fbpx

15000 hytter i Norge mangler brannslukningsutstyr

Radio Rjukan28. desember 20175min
hyttebrann-kred-arnstein-karlsen_2207

""– Begynner det å brenne i fritidsboliger er man i stor grad overlat til seg selv å slukke den. Det kan ta lang tid for det lokale brannvesenet å rekke fram, derfor er det svært viktig at man har slokkeutstyr tilgjengelig i fritidsboligen, sier forebyggingsekspert Øyvind Setnes hos Tryg Forsikring.

Hytter og fritidsboliger har samme lovpålagte krav om slokkeutstyr og røykvarslere som en vanlig bolig. Til tross for dette brenner det i rundt 1000 fritidsboliger per år i Norge i snitt. Statistikken forteller at desember er en av de verste månedene. En undersøkelse foretatt i fjor av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring viser at hele 15000 hytter mangler slukkeutstyr, og at 8000 hytter er uten røykvarslere.

""– Hadde flere tatt brannsikkerheten på alvor kunne mange av brannene vært unngått. Dessverre ser vi at brannårsaker der menneskelige handlinger er årsaken, er på topp i desember, sier Setnes.

Undersøkelsen viser også at mer enn 30.000 hytteeiere i Norge har opplevd brann på nært hold det siste tiåret. Mange branner oppstår med bruk av ildsted samt håndtering av aske fra ildstedet. Halvparten av de spurte sier de kaster askeavfallet i naturen, søppelet eller andre steder. En glo kan leve i flere døgn i en askehaug. Derfor anbefales det sterkt å kaste askeavfall i en ildfast beholder.

I følge statistikk fra Finans Norge er det hytter i Østfold, Sør-Trøndelag, Hordaland og Rogaland som har flest branntilfeller i desember knyttet til menneskelig feil. 
Samlede utbetalinger etter branner i hytter og fritidshus i 2015 var på 260 millioner kroner.

Gjør det til rutine å sjekke røykvarsleren i det du ankommer hytta, ta med batterier og sørg for å ha slukkeutstyr tilgjengelig. Det er også lurt å skrive ned GPS-koordinatene i en nødplakat slik at det blir lettere å finne fram om uhellet skulle være ut. Dette kan gjøres via kartverket her: https://kartverket.no/kart/nodplakat/
Er hytta utstyrt med gassanlegg anbefales det å monter gassalarm.

Tryg Forsikring og Norsk brannvernforening anbefaler følgende sjekkliste på hytta:

   ·    Test røykvarsleren hver gang du tar hytten i bruk.
   ·    Gå aldri fra levende lys.
   ·    Ikke bruk peis/oven som tørkestativ.
   ·    Askeavfall må håndteres på en forsvarlig måte.
   ·    Ikke gå fra hytta med elektriske husholdningsapparater i bruk.
   ·    Ved bruk av gass: Sjekk utstyret jevnlig.
   ·    Påse at hytta har tilstrekkelig med brannslokkeutstyr.
   ·    Sørg for å utføre alle bygningsmessige endringer etter gjeldene regelverk.
   ·    Sjekk skorstein og ildsted. Fei skrotstein etter behov.

Fotos: Arnstein Karlsen

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia