fbpx

Hjelpen kommer fram til Guatemala

Radio Rjukan21. mai 20206min
reuhjelp-2_314e

Der takket være Fagforbundet Vestfold og Telemark har gått inn med 100.000 kroner og de lokale midlene på 10.000 fra Vennskap Tinn/Retalhuleu/Champerico i tillegg støtter Lions på Rjukan med 5.000, som allerede i over en uke har nådd frem til de kriserammede i regionen. Men målet er høye. det er på minst 140.000 kroner som kanaliseres gjennom Cerfor, som er hjelpeorganisasjonen som er dannet for å bidra til det som er den fattigste delen av Guatemala, Et regional ressurssenter for lokal utvikling.

""– Mathjelpen er i full distribusjon i regionen, og det blir tatt svært godt imot, forteller Miguel Angel Utreras Imilmaqui. Den tidligere Tinn-politikeren er fortsatt sterkt involvert i hjelpearbeidet i hjemlandet, og bistår Vennskap Tinn/ Retalhuleu/Champerico som medlem av foreningen. Nå får han tilsendt bilder fra Cerfor som viser takknemlige barnefamilier som får pakker med nødvendige matvarer i et land som er stengt ned i korona-smitterestriksjoner. Men nå har hundrevis av familier fått mathjelp.
– Bildene viser noen av de første familiene som fikk hjelp. Cerfor fikk også støtte av en amerikansk stiftelse Tillotson Foundation sammen med andre tre organisasjoner i regionen. Summen derfra er 30 000 USA dollars og vil hjelpe 800 nye familier. Cerfor vil dekke 300 og de skal koordinere og administrere hjelp med de andre tre organisasjonen i regionen. Cerfor vil hjelpe 550 familier som er ca. 2700 personer, sier Utreras.

Ap-politikeren Vidar stang brenner sterkt for saken, og har som kjent i RA stilt seg i spissen for en kronerulling i ""samarbeid med Lionsklubben på Rjukan og Vennskapsforeningen Vennskap Tinn/ Retalhuleu/Champerico. Innsamlingsaksjonen ble startet 1. mai, og har som mål å få til restfinansieringen av målet, så snart som mulig.
– Vi håper fortsatt på at folk bidrar på Lions Rjukans sin Vipps 105835 eller til bankkontoen til venneforeningen, og alle beløp er velkomne, små eller store. Får vi mer enn målet betyr det bare mer hjelp, sier Stang, som opplyser at aksjonen blir lansert på facebook på arbeidernes kampdag.
– Jeg håper at flest mulig blir med å bidrar, både med et beløp, og med å dele budskapet i sosiale medier.

Nedstengingen av Guatemala har vært vellykket. Bare 1.114 personer var smittet 12. mai, og 26 døde. Tallet for 1. mai var 585 smittede og 16 døde. Men at alt er stengt rammer de fattigste hardest og Retalhuleu er i den fattigste delen av landet.
– Myndighetenes tiltak overfor koronapandemien er bl.a. begrensninger i bevegelsesfrihet og stenging av bedrifter og arbeidsplasser. Dette gjør at de ikke kan komme seg til markedet for å selge varene sine eller til arbeid som er stengt. Det finnes ingen NAV å gå til, så hjelpen trengs raskt, sier Stang, som på forhånd ønsker å takke alle som vil bidra. Cerfor har utarbeidet et kriseprogram for tre måneder for disse familiene. Det går ut på å levere ut basisvarer, anbefalt av helsemyndighetene, og samtidig informerer de om de forebyggende tiltak for å unngå å spre sykdommen til en sårbar befolkning.

Palma Marie Sebu leder vennskapsforeningen, og forteller at de aller fattigste nå får hjelp.
– Cerfor i samarbeid med regionale helse myndigheter har kartlagt i et bestemt område 500 familier fra lokalsamfunnene som er i stor risiko, disse familier representerer ca. 2500 personer som lever i ekstrem fattigdom. Cerfor har utarbeidet et kriseprogram for 3 mnd. for disse fattigste familiene. Det går ut på å levere ut basisvarer, anbefalt av helsemyndighetene, som bønner, ris, sammalt mel, maismel, olje og melkepulver. Og samtidig informerer de om de forebyggende tiltak for å unngå å spre sykdommen til en sårbar befolkning. Vi vet at mange venner av Guatemala i Tinn også ønsker å bidra, og håper de som ikke har gjort det ennå blir med, sier Sebu.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia