fbpx

– Skiltingen på 313-bygget er ikke avgjort ennå

Radio Rjukan28. februar 20179min

I et brev fra rådgiver i kulturminnevern i Telemark Fylkeskommune Eystein M. Andersen er det fremsatt et forslag om at skiltingen av det vernede 313-bygget må være tilpassa bygget, og skilting i svart og hvitt er det som fremkommer, noe som kan bli utfordrende for Rema 1000, Europris og Møbelringen som skal inn der. ""

Kravene består i antall skilt, plassering, bruk og farger.
– 313-bygget er fredet etter kultuminneloven. Da skal man prøve å bevare byggets uttrykk og karakter. Svære skilt med lys og farger vil vekke unødvendig stor oppmerksomhet, og ødelegge noe av det arkitektoniske i bygget som er en perle i verdensarven, sier Andersen til Radio Rjukan
 
– Kulturminneloven krever at man tilpasser nye elementer som skal tilføres bygget, så det glir naturlig inn som en helhet uten å virke forstyrrende og uharmonisk på bygget, fortsetter Andersen, som ikke er enig i at man er unødvendig vanskelig i prosessen med å få det fredede bygget oppusset og i forretningssenterbruk.

– De tre firmaene det er snakk om har jo sine kjedefarger og fargerike logoer. Blir det ikke feil å kreve at det skal være svart-hvitt?

– Disse logoene finnes ofte i ulike varianter tilpassa bygg og områder som har spesielle bestemmelser. Det er ikke uvanlig, mener Andersen.
– det er vanlig både i Norge og i Europa forøvrig å ha klare regler om typeskilting som ikke passer til omgivelsene, så dette tror jeg går greit, sier Andersen, som også påpeker at dette er en prosess som ikke er avgjort.

– Det er ingenting som er avgjort ennå. Det er ikke endelig vedtatt.
Dette er synspunkter som er spilt inn i en prosess med utbygger og leietakere, og vi har ikke mottatt reaksjoner foreløpig.
Vi har løst mange av problemene vi har vært oppe i tidligere i prosessen, og det regner vi med ordner seg nå også, sier Andersen.
– Vi håper vi får til ny bruk og istandsettelse av bygget slik at det fremstår som den perlen det er i Rjukan by, sier Andersen.

""– Det er vel ingenting i veien for å sette skilter andre steder, og ikke på bygget?

– Det må uansett tas spesielle hensyn i nærheten av slike bygg, men det er for tidlig å si hva som blir løsningen, sier Eystein M. Andersen.

Det er Bærum-investor Audun Aanesland som har jobbet fram prosjektet som foreløpig tar lengre tid enn han hadde håpet. Målet var at bygget skulle stå ferdig til sommeren, men kommunens høringsprosess og fylkeskommunens synspunkter forsinker åpningen, som når foreløpig står til høsten 2013.

Det var i 2012 at Aanesland begynte å se på muligheten til å etablere forretningslokaler til Rema 1000, der han gjennom sitt selskap Risbu AS er tiltakshaver på reguleringsplanen for 313-bygget som nå er inne til høring. 
Tidligere jobbet han i dagligvarebransjen, som konserndirektør i ICA, og var også med å etablere Rimi og Handelshuset Nr. 17 i Storgata.

""– For Rema 1000 har det vært vanskelig å finner egnede lokaler på Rjukan.
En normal daglivareforretning ligger på 1300 kvadratmeter. Sett utenfra har Rjukan ikke en ordinær dagligvarebutikk når det gjelder størrelse, så her kommer 313-bygget inn, sa Aanesland da han orienterte om planene.
– Vi har sett på hvordan bygget kunne løses, for vi måtte løse hele bygget, lager og vareområde og uteområdet.

– 313 er et fantastisk bygg, og veldig egnet til å bygge om, der vi får vareleveringsrampe på baksiden, og inngang på framsida. Det blir effektiv logistikk, og det er greit å få gjort bygget om til forretningsdrift, sa Aanesland.

Aanesland fortalte da at bygget ikke blir endret, med unntak av at de har fått lov å lage en ny inngang ut mot Birkelandsbrua. Hver etasje er 2800 kvadratmeter og bygget vil romme Rema 1000 og Europris i 1.etasje, og Møbelringen i andre etasje.
– Forut for prosessen har det vært en tett dialog med kultuminnevernet, og alt er diskutert i detalj, opplyste Aanesland.

""Det er tatt sikte på ca. 70 parkeringsplasser, og 110 totalt i det regulerte området. Det er foreslått å redusere farten inn i området til 30 kilometer i timen, for å sikre trafikksikkerheten i området, som ellers er oversiktlig, men litt uregulert.
– Men her ønsker vi å bidra til mangfold, og bygge opp om sentrum og skape synergi med andre handelsaktører, sa Aanesland.

Ferdigstillelsen av bygget vil gå fort, ifølge Annesland  
– Bygget står der, så det skal males, vinduer skal tas ut fikses og males, og settes opp igjen. Og så jobber vi med å lyssette dem slik at de ser ut slik de engang gjorde da det var hydrogenfabrikk, sier Aanesland.
Nå står saken på om området blir endelig omregulert fra industri til detaljhandel og plasskrevende handel, og altså om kravene til skiltingen er noe de interesserte leietakerne kan gå med på.

Tidligere saker om 313-bygget:
– Kan stå ferdig 1. juni (6/10-2016)
– Møbelringen inn i 313 (6/10-2016)

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia