fbpx

Ønsker boligblokkene ved Eldres hus pusset opp og bevart

Radio Rjukan2. juni 20179min
tinngt65-69-19_a69e

""Det er en gryende kamp for at de kommunale eldreboligene ved Eldes Hus skal bevares og pusses opp, istedet for å bli revet.
Rivningsspørsmålet er aktualisert av debatten rundt tilpassede eldre- og omsorgsboliger med hensyn på fremtidige behov på området. 
Tinn SVs Steinar A. Miland har stått fram i RA sammen med Gunnar Undersrud, der de forslår å rive boligene, eller i hvert fall et par av dem, for å gi plass til et tilpasset nybygg, tilknyttet Eldres Hus. 

Andre foreslår jo å benytte Rjukan sykehus, men debatten her gjelder riving eller bevaring av de kommunale boligblokkene, som i dag i stor grad står ubebodd.

Ap's Vigdis Røsshammer mener i et avisinnlegg i RA at det er lite miljøvennlig å rive byggene, og mener det er gurnn til å imøtegå en tilsynsrapport fra mars 2017 som sier at tilstanden på lavblokene er dårlig.
""Hun mener en rehabilitering er det som er klart mer miljøvennlig. 

En av de som er kjent for å stå på barrikadene for å bevare er Rjukans kjente lokalhistoriker Bjørn Iversen.
Han har stått på for å bevare istedetfor å rive, og har bidratt til å redde både bygninger, den rjukanegne røde RS-brannhydranten som fort ellers hadde forsvunnet fra bybildet i Verdensarvbyen Rjukan, samt tilbakesetting av by- og hengebruer og ikke minst idéen til den nylig vedtatte arkeologiske utgravingen av Tungtvannskjelleren i Vannstoffbygget på Vemork.

Nå hiver han seg inn i kampen for å redde det han mener er viktige bygg i randsonen av Verdensarven.
– Dette er en slags funkisbygg som er tegnet av arkitektfirmaet Thorvald og Henning Astrup, som er arvinger etter den berømte norske arkitekten Thorvald Astrup.  
""Astrup er en av Norges mest kjente industriarkitekter, og har tegnet blang annet Rjukan Admini, Vannstoffen som nå skal graves frem igjen, og Såaheim Kraftverk, som han tegnet sammen med Olav Nordhagen, forteller Iversen.

Byggene er både pene, funksjonelle, og de ligger i et boligmiljø som er attraktiv og pent. Kommunen har forsømt sitt vedlikehold, men dette er nygg som er laget for å holde, og er kvalitet rett igjennom, mener Iversen.
Han henviser til at vinder og dører er modernisert og skiftet, og noe av det til hans fortvilelse, da spesielt dørene var veldig flotte.

– Det er nok endel av dette som ikke er 100% opprinnelig, men byggene er solide betongbygg som det bør være en smal sak å rehabilitere, selv om mange av leilighetene har stått tomme en stund, mener Iversen.
Det er fortsatt enkelte leiligheter i byggene som er bebodd, mens et par av de kommunale byggene er bygget i samme stil som borettslagsbygg som står rett ved dem.
Derfor kan vi tydelig se bygg som er vedlikeholdt, ved siden av de kommunale som har stått til sakte forfall de siste årene.

– Vi ser jo tydelig at dette er kvalitet. Dette ble bygget for å lage attraktive eldreboliger av høy standard, mener Iversen, ""som er hoderystende til at byggene forslås revet.
– Jeg har vel stått på samme side som Steinar Miland i andre saker, men her tror jeg ikke han helt har sett potensialet, mener Iversen, som ser leiligheten både brukt som eldreboliger, som leiligheter for asylsøkere eller for andre boligtrengende. Han synes også beliggenheten er ideell, med kort vei til både butikk, omsorgstjenester og ikke minst Tveitoparken.

Svein Moen, som er blitt politiker for Miljøpartiet De Grønne, er også sterkt imot en riving.
– Disse blokkene er i god brukbar stand, og det er egentlig helt hårreisende å rive dem.
Selvsagt går det på hva de skal brukes til, men vi trenger eldreboliger som er helt enkle. Ikke all trenger rullator og heis, mener Moen.

– Jeg kjenner blokkene godt, og har jobbet i dem som rørlegger, og i tilegg har jeg hatt slekt som har bodd der, og syne de er helt greie. Men lite er gjort med dem, og kommunen har dessverre latt dem forfalle. Men de er så solide at det bare er enkelt reahbiliteringsarbeid som må gjøres, likevel.
Noen stede må det pusses opp og skiftes innredning, og de har foreholdsvis små bad, men de har en helt grei standard og bygningene er alle veldig solide betongbygg, mener Moen.

– Kommunen burde kunne bruke dem til flere formål, og det er garantert bare å flytte rett inn i mange av dem, sier Moen som er klar til å ta opp kampen for å bevare dem. 
– Vi vil kjempe politisk for bevaring. Vi er imot å rasere disse fuksjonelle boligene, stol på det!

Moen benekter at de er i dårlig stand, og at det er gjort et skikkelig tilsyn.
– Det det er ikke ordentlige tilsynsrapporter, men synsing, mener han.
Jeg  synes det er hårreisende. Vi må begynne en plass med å ta vare på det gamle, holdbare og funksjonelle og tenke miljøhensyn, er Moens klare standpunkt.
– Dessuten blir det billigere å bevare enn å bygge nytt. Disse holder i minst 50 år til, påstår Moen.

Tidligere saker:
Foreslår å samle helse- og omsorgstjenester på Bjørkhaug

   

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia