli sendt ut til utvalgte lag og foreninger slik at brukerne skulle få komme med innspill før det ble sendt ut på tilbudskonkurranse. I møtet ble det uttrykkelig sagt at alle innspill ville bli tatt med og det ville ikke bli noe riving av eksisterende samfunnshus før brukerne var fornøyd.

Styret i samfunnshuset har også fått egne møter med prosjektgruppa for ny skole og samfunnshus og har fått kommet med konkrete innspill til Rom og Funksjonsprogrammet. Styret så det som viktig å beholde dagens areal på en del sentrale rom og funksjoner. Styret spilte inn at nytt samfunnshus minimum måtte inneholde de samme arealene som man har i dag når det gjelder scene og garderober bak scene, storesal og veslesal, kjøkken, kafeteria og garderobeanlegg m/toaletter. Alle disse arealene er i bruk ved større arrangementer, ikke minst av Tinn Spelemannslag og Tinndølan. Både som øvingslokaler og til fremsyninger og kappleiker.
Dagens vaktmesterleilighet og noen mindre rom som leies ut til private er ikke noe et nytt samfunnshus trenger så dette ofret man i prosessen. Styret var også opptatt av at dagens bruk må kunne fortsette som før. Man må kunne arrangere åpne fester, konserter, forestillinger etc. med alkoholservering, 17. mai, juletrefester, kulturkvelder etc.
Private bør kunne låne samfunnshusdelen til bryllup, konfirmasjoner, sørgestund etter begravelser, bursdager etc. slik som i dag. Flere lag og foreninger i Atrå blant annet Atrå i Morgo, Bygdekvinnelaget og Tinn Spelemannslag leste gjennom innspillene og gav sin tilslutning til styrets innspill.

Styret fikk med de fleste av disse kravene og ønskene i Rom og funksjonsprogrammet, men det var en hard kamp om arealene. Man måtte gå flere runder med den kommunale Prosjektgruppa for å få ønskene innfridd og man kom aldri helt i mål. Areal til kafeteria og garderobeanlegg ble ikke tatt med, noe som frustrerte styret. Men Prosjektgruppa fortalte oss at slike mindre ting vil bli tatt opp og løst i den videre samspillsprosessen som skulle starte når en «vinner» var valgt blant tilbyderne.

Så var det bare å vente på arkitektkonkurransen og se hva som kom. Det er nå kommet inn 3 arkitektforslag på ny 1-10 skole med integrert nytt samfunnshus, og styret er mildt sagt ikke imponert over noen av dem. Slik styret vurderer de innkomne forslagene så tilfredsstiller ingen samfunnshusets krav i Rom og Funksjonsprogrammet. Styret har gitt tilbakemelding på de innkomne forslagene til Prosjektgruppa.

Styret vurderer de innkomne forslagene til å være så dårlige at det er mye bedre å beholde dagens samfunnshus. Når man bygger nytt forventes det at man får noe som hvert fall er minst like bra som det man har. Ellers er det ingen grunn til å bygge nytt. Det pågår nå en helt lukket prosess der kun Prosjektgruppa fra kommunen deltar. Styret kjenner ikke til verken priser eller hva andre brukere måtte mene om forslagene som foreligger. Verken styret eller lag og foreninger har fått være med i evalueringen og rangeringen av de innkomne forslagene. Hvordan skal offentligheten få vite hvordan samfunnshusets ønsker er blitt vurdert når de 3 arkitektforslagene rangeres av Prosjektgruppa?

Styret har nå begynt å kontakte politikere slik at de også får ta del i den videre prosessen. Styret ser det som særdeles viktig at de folkevalgte skal ta den endelige beslutningen om eventuell riving av samfunnshuset og bygging av nytt. Og de må bli gjort kjent med alle brukskonsekvenser av et eventuelt nybygg. Styret og lag og foreninger i Atrå frykter nå at Atrå og Tinn mister et særdeles viktig og mye brukt Samfunnshus. Alle brukerne som styret er i kontakt med er fornøyd med dagens samfunnshus. Dersom prisene som nå er kommet inn er for høye i forhold til rammene så mener styret at det bare er å avbryte prosessen først som sist. En samspillsprosess der målet er å redusere kostnader er fullstendig bortkastet, når de forslagene som foreligger allerede er for dårlige.

Kommunen bør starte på nytt og heretter kun tenke ny ungdomsskole, noe som var utgangspunktet i dette prosjektet. Kommunen trenger ikke bruke penger på et samfunnshus når det man har er godt nok. Ved å kutte ut samfunnshusdelen i prosjektet sparer man røft regnet 15-20 millioner kroner i byggekostnader. 330 m2 x 50 000 kroner pr. m2. Er det virkelig verdt å bygge blackboks, vrimlehall og skolekantine til 15-20 millioner kroner? Og rive et fullt ut brukbart samfunnshus uten å få noe tilbake. Rivekostnaden vil bli halvert ved å la samfunnshuset stå. Disse sparte rivekostnadene kan man bruke på ventilasjonsanlegg, brannsikring og oppgradering av kjøkkenet så har man et samfunnshus uten store vedlikeholdsbehov de neste 30 årene. Bare de siste 5-6 årene er samfunnshuset påkostet 5-600 000,- kroner med tilskudd fra kommunen. Det er ny papp på taket, nytt elektrisk anlegg og nye golv i huset. Innbyggerne i Atrå har bidratt med reine pengegaver på mellom 50 000,- og 100 000,- kroner til ny komfyr og nye bord og stoler.

Styret mener også at rommene og arealene under samfunnshuset kan brukes til tekniske rom og lagerplass. Da slipper man å bygge nye arealer til dette i ny ungdomsskole. Det er på tide å få hodet opp av sanda. Stikk heller fingeren i jorda! Det må ikke gå prestisje i denne saken. Til det er konsekvensene for store.
Stopp prosessen nå. Bruk de beste løsningene fra de innkomne arkitektforslagene og lag nye tegninger og beskrivelser for en ny ungdomsskole i Atrå og send dette ut på en ny tilbudsrunde.
La Atrå samfunnshus få leve videre.

Styret for Atrå samfunnshus

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia