fbpx

Veikostnader eksploderer

Radio Rjukan18. mai 20226min
asfaltlegging-2_6671

Vestfold og Telemark fylkeskommune har satset tungt på vei siden det ble én fylkeskommune, men nå skapes det igjen usikkerhet med prioriteringer etter vedtaket om at de sammenslåtte fylkene skal tilbake til å være alene.

Det faktum at Telemark og Vestfold igjen skal splittes tilbake til de gamle fylkene var ikke det Birger Hovden(Ap) ønsket seg, og nå frykter han for at det kan lage trøbbel for veiutviklinga.

– Det er nå et meget godt spørsmål hva som skjer, sier Birger Hovden i Vestfold og Telemarks fylkeskommunes veikomité.

– Det er veldig bra at kommunestyret nå har plassert strekningen Dale – Miland er førstepri. Det er en veldig god drahjelp når komitéen skal legge sine prioriteringer videre i fylket, og den er nå på kartet der, og det er et forprosjekt på det, men det er jo etter min mening en ulykksalig fylkessplitting som er vedtatt, og da er spørsmålet; hva skjer nå?

– Selv om dette har vært en prioritert strekning i lange tider for Tinn kommune, er Dale – Miland jo et nytt prosjekt for den nye fylkeskommunen. Jeg håper jo at det ikke går ut over den strekningen, for det er virkelig påkrevd med en standardhevning og breddeutvidelse her. Men jeg er uansett stygt redd for at det går utover mange nye prosjekter i fylket når man nå skal splittes opp igjen. Det er ikke mye penger til overs. De som er satt i gang må fullføres og prioriteres.

Fv37 er klassifisert som «en meget viktig næringsvei i kommuner», som regjeringen har signalisert kan få en pakke. Fv37 strekningen Dale – Miland er høyt på lista i den sammenheng, sier Hovden.

– Hva skjer videre i komitéen du sitter med i nå som dette vedtaket er gjort?

– Den skal forhåpentligvis jobbe som normalt, men det kan bli en del drakamper mellom Telemark og Vestfold. Jeg frykter jo det. Den sittende regjering har sagt de skal prioritere fylkesveier på en måte det ikke har vært gjort før, men vi har foreløpig ikke hørt noe. Også situasjonen med krigen i Ukraina kan gjøre endringer på det. Nå er vi i ferd med å få en stor prisvekst, som er med å true mye prosjekter hr i landet. Fortsetter det kan det bli mye vi må sete strek over, sier Hovden.

– Og så er fv364 mellom Austbygde og Ormemyr like viktig for Tinn kommune, og det er en viktig omkjøringsvei. Det har vært en kamp i alle åra jeg har sittet i veikomitéen, og der ble det i fjor besluttet å ta et låneopptak på 20 millioner for å ta et tak på den veien. Det skal bli gjort nå i sommer. Tinnsjøveien kommer jo med det siste toppdekket etter arbeidene der, og det koster ikke ubetydelig. Veien opp mot Stavsro er blitt meget dårlig, og har også fått et låneopptak på 20 millioner, så jeg håper vi får gjort noe på den veien nå igjen. Det er i alle fall planen, så gjenstår det å se. Jeg skal følge opp på dette nå i neste møte, sier Hovden.

– Dale – Miland har hatt en brokete vei på prioriteringslista, uten at noe har skjedd, annet enn reasfaltering?

– Ja, Dale – Miland var jo på topp, før man fant ut at man måtte prioritere Svineroi pga. utviklingen i Gaustaområdet, og så ble den igjen borte da fylkessammenslåingen kom, men nå er den altså topprioritert igjen.

Men etterslepet på veier i Telemark er stor. Vi snakket før fylkessammenslåingen om et etterslep på 3 milliarder på vei i Telemark, men nå med prisstigningen er det kanskje blitt fem milliarder. Med dagens oljepriser kan man kanskje regne med dobbel pris på asfalt. Det vil si at der man før fikk 3 kilometer nyasfaltering, nå kanskje bare får 1,5, sier Hovden.

– Sannsynligheten for at vi får det vi trenger til fylkene er dessverre veldig liten, og verdenssituasjonen truer mange av disse prosjektene. Vi må jo ha penger til jobbene som skal gjøres, og en galopperende oljepris er ikke det vi trengte nå, sier Hovden.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia