fbpx

Storslått om Admini i smart bok om eksotiske norske hoteller

Radio Rjukan18. april 201713min
adminibok-1_6dac

""Radio Rjukan har fått et anmeldereksemplar av boka gjennom Praktbokforlaget og Rjukan Admini.
Boka har et omslagscover i blått og sølv, men hver hotell som er omtalt har kunnet tilleggskjøpe et omslagscover med sitt hotell på, noe Rjukan Admini har gjort.

Boka er en genial idé fra forlaget, som har vært i kontakt med en rekke hoteller for å få dem med på spleiselaget, men boka er uansett en gave av en idé for de som ønsker å bo litt eksotisk, annerledes, ja esoterisk.
I en arbeidsfase var da også ordet esoterisk (definert ifølge wikipedia til: "Generisk betegnelse for en stor og komplisert gruppe av historiske fenomen» med visse fellestrekk, som kan forstås som en understrømning i europeisk åndsliv, med røtter tilbake til antikkens gnostisisme og hermetisme.") brukt istedet for eksotisk, som jo er et adjektiv for fremmedartet, ukjent og utenlandsk, opprinnelig fra det greske "fra utsida".

Så boka inneholder ikke bare luksushoteller med gourmetmeny, som Rjukan Admini er blitt, men også hoteller der ting er annerledes enn det som er mainstream. Ja langt unna det som er mainstream.
Og i bokas innledning finner vi at forfatter Edda Espeland har ønskt å inspirere til å bruke Norge som ferieland.

""Og Rjukan Admini er i godt selskap, med Hotel Union Øye, Walaker Hotell, Grand Hotel Terminus og Bølgen & Moi Hotel Utsikten som eksempler, der Dalen Hotel og Tuddal Høifjelshotell vel er de største overraskelsen for oss Telemarkinger. De hadde vi gjerne sett der.
Men uansett grunner til at hoteller er med eller ikke, noe som sikkert også er både av valg og økonomi, så er boka svært fascinerende.

Forfatter Espeland tar deg med på en svært spennende reise i hele landet, og sørger således for at boka kan være både utgangspunkt og kanskje ledesnor for hvor du bør ta turen for å overnatte å veien. I tillegg til å presentere hotellene med lekre bilder, er det også et par sider med hva du kan og bør oppleve når du er på stedet.

""Det er mange lekre bilder i boka, men vi må likevel si at bildene gjør at man ved å bla igjennom boka på bildesafari blir spesielt betatt av Rjukan Admini. Så viser det seg altså at bildene av Admini er tatt av "vår egen" Elisabeth Haig Jacobsen og Ian Brodie, som jo som kjent har skrevet turist og filmguide om Rjukan.

I tillegg legger vi spesielt merke til Juvet Landskapshotell i Valldal, som du jo kunne se bli brukt i science fiction-filmen Ex Machina, nevnte Union Hotel, Bekkjarvik Gjestgiveri, Bokhotellet Lyngørporten, Erzschidergården Hotel, Manshausen Island Resort Herangtunet Boutique Hotel og en presentasjon av den lille hotellkjeden Unike Hoteller, med Wasiloff og Hotel Kong Carl.
Fra Telemark finner du Nutheim Gjestgiveri, Veggli Vertshus og Lien Fjellgård, da altså sammen med Rjukan Admini.

Det er kort sagt blitt en lekker bok, og en bok som innehar en god idé. Forlaget har fortalt at Gaustablikk som driver av Admini, og ikke minst Morten Leite, som en av driverne, har vært sentrale.
Fra forlaget har vi fått et bilde (foto: Cecilie Moestue) fra lanseringsfesten der også Morten Leite fra Admini er med Han driver Admini sammen med Kenneth Kvam (ikke på bildet).
Bildet er tatt denne uka på Hotell Guldsmeden i Oslo.

""Boken forteller ikke bare historien om hotellene, men også historien om menneskene, om alle ildsjelene, alle entusiastene som har gjort hotellene til sitt livsverk.

Det finnes mange hotellbøker fra før, men i denne praktboken er hvert eneste hotell spesielt utvalgt enten fordi de har en unik historie, en vakker beliggenhet, et kreativt konsept eller fordi de byr på god mat og drikke eller andre gleder som vi synes er en reise verdt.
Og timingen for Rjukan Admini må være perfekt, for de åpnet akkurat tidsnok til å bli med i den unike boka.

I tillegg til selve overnattingstedene er det brukt mye plass i denne boken for å fortelle om opplevelser og aktiviteter i nærområdet rundt hotellene. Det nevnes aktiviteter av alle slag, gjerne minst like eksotiske som selve hotellene, enten det handler om mat- og vinsmaking eller et bredt spekter av kulturopplevelser.

""Det er heller ikke bare en helt vanlig bok. Boka er et levende prosjekt som er ment skal oppdateres.
Boka har egen nettside på engelsk. http://exotichotelsinnorway.com/ og egen facebookside som oppdateres med nyheter.

Og Radio Rjukan gjengir her hva vi fikk vite til en nyhetssak da det ble kjent at boka ble utgitt, og at Rjukan Admini var med:

– Vi er et veldig lite forlag som bare har to bøker ute nå, så dette er en veldig viktig bok for oss. Og vi jobber med det vi ser på som et prosjekt som fortetter og oppdateres, og boka trykkes opp både i norsk og engelsk versjon, sier Kristin Levy i Praktbokforlaget til Radio Rjukan.

– Det er et førsteopplag på 7000 eksemplarer, og vi planlegger å selge boka fra vår egen nettside først og fremst. Vi har ingen avtale med de store kjedene. Men vi har også én bokhandel i Oslo, Oscarsgate 54, som selger boka for oss, og det blir sikkert noen lokale bokhandler som er på steder det det er spesielt interessant, sier Levy.
– Boka vil også bli solgt gjennom hotellene, for de anbefaler jo da hverandre for de som vil ha speselle opplevelser, sier Levy, og hentyder da at både Rjukan Admini og sikkert også Gaustablikk Høyfjellshotell vil komme til å selge boka.
– Vi satser på å oppdatere på sosiale medier, og kan endre boka ved nye opptrykk, så dette er et levende bokprosjekt, sier Levy.

Ifølge redaktøren for boka, Edda Espeland, fokuserer boken på steder med sjarm og personlighet.
– Man finner ikke det standardiserte og upersonlige i denne boken, uansett hvor mye luksus eller hvor mange stjerner hotellene måtte ha, men steder med sjarm og personlighet. Noen med høy grad av luksus og komfort, andre adskillig enklere. Kanskje kan det knirke litt ekstra i trappene og kanskje må man bøye hodet for å komme inn på rommet sitt, men så er det også et sted med sjel – hvor du kan nyte oppholdet og ta et frikvarter fra hverdagen, forteller Espeland.

Boken er først og fremst for hotellgjester, ikke hotellansatte. Men litt vennskapelig industrispionasje er selvsagt innafor, så kanskje finnes det en dose inspirasjon her, mener hotellmagasinet.no som også har presentert boka for hotellnæringen.

I sin tale på lanseringen trakk redaktøren blant annet frem Rjukan Admini på denne måten:
– På Rjukan Admini bor du midt i et stykke spennende norsk industrihistorie – på Norsk Hydros gamle representasjonsbolig og med Vemork – åstedet for en av de mest berømte sabotasjeaksjonene under annen verdenskrig – like rundt hjørnet.  
Men det er ikke bare historien om hotellene, dette er også historien om menneskene, om alle ildsjelene, alle entusiastene som har gjort hotellene til sitt livsverk.
… Slik kunne jeg altså fortsette, for denne 350 sider store boken er full av fantastiske historier om flotte mennesker og særpregede steder. Så jeg vet ikke annen råd enn å si; kanskje dere skal kjøpe boken? Jeg tror dere blir inspirert til selv å oppleve noen av alle de 55 hotellperlene vi har presentert, sa Edda Espeland på lanseringsfesten.

Linker:
Praktbokforlaget (der boka også kan kjøpes)
Nettside/Blogg Exotic Hotels in Norway 
Adminis nettside på Exotic Hotels in Norway 
Facebooksiden til prosjektet 
Instagramprofilen til prosjektet

Foto fra lanseringen: Cecilie Moestue

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia