fbpx

SP vil ha med Ap på å gjenåpne statlig Rjukan sykehus etter Ål-modellen

Radio Rjukan7. august 20176min
img_8071_9f5a

Sammen med helsepolitisk talskvinne Kjersti Toppe og 1. kandidat i Telemark Åslaug Sem Jacobsen og Tinns ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland var var Per Olaf Lundteigen krystallklar i sin tale på en pressekonferanse på Rjukan sykehus idag.

– SP vil ha Ap med på å instruere helseforetaket om å gjenåpne Rjukan sykehus etter Ål-modellen. ny forskning er krystallklar på at man ikke skal ha mer enn 45 minutter til et sykehus i en krisesituasjon, og da er det naturlig med statlig drift på Rjukan, sa Lundteigen.

– For Tinn og Telemark SP er dette en gledens dag. slik vi ser det er det helt nødvendig at dette samfunnet får nok trygghet. det er veldig viktig for oss å gjenåpne Rjukan sykehus. dette er et samfunn som ikke skal bygges ned, men et viktig samfunn som skal bygges opp, sier Åslaug Semb Jacobsen.
– Jeg føler akkurat nå på kroppen hvordan det er å ha syklehuset barte 10 minutter unna på Notoddwen, og jeg har en syk far, og en mor som har hatt kreft. de ter så viktig å ha kort vei til sykehus.

– Jeg har dessverre vært her endel ganger på grunn av sykehuset, sa Kjersti Toppe.
– Rjukan sykehus skulle aldri vært nedlagt, og dersom vi hadde hatt flertall er jeg sikker på at det aldri hadde vært nedlagt. Ål sjukestugu har hatt et tilbud som er i stadig utvikling, og det har dette området også stort behov for, sa Toppe.

– Bakgrunnen for at vi tar det opp igjen er at ting har endra seg på fire år i politikken. Politikerne er mer kjent med situasjonen, og vi har fått mer kunnskap, blant annet fra en stor rapport om eldre i Norge, og at vi planlegger altfor få senger. Det stemmer med det vi allerede ser, at sykehusene er fullere enn vi hadde planlagt for. Vi planklegger altfor få sykehussenger, sier Toppe.
En annen rapport er at det er faglige vurderinger på at det dersom det er mer enn 45 minutter til et sykehus med traumeavdeling, da trenger man et lokal tilbud som mellomstasjon.
Det redda Odda. det var urimelig at folk i Odda skulle ha 2,5 timer til et forsvarlig sykehustilbud, sa Toppe.

Saken oppdateres iløpet av dagen, og fortsetter under videoen.

– Jeg sitter i kontrollkomitéen på stortinget, og det er klart at helseforetakene kan instrueres. I Halklingdal er helseforetaken veldig positive til Ål-modellen og der er alle fornøyde. I Telemark har ledelsen jobbet imot Rjukan sykehus. Men det er ingen grunnlag for færre sykehus i Norge, men flere, mener Lundteigen, som sier de politiske ""signalene er klare.
– dette var siganlene som reddet Odda sykehus, og som nå redder Alta. Rjukan sykehus skulle aldri vært lagt ned, men det var Høie selv som stod foran Stortinget og sa at han tok ansvaret for det. 

– Det er en endring i de politiske miljøet. Man forstår at vi har bruk for flere sykehussenger i samhandingsreformen, og man trenger flere senger for å møte eldrebølgen de neste 10-20 årene. Det blir en dobling i antall eldre, og de trenger desentralisert sykehustilbud.  
– Det vi jobber for nå er en Ål-modell for Rjukan sykehus, som er statlig eid, sa Toppe, som ikke vil kommentere om hun er SPs helseministerkandidat.

Det tør imidlertid Lundteigen.
– Ja, det er klart! Hun har vært en solid talsperson i helsespørsmål, og er selvskreven kandidat. Hvis vi vinner valget sammen med Ap vil er hun SPs helseministerkandidat. 
Vinner vi ikke valget, er kampen om statlig sykehusdrift på Rjukan tapt. 

Saken oppdateres i løpet av dagen!
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia