fbpx

– Nyttig å være på runde i Tinn!

Radio Rjukan12. april 201612min
ap-politikere-besok3_4e1e

Ifølge leder av Tinn Arbeiderparti har de lenge jobbet med å få partiets tre stortingsrepresentanter til Tinn. Og denne dagen skulle det skje. Dessverre måtte en høygravid Lene Vågslid melde avbud i siste liten. Men Christian Tynning Bjørnø og Terje Lien Aasland var sterkt tilstedeværende og lyttet godt da de fikk et kræsjkurs i Tinn på seks timer.

""Først var det restene av Rjukan Sykehus som fikk besøk. Her ble de to politikerne vist rundt i det lille området som nå er i drift via Sykehuset Telemark, mens den kommunale delen bare ble pekt på, og de tomme delene av sykehuset ble det ikke tid til å besøke.
De ble vist rundt av Merethe Skinnarland, som er det nærmeste Sykehuset Telemark har av stedlig ledelse på det som nå er en poliklinikk.
Hun fortalte at mangel på lege i Øygardens sykefravær skapte store utfordringer for tilbudet.

Etter en time på sykehuset stod Green Mountain Data Centre for tur, samt en næringsrunde med Rjukan Næringsutvikling og ikke minst om lakseoppdrett på land. Her fikk politikerne i klarsyn se at norsk politikk under industrietablering ikke fungerer som det bør.

– Vi må få en virkemiddelpolitikk som utvikler industrietablering. Jeg er imponert over optimismen her i Tinn. Mens vi ser arbeidsledigheten og krusen brer seg i norsk økonomi er det veldig godt å se at det er en positiv draiv til nyetablering her i Tinn, sa Aasland til Radio Rjukan.


Både i intervjuer etterpå, og ikke minst i folkemøtet i auditoriet på Rjukan videregående noen timer seinere, fikk vi klart inntrykk av at politikerne hadde fått med seg i detalj utfordringene som det nye tilbudet ved det tidligere sykehuset står ovenfor.

""Etter at ap-leder Odd Landstad (bildet t.h.) hadde ønsket velkommen til folkemøtet, var det også klart i innledningen til Aasland at besøket på det raserte sykehuset hadde gjort inntrykk.

Det ble da også til tider ganske høy temperatur i salen. Sykehussaken er et åpent sår i arbeiderpartiet, og mange gamle medlemmer legger ikke fingra imellom når de kommer med tilbakemelding til de sentrale Ap-politikerne.
Det kom tilogmed krav om unnskyldning fra salen.

Manglende stedlig ledelse, klart nedprioritert, manglende oppfyllelse av lovnader i den såkalte utviklingsplanen, manglende leger, mange påskeskader og uutnyttet kapasitet, og at pasienter som ofte skulle hatt behandling på Rjukan måtte sendes nedover av mangel på lege.
– Jeg kan love at dette er noe vi skal ta opp med Sykehuset Telemark, sa Lien Aasland, som gikk langt i å innrømme at sykehussaken i Telemark hadde vært en tabbe, og har blitt en nedbygging av tilbudet i fylket istedet for bedring av helsetilbudet.

Noen unnskyldning for at de ikke gikk inn for utsettelse da saken var oppe i Stortinget ville Aasland likevel ikke gi.
– Vi har aldri gått inn for nedleggelse av Rjukan sykehus, understrekte Aasland, i den mest temperaturfylte delen av møtet.
""– Jeg kan imidlertid love at vi skal følge opp overfor Sykehuset Telemark, og vi kommer til å jobbe for å oppløse Helse Sør-Øst, som er blitt en altfor stor aktør, med 10 fylker og 77 milliarder i omsetning, sa Aasland i møtet med folket.

Etter en time på sykehuset stod Green Mountain Data Centre for tur, samt en næringsrunde med Rjukan Næringsutvikling og ikke minst om lakseoppdrett på land. Her fikk politikerne i klarsyn se at norsk politikk under industrietablering ikke fungerer som det bør.
– Jeg er imponert over optimismen her i Tinn. Mens vi ser arbeidsledigheten og krisen brer seg i norsk økonomi er det veldig godt å se at det er en positiv drive til nyetablering her i Tinn, sa Aasland til Radio Rjukan.
Han var opptatt av at virkemidlene i politikken som ble ført av den sittende regjering ikke var god nok.
– Daglig skattelette på 50 millioner er ikke rett medisin i den situasjonen vi er i Norge nå. Norge satser 100 ganger mer på skattelette enn på norsk skole, sa Aasland.

""Skolepolitiker Christian Tynning Bjørnø fikk også klar tale fra de fremmøtte på møtet i skolepolitikken, etter at han holdt en innledning om temaet.
– Vi har støttet kravet om kompetansereform i skolen, men har 11 forslag om forbedringspunkter, sa Bjørnø, og viste til at det var uheldigheter om kravet om tilbakevirkende kraft for utdanning av lærere.
Flere i salen var opptatt av spørsmålet, og mente det var både uheldig og hårreisende at dette skulle ha tilbakevirkende kraft så lenge ikke alle som ville ha etterutdanning fikk det.

Temaet om reform i politiet ble også tatt opp, selv om dette var den fraværende Lene Vågslids spesialområde.
– Arbeiderpariet har støttet rerformen, men vi kommer til å følge nøye opp i at intensjonen i reformen blir en satsing på nærpoliti, og ikke at Politidirektoratet sentralt eser ut, sa Aasland.

Telemaerks Ap-politikere ble også møtt på at en planlagt helikopterbase må legges til Vinje.
– Vi er først og fremst opptatt av at vi får en helikopterbase til Telemark, så får vi ta den runden seinere. I Ap har vi ikke ønsket å ta stilling til hvor enda, sa Aasland, som likevel tydelig fikk inntrykk av at det i salen var sterk bekyrming for helsetilbudet i Øvre Telemark.

De to politikerne lyttet interessert til de fremmøtte på folkemøtet, og fikk klare signaler på områdene som ble diskutert. Spesielt i sykehussaken fikk de beskjed om at mye var ugjort. De lovte da også å følge opp legesituasjonen og kapasitetsutnyttelsen ved det tidligere sykehuset.
– Dette skal vi ta opp. Politikerne har fortsatt noe å si i denne saken, forsikret de begge overfor Radio Rjukan.
– Veldig nyttig for oss å få denne runden. Vi er rike på inntrykk, sa Bjørnø til Radio Rjukan.

– Det har vært et sterkt møte med engasjerte folk, og vi tar med oss mye tilbake til Oslo, forsikret Aasland, som også var så sikker på et regjeringsskifte ved neste valg at han brukte "når vi vinner valget" som frase underveis på møtet.

– Er krisa en vinnersak for Ap? Tror du folk igjen flokker seg til Ap i en krisesituasjon?

Den sittende regjering bruker ikke virkemidlene de har riktig for å få Norge ut av krisa, og jeg er ganske sikker på at vi har en bedre politikk for å få fart på Norge, sa Aasland til Rafio Rjukan etter den over to timer lange seansen i folkemøtet.
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia