fbpx

Vil bygge ny Mogen Turisthytte

Radio Rjukan1. desember 20175min
mogenturisthytte3_8c01

Mogen Turisthytte betyr mye for mange, og har gjort det i 125 år. Hit har generasjoner tatt med barn og barnebarn. Nå skal vi bygge for våre barns barnebarn.

– Etter to års samarbeid med Norad om FNs bærekraftsmål på Gaustatoppen, er det nå naturlig for oss å ta sikte på å bygge Norges aller mest miljøvennlige hytte. Ei hytte for folket med så lavt energiforbruk som mulig. Aller helst ei hytte som produserer mer energi enn den forbruker. Vi er fasinert av Powerhouse-konseptet; bygg som produserer mer energi enn hva som går med til å bygge, drifte – og, når den tid kommer, rive og resirkulere bygget. Hvor langt det er realistisk å nå i dette tankesettet, skal vi finne ut av gjennom et grundig mulighetsstudie, sier Holmberg.

– Underveis i prosessen vil vi se på potensialet for å utvikle bærekraftige løsninger som kan benyttes på ordinære hytter. Gjenbruk er også et viktig element i prosessen, både av hensyn til miljø og økonomi. Så langt unna vei kan gjenbruk av brukbare materialer være klokt.
Vi skal fokusere på fremtidige generasjoner og kraft. Vi vil bygge en moderne energihytte der Telemarks krafteventyr i sin tid startet. Naturen i seg selv gir oss mennesker energi, derfor skal vi bygge ei hytte Hjertet av Telemark som gir «energi til livet». mener Holmberg.

""Flere ressurspersoner i og utenfor Telemark er presentert for tankene rundt nye Mogen.
– De viser interesse og engasjement. Vi er sikre på at dette blir en forsterkning av Telemark og Vinjes satsning på naturbasert reiseliv. Vi vil sette et solid fotavtrykk i retning miljøbevisst hyttebygging, samtidig som bygget i seg selv skal etterlate et minst mulig fotavtrykk i naturen. Vi startet prosessen med Nye Mogen for tre år siden. Siden den gang har vi gått noen runder med lokalbefolkning, reiseliv, kommunen, grunneiere og gjester, forteller Holmberg.

– Konklusjonen er at vi må se dette i et generasjonsperspektiv. Vi bygger ikke for våre barn. Vi bygger for våre barns barnebarn. Og da mener vi en ny hytte er eneste løsning. Vi må ta miljøansvar samtidig som vi sikrer at naturopplevelsen er like sterk om hundre år som den var for 125 år siden. Ei ny hytte på Møsstrond vil uansett bli et signalbygg. Ved å bygge med miljøfokus viser vi den største respekt for Møsstrond spesielt, og miljøet generelt. Uansett vil naturen og Møsstrond i seg selv fortsatt være hovedattraksjonen, og den nye turisthytta skal derfor understreke kvalitetene i området og falle naturlig inn i omgivelsene, sier Holmberg.

– Vi har en visjon om å bygge hele Telemarks turisthytte! Derfor ønsker vi innspill og ideer fra folk flest.
Skal vi lykkes er vi avhengig av solid dugnadsånd og engasjement på flere plan. Om Mogen Turisthytte blir ny, vil det viktigste være som før: Det er naturen, menneskene, vertskapet, lokalbefolkningen og gjestene som skaper den gode atmosfæren, sier daglig leder i DNT Telemark Jon Atle Holmberg.

Fotos: DNT Telemark

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia