fbpx

Slik var forholdene da Fv755 stengte for vinteren fredag

Radio Rjukan2. desember 20177min
imingfjellvei-i-sol_db2f

Fv755 Tessungdalen i Tinn og Bjørkeflåta i Nore og Uvdal er da offisielt stengt for vinteren, og åpner igjen 23. mars.

Vinterstengningen er dermed som vanlig fra 1. desember klokken 12.00 og åpnes fredagen før palmesøndag, til tross for at forholdene over fjellet er perfekte.
– Som vanlig, melder interessegruppa "Ja til vinteråpen veg Småroe – imingfjell – Uvdal" på sin facebookside.

Olav Eggerud fra Tinn Austbygd har i et innlegg igår skrevet bl.a. følgende:
 

"Vinterstengt vei over Imingfjell

Symbolpolitikk, miljøpolitikk, hestehandel og håpløshet

… Sjelden har vel en fjellovergang vært diskutert og dokumentert så mye som denne fjellovergangen, som også knytter fylkene Telemark og Buskerud sammen.
Etter i dag å ha krysset fjellovergangen i strålende sol på en super vintervei kun en halv time før veien skulle vinterstenges, rant tålmodigheten min ut. Aldri har jeg hatt en så liten forståelse for en politisk beslutning. Det er ikke på denne måten politikere, embetsmenn, miljøforkjempere osv bygger tillitt hos lokalbefolkning og næringsliv.

Også turister er sterkt påvirket av denne stengingen, og vi liker å kalle oss turistkommuner på begge sider av fjellet.
Jeg har personlig utallige turer på ski og scooter både i privat og i nærings medfør. Jeg har sjelden hatt de beste skiopplevelser langs denne veien, da store deler av veien blåser rein for snø uten at det bygger seg opp høye skavler. I tillegg bruker reinen når den er i område veien som sti da den er svært lett å gå etter. Dette kan dokumenters med en lang rekke bilder. Men ofte har jeg i store deler av vinterhalvåret ikke sett spor etter rein. Jeg har forståelse for problematikken rundt villrein. Dette er noe lokalbefolkning og politikere må håndterere på en forståelsesfull og konstruktiv måte.

Men en permanent vinterstengt fylkesvei, på grunn av rein som kan være 200 km vekk fra det aktuelle område er helt meningsløst. Teknologi og utstyr som gps og merking av rein er kommet for å nyttes, med de muligheter dette må gi. Å argumentere med ulike rapporter som slår hverandres synspunkter ihjel er i denne situasjonen helt bortkastet. Det handler om å se løsningsorientert på saken. Teknologien som er kommet må brukes på en fornuftig måte både med stenging ved rein i område, stenging pga uvær osv. men selvsagt ikke permanent stengt. Mange familier inkludert meg selv har familie på begge sider av fjellet som selvsagt er en viktig interesse for vinteråpen vei. Det som også er svært viktig for meg er næringsvirksomheten denne fjellovergangen fører med seg. Denne problemstillingen har mange næringsdrivende i begge dalførene følt på. …

…. Å kjøre omveien om Kongsberg medfører en ekstra reisestrekning på ca 150 km en vei. For en tur frem og tilbake utgjør dette ca 300 km. Ifølge tall fra opplysningsrådet for veitrafikk, OFU, viser den oss at den totale km. kostnaden for å kjøre bil ligger på ca 3,5 til over 6 kroner pr km. avhengig av type bil. Dette inkluderer selvsagt også verdifall. Dersom vi regner forsiktig med 2 kr/km. Og 300 km koster turen om kongsberg ca 600 kr ekstra. Hva med å vurdere å finansiere deler av kostnadene til brøyting med bompenger vinterstid? Dersom man baserer antall passeringer over fjellet med ca 30 i snitt pr dag, og bruker samme avgiftssats som over hardangerbrua med 150 kr/tur gir dette ca 4500 kroner pr dag. Med vinterstengt vei i fire mnd. Ca. 120 dager gir dette ca 540 000 kroner i inntekt. I tillegg til en besparelse for de reisende i reine kroner på kr 300,- pr tur. Da har vi ikke tatt med de som reiser i arbeidstid osv. Forskningsprosjekt for observering av problemstillingen vei og rein vil også skape lokale synergieffekter og kompetanse. …

… Håper snart at alle kan få oppleve en av Norges fineste fjelloverganger vintertid i bil"

Dette er bare en del av innlegget.
Se hele innlegget her 

Linker:
Facebookgruppa Ja til vinteråpne veg Småroe – imingfjell – Uvdal

Foto: Olav Eggerud

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia