fbpx

Mandheimenbrannen etterslukkes – Evakuerte får beskjed klokka 12

Radio Rjukan31. desember 20167min
mandheimen-etterbrann-1_e8ed

""Nattemørket fjerner seg, og dagslyset kryper innpå lørdag morgen.

Tveitos høyeste bygg er kappet med mer enn én tredjedel, men mange vil nok likevel være overrasket over hvor mye som står igjen. 
Det er 4. og 5.etasje inkludert loftet som har brent opp, mens tredjeetasje og nedover er reddet, takket være etasjeskiller og overrislingsanlegg.
Det må likevel påregnes enorme vann- og røykskader i hele bygget.

Tinn kommune melder at de skal komme med ny beskjed klokka 12.

Det er bekreftet at ingen skal ha kommet til skade i brannen, og at alle nabobygninger er reddet fra flammenes rov.
Det er spylt mye vann på boligene, som både kan ha fått røyk- og vannskader.
""Det vil ta tid før skadeomfanget er avklart. Det er imidlertid klart at Tinn kommune, som eier det fredede bygget nå må områ seg i forhold til planene, som opprinnelig gikk ut på at omfattende restaureringsarbeider utvendig skulle foregå i 2017, der det er bevilget betydelige midler både fra Riksantikvaren og Tinn kommune.

Det var nå færre beboere på mottaket enn på mange år. Det vil nå jobbes med å gi de 46 beboerne på mottaket nytt bosted.
Bolkesjø i Notodden kan være aktuell, da det ble gjort klart til et asyl- og flyktningemottak der da flyktningeproblematikken var på sitt mest ekstreme for ett års tid siden.
Siden ble der besluttet å ikke opprette mottak der.

Totalt 70 personer ble evakuert som følge av brannen. 46 bodde på mottaket og 24 i nabohus. De ble innkvartert i et senter som kommunen har organisert, hvor de får en seng og mat, ifølge politiet.
– To personer på mottaket var syke fra før, og de er lagt inn på Rjukan sykehus, opplyser operasjonsleder.
Det er uklart når de evakuerte kan flytte tilbake, melder politiet tidlig lørdag morgen.

""Mandheimen har de seinere årene vært betydelig opprustet innvendig med tanke på brann. Et asylmottak som Mandheimen er et høyrisikobygg for brann, av en rekke årsaker, deriblant byggets mange innbyggere, høyde og størrelse, samt at beboerne ikke alltid er godt kjent med nordiske temperaturer og sikkerhetsforskrifter.

Beboerne er naturligvis kurset i brann og sikkerhet til stadighet, og beboerne bor der i både korte og lengre perioder.
De var alle tidlig ute av bygget da brannmeldingen gikk. Det er særlig syrere som bodde på Mandheimen nå.

Brannsikringstiltakene kan likevel sannsynligvis ha vært årsaken til at bare de to øverste etasjene brant, i tillegg til at bygget i seg sev er et svært solid murbygg.
Strømmen gikk ikke i etasjene under, med unntak av i en del av tredjeetasje, til tross for den voldsomme brannen, som skjedde under kraftige vindkast.

Bygget var betydelig oppusset innvendig i flere omganger, og Tinn kommune har sitt arkiv i kjelleren på bygget, ""innenfor spesialsikrede dører.

Verdensarvkoordinator Øystein Haugan sier til Varden at han håper at bygningen kan reddes.
– Bygningen er viktig i verdensarven, sier Haugan.
På sosiale medier er Rjukans innbyggere svært lei seg over at den særpregede bygningen som ruvet over bydelen Tveito nå er kraftig brannskadet.

Politiet opplyser at de har gjort noen vitneavhør, men at de ennå er langt unna å finne brannårsaken.
Etter hvert skal kriminalteknikere fra Skien undersøke åstedet.
Det er overhodet ingenting som tyder på at brannen er påsatt, som det spekuleres på i sosiale medier, etter lignende branner i asylmottak i Norge og Sverige.
Det er heller ikke tilfelle at det var brannalarm eller -tilløp i mandheimen tidligere på dagen, slik enkelte også skriver, og som har spredd seg i medier. Det var imidlertid tre faske alarmer mandag tidligere i uka.
Den har etter all sannsynlighet oppstått i eller i veggen ved en leilighet i 4. etasje, der ingen var tilstede da brannen begynte. 
Men det offiiselle fra politi og brannvesen er at brannårsaken er ukjent.

Radio Rjukan kommer tilbake med mer midt på dagen idag. 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia