fbpx

Kraftig pipebrann i Rjukan Admini ved midnatt

Radio Rjukan9. mars 20175min
admni-piperbann-1_3be9

""Pipebrannen i den sørligste av de to store pipene ble oppdaget av naboer som så røyk over Admini, og ringte brannstasjonen via nødnummer.

– Vi var på vei til sengs, men så voldsom røyk lå over Admini, Iselin ringte nødtelefonen, og vi mener vi hørte alarmen derfra. Vi var ikke 100% sikker på det, men hørtes slik ut.
Like etter kom to patruljebiler, og den store brannbilen i full utrykning, forteller Jostein Rue til Radio Rjukan.

– Så kom gnistføyka ut av pipa, som du ser på bildene jeg tok. Det holdt på i 5-10 minutter og så kom røyken igjen.
Det var skummelt å se på, sier Rue, som tok bildene som tydelig viser den kraftige pipebrannen i den sørligste av de to store pipene i det fredede bygget.

""– Det var tydelig at de hadde kontroll på det ganske raskt etterpå, forteller Rue.
– Politiet kom til Admini ca. en time etter at pipebrannen ble ringt inn, forteller Rue, som fikk forstyrret nattesøvnen av brannen.

Det er bare 9 uker siden et annet viktig bygg i Rjukan – Notodden Industriarv, Mannheimen, ble rammet av brann, og nesten ble totalskadet, natt til nyttårsaften.

Rjukan Admini er for mindre enn to år siden tatt i daglig bruk som eksklusivt hotell, og driftes av Gaustablikk Høyfjellshotell i et samarbeid med den nye eieren Glenn Edvardsen.

Rjukan Admini er Hydros representasjonsbolig, stod ferdig i 1908, og ble brukt av Sam Eyde selv og viktige besøkende under anleggstida og seinere i Rjukans viktige industrihistorie. Allerede i august 1909 besøkte Kong Haakon VII Admini, som den første av en lang rekke kongelige og andre prominente i årene siden. 

Bygningen ble en del av UNESCOs Verdensarvliste i 4.juli 2015 da Rjukan – Notodden Industriarv ble tatt opp av UNESCOs verdenkongress. Bygget er ett av 94 objekter som er signifikante for denne verdensarven.

""Torsdag formiddag var brannvesenet flere ganger igjen innom for å sjekke på at alt var Ok på Admini.

Seinere idag skal Tinn kommunestyre å kjøpe inn en stor stigebil til brannvesenet, noe som var et tydelig behov som tydeliggjort under den voldsomme brannen i Mannheimen 30.-31. januar.

Det er bare måneder siden Gaustablikk Høyfjellshotell også ble gjort oppmerksom på pipebrann, og det er sannsynlig at de to hotellenes rutiner vil bli gjenstand for noen ekstra runder i internkontrollen​ for eiere og drivere i tida som kommer.
Med brannen på Mannheimen litt for friskt i minne, blir vi fort påminnet hvor viktig det er å ta vare å bedrifter og kulturminnene i Verdensarven.

Fotos: Jostein Rue

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia